ZTE zatím ukončilo projekt Hawkey, nový telefon vytvořený samotnými fanoušky

ZTE zatím ukončilo projekt Hawkey, nový telefon vytvořený samotnými fanoušky
2017-02-25T14:47:08+02:00
• 25. 2. 2017
2

ZTE se v lednu 2016 pustilo do zajímavého projektu. Sezvalo své fanoušky, aby jim řekli, co by od dalšího smartphonu očekávali. Získávali od jednotlivých uživatelů nápady na inovace. Projekt se nazýval CSX a měl za cíl přijít s cenově dostupným revolučním telefonem, který by byl načrtnut uživateli samotnými, nikoli výrobcem, jak je běžné. Z projektu vznikl telefon ZTE Hawkey, který se měl pyšnit speciálním přilnavým povrchem, díky kterému by byl možný přichytit na zeď. Dále měl nabídnout ovládání pomocí očí, tzv. eyetracking. O telefon však nebyl zájem a projekt končí.

zte hawkey

O telefon nebyl zájem

Firma se snažila naplnit přání komunity, ale evidentně se jí to nepodařilo. Bylo vytvořeno hlasování s nejlepšími nápady na inovaci telefonu, avšak nevzešel jednoznačný vítěz a o pár procent nad ostatními vyhrál právě speciální adhesivní povrch telefonu a ovládání pomocí očí. Komunita však jedním dechem dodávala, že by se měl nasadit nejlepší čip od Qualcommu, dále by měla být vysoká kapacita baterie a zároveň nízká cena. ZTE splnilo přání částečně. Vybrali přilnavý povrch a zajímavé ovládání a k tomu se snažili snížit cenu. Ta předprodejová byla stanovena na 200 dolarů, čili kolem 5000 Kč. Následně byla telefon přidán na stránku Kickstarter, kde se ZTE snažilo vybrat půl milionu dolarů na jeho produkci, v přepočtu necelých 13 milionů korun českých.

Po čase se však ukázalo, že o mobil není zájem. Nikdo si mobil nekupoval a peníze nepřibývaly. Ze stránek komunity se společnost dozvěděla, že fanoušci nemají zájem o telefon, který disponuje baterií s pouhými 3000 mAh a procesorem střední třídy Snapdragon 625, navíc jen s 3 GB operační pamětí a jen 32 GB interním úložištěm. Vedení společnosti se tedy pokusilo o záchranný pokus v podobě nabídky jakéhokoli zlepšení telefonu a zároveň ponechání cenové relace. Komunita volila právě mezi zlepšením procesoru, nebo zvětšením baterie. K vyhodnocení ankety však již nedošlo a ZTE se rozhodlo projekt ukončit. Celkem se do projektu zapojilo 190 podporovatelů a bylo vybráno na 36 tisíc dolarů. Těm nyní budou vráceny zaslané peníze.

Hawkey však zcela nekončí

ZTE v prohlášení uvedla, že bude i nadále předělávat telefon k celkové spokojenosti uživatelů. „Na základě vaší zpětné vazby odkládáme datum uvolnění telefonu, abychom naplnili vaše přání a vylepšili ho podle vašich představ. Stále však není jasné, kdy telefon bude hotový, ale během tohoto období budeme i nadále spolupracovat s komunitou na jeho zlepšení.“ Vypadá to tedy, že ZTE už bude telefon financovat z vlastních prostředků po celkovém předělání hardwaru.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Vojta Vilímec

25. 2. 2017, 14:49

Nadpis = ZTE ukončilo projekt Hawkeye. Poslední odstavec = projekt Hawkeye nekončí.

Karel Čapka

VIP 1. 3. 2017, 12:44

Nadpis byl opraven, děkujeme.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat