Xiaomi Redmi 4A – skvělý poměr cena/výkon recenze

Xiaomi Redmi 4A – skvělý poměr cena/výkon [recenze]
2019-02-10T19:28:31+02:00
• 27. 1. 2017
4

Mnozí si neustále stěžují, že se na našem trhu nevyskytují ony levné telefony za pár kaček, které nabízí bohatou hardwarovou výbavu. Co se například výrobce Xiaomi týká, máme u nás hned několik prodejců, kteří telefon prodávají ve velkém, a na různých srovnávacích portálech je to znát. Dnes budeme mluvit o modelu, který tu s námi jen pár dní a má opravdu co nabídnout.

Pokud bychom nový model Redmi 4A srovnali s předchozí verzí, v rukou bychom měli na první pohled velmi podobná zařízení. Jedná se totiž o vylepšený model, proto byl zachován původní design, tedy až na pár prvků, a obměněny součástky, které v zařízení najdeme. Telefon má ale i tak čím zaujmout. Nabízí totiž 5palcový displej s rozlišením 1280 x 720, Snapdragon 425, 13megapixelový fotoaparát a další vychytávky, které vás svou funkčností dostanou na kolena.

Balení

Na první pohled je zřejmé, že výrobce sází spíše na jednoduchý design než například konkurenční společnosti. Ale to firmě nemůžeme mít vůbec za zlé, přece jen se nacházíme ve střední třídě. Na přední straně obalu se nachází jen název telefonu, tedy 4A.

Jestliže bychom se bavili o zadní straně, najdeme zde hlavní specifikace telefonu, jak to známe od ostatních výrobců. Pojďme se ale vrátit k balení zařízení. Ihned po otevřením krabičky na vás bude čekat vaše chtěné zařízení, které bude zalepené v plastovém obalu.

Ve zbytku balení vás nečeká nic zvláštního. Kromě telefonu zde máme nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USBmicro a druhý klasický USB-A. Vedle hromádky příruček a brožurek toho více nenajdeme, škoda. Na druhou stranu je dobře, že se výrobce rozhodl nepřidat k balení špuntová sluchátka. V této cenové kategorii by nejspíše stála za starou bačkoru.

Design a konstrukce

Jestliže bych do rukou uchopil loňský a současný model, budu mít vedle sebe velmi totožná zařízení. Na první pohled je totiž znatelné, že se výrobce rozhodl vylepšit pouze několik prvků. Větší drama se odehrálo spíše na zadní straně telefonu – Xiaomi zmenšila fotoaparát, umístila ho na horní pravou stranu a o něco více se inspirovalo u konkurenčního iPhonu, což společnosti nemám vůbec za zlé.

Každopádně, jedná se stále o středně velký telefon, jehož rozměry činí 139,5 x 70,4 x 8,5 mm, a to s váhou 131,5 gramů. Do takto poměrně malého těla inženýři implementovali 5palcový displej s rozlišením HD, tedy 1280 x 720px. Ihned nad samotným displejem se nachází prostor pro výstup zvuku při telefonním hovoru a 5megapixelový fotoaparát s clonou f/2.2.

Pokud bychom věnovali pozornost zadní straně, zaujme vás především velmi čistý design a malý fotoaparát v pravém horním rohu. Ve spodní části telefonu se pak nachází nejen logo výrobce, ale také samotný reproduktor. Jen bych podotkl, jakým elegantním způsobem Xiaomi umístilo anténu. Je známo, že iPhony disponují pěkně nevkusným designem antén, a to na zadní straně. Ovšem tohle rozhodně není stejný případ, neboť Xiaomi se povedlo sladit antény do jednoho designu. Ostatně, podívejte se sami.

Pro majitele drátových sluchátek máme skvělou zprávu, výrobce se neinspiroval Applem a 3,5mm jack konektor zachoval. Mimochodem, najdete jej na horní straně zařízení. Na levém boku telefonu se nenachází žádná tlačítka, tedy až na velký slot pro Dual SIM a microSD – bohužel není možné používat dvě SIM a microSD karty zároveň. Nicméně, všechna tlačítka najdete na pravé straně – ovládání hlasitosti zvuku a tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje.

Je velká škoda, že Xiaomi Redmi 4A nenabízí odnímatelnou zadní část. Z toho tedy vyplývá, že není možné vyměnit baterii.

Hardware a výkon

Po výkonnostní stránce se nedá Xiaomi Redmi 4A co vytknout. Stále mějme na paměti, že se jedná o střední třídu, ve které však exceluje. Nedostal jsem se do situace, kdy bych měl vážný problém s nedostatkem výkonu, ba naopak. Telefon s přehledem zvládá mé denní aktivity – sociální sítě, maily a fotografie. Samozřejmě jsem nelenil a zařízení otestoval i v zátěžových hrách – excelentní výkon.

Nicméně, pod šasi tepe procesor Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 Jedná se o 1,4GHz verzi. Nabízí tedy vysoký výkon, úsporu energie a tak podobně. Uživatele jistě potěší přítomnost větší kapacity baterie, která činí krásných 3120 mAh, což je na dnešní dobu dostačující. S životností baterie na jedno nabití mohu přiložit jen kladné zkušenosti. Zařízení mi v každodenním provozu vydrželo i necelé dva dny.

Pokud vás zajímá úložiště telefonu, tak zbystřete. Model Redmi 4A totiž nabízí standardních 16 GB (pro uživatele je dostupných 13 GB). Ty lze pak pomocí SD karty rozšířit o dalších 256 GB. O zpracování dočasně spuštěných aplikací se postará operační paměť o velikosti 2 GB, což je poněkud málo, zato stále dostačující. Samozřejmostí je podpora nejnovějších LTE sítí (včetně 800 a 900 MHz), Bluetooth ve verzi 4.0 či Wi-Fi se standardem 802.11 b/g/n.

Systém

Po zkušenostech s střední třídou jsem se optimalizace systému lehce bál. Nebudu lhát, chvíli jsem přemýšlel, zda telefon vůbec spustit a do recenzování se pustit. Nakonec jsem se odhodlal a telefon zapnul. Vůbec ničeho nelituji, protože jsem se do samotného zařízení naprosto zamiloval. Opravdu, kdybych měl možnost výměny iPhonu 5s za Redmi 4A, ani vteřinu bych neváhal. Již při prvotním spuštění mě systém zaujal. Jedná se totiž o zcela přepracované prostředí MIUI 8 s Androidem 6.0.1 Marshmallow, které se podobá iOS, takže jsem byl „jako doma“.

Výrobce si se systémem opravdu pohrál, protože trhané animace či záseky jsem nezaznamenal. Vývojáři přinesli také hodně nových funkcí, jako je například dvojité poklepání pro odemknutí displeje a další. Systém je opravdu velmi dobře optimalizován, a tak se nesetkáte s žádnými trhanými animacemi. Velká pochvala tak ode mne putuje do společnosti Xiaomi.

Displej

Redmi 4A není vzhledem k dnešní době vůbec pozadu, tedy alespoň co se displeje týká, který na ploše s úhlopříčkou 5” nabízí HD rozlišení, přičemž displej je typu IPS LCD. Co se barev týká, musím čínského výrobce opět pochválit. Výborné jsou totiž nejen barvy, ale též rozsah jasu i pozorovací úhly. Nechybí zde samozřejmě ani senzor pro automatickou regulaci jasu. Jestliže se tedy nacházíte na slunečním světle či v naprosté tmě, jas bude skvěle přizpůsoben.

Fotoaparát

Z fotoaparátu jsem lehce na vážkách. Čip na zadní straně telefonu činí 13 megapixelů, disponuje přisvětlovací LED diodou, a dokáže nahrávat Full HD video. Objektiv pak má světelnost f/2.2, fázové ostření či elektronickou stabilizaci. Pochvalu si však zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je velmi povedená.

Nicméně, mne zajímalo, jak si foťák poradí v praxi. Byl jsem lehce zklamaný z toho, jak si poradí za horších světelných podmínek. Fotky jsou i za normálních okolností ostré a barvy jsou zcela přirozené. Inu, posuďte sami.

Baterie

O samotnou energii se stará odnímatelný akumulátor s kapacitou 3120 mAh. Výdrž baterie mě velmi mile překvapila. Přes den se na něj můžete opravdu bez problému spolehnout, ovšem je třeba si dát pozor na náročnější aplikace, které si nějakou tu šťávu vezmou.

Pokud jste uživatel, který telefon příliš často nevyužívá, pak je zde velmi velká šance, že se dostanete i na několikadenní výdrž. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USBmicro a druhý klasický USB-A (součástí balení).

Závěr

Cíl čínského výrobce je jasný – být konkurenceschopný, a to za každou cenu. Společnost ale nečeká vůbec jednoduchá, nýbrž trnitá cesta. Na trhu je totiž již nějaký ten pátek hned několik dalších značek, které mají své zákazníky „jisté“.

Ačkoliv telefon disponuje skvělým displejem, baterií a i designem, může zákazníky odradit absence čtečky otisků prstů. Ale i přesto v rukou budete mít perfektní stroj, na který se můžete jednoduše spolehnout. Telefon na našem trhu můžete zakoupit od 3 000 Kč.

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Xiaomi Redmi 4A děkujeme internetovému obchodu xiaomimobile.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Pavel Žurek

27. 1. 2017, 11:34

existuje Global verze ta opravdu má tyto frekvence, autor článku se neplete (napr. beryko.cz). Avšak ke konci článku má uvedeno USB-C což nemá jak poprvé, když uvedl informací o nabíjení to má správně. Takže překlep.

„Samozřejmostí je podpora nejnovějších LTE sítí (včetně 800 a 900 MHz),… “ jste si tím jistí? Já mám teda jiné informace a ani na stránkách xiaomimobile.cz není o tom zmínka.

Jakub Skalický

26. 1. 2017, 10:49

Je baterie vyměnitelná nebo ne? Nejdříve je psaný že ne a pak jo. Tak nevím.

Petr Štěpánek

26. 1. 2017, 14:54

Není vyměnitelná, resp. vyjímatelná.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat