Operátoři budou pod drobnohledem ÚOHS

Operátoři budou pod drobnohledem ÚOHS
2017-03-13T12:00:21+02:00
• 13. 3. 2017

Pakliže se rozhodujete, ke kterému operátorovi půjdete, rozhodně se budete dívat na rozdíly mezi jednotlivými nabízenými tarify. Mezi lidmi převládá názor, že nabídky jsou velmi podobné a rozdíly jsou nepatrné, aspoň na základě našeho pozorování. Někteří mohou dojít k závěru, že mezi hlavními hráči na českém trhu je kartelová či jiná dohoda.

Ostatně nevidíme ani nijak velké snahy o přetáhnutí velkého množství uživatelů k nějakému operátorovi. Zpravidla zveřejňují dočasné nabídky nebo zvýhodňují konkrétní skupiny. Bohužel zde prakticky nepanuje zuřivá válka o běžné zákazníky.

Nyní se na tento problém zaměří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který bude zkoumat, jestli nedochází k dohodám mezi operátory. Konkrétně na svých stránkách úřad uvádí:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájí v příštích dnech vlastní sektorové šetření v oblasti hlasových a datových služeb elektronických komunikací poskytovaných prostřednictvím veřejných mobilních telekomunikačních sítí.

Cílem šetření bude zjistit, zda na těchto trzích existují důvody pro zásah soutěžního regulátora. Konkrétně půjde o prověření indicií, zda v oblasti mobilních hlasových a datových služeb nedochází k zakázané koordinaci soutěžitelů, případně ke zneužití dominantního postavení.

Nyní bude záležet, jak dlouho bude úřad zkoumat český trh a kdy dojde ke zveřejnění výsledků. Ostatně začátek tohoto vyšetřování možná souvisí s nedávným stanoviskem ÚOHS: Situace v oblasti mobilního volání a dat není uspokojivá, okamžitý zásah ÚOHS však neumožňuje.

Je třeba zdůraznit, že cenové následování není z hlediska soutěžního práva zakázané a Úřad proti němu nemůže zasáhnout. Úřad zahájí správní řízení, pokud získá závažnější indicii zakládající podezření, že k jednotným cenám soutěžitelé dospěli vědomou koordinací svého jednání. Žádný takový důkaz nicméně nebyl prozatím obsažen v prověřených podnětech, nebyl zjištěn vlastním opakovaným šetřením Úřadu, ani v rámci úzké spolupráce Úřadu se sektorovým regulátorem – Českým telekomunikačním úřadem. – ÚOHS, 9. 3. 2017

Vyjádření ČTÚ

Český telekomunikační úřad zahájení šetření ze strany ÚOHS vítá. Jsme připraveni poskytnout plnou součinnost a poskytnout kolegům všechna potřebná data a přispět i konzultací. Sami pokračujeme ve vlastním vyhodnocování, zda je trh mobilních služeb vhodný k regulaci ex ante, tedy regulaci ze strany ČTÚ.

Zdroje: uohs.cz, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat