Dle studie Zscaler nejčastěji dochází u cloudových služeb k úniku metadat zařízení

Dle studie Zscaler nejčastěji dochází u cloudových služeb k úniku metadat zařízení
2016-10-28T09:30:08+02:00
• 28. 10. 2016

Troufnu si tvrdit, že o společnosti Zscaler jste doposud neslyšeli. Tato americká společnost se zabývá zabezpečením cloudových služeb. Zaměřuje se především na zabezpečení těchto služeb u firemních zákazníků. A na základě analýzy vlastních dat se v Zscaleru snažili zjistit, jaký typ dat nejčastěji u těchto služeb uniká a která ze dvou nejrozšířenějších mobilních platforem je náchylnější na únik citlivých údajů.

Celá infografika ze studie

Celá infografika ze studie, zdroj: zscaler

 

Za jedno čtvrtletí prostřednictvím mobilních telefonů uskutečníme u cloudových služeb okolo 45 milionů transakcí. Dle výsledků testů od Zscaler pak u  200 tisíc transakcí dochází k úniku osobních údajů. Nemusí se ale nutně jednat o údaje, které by odhalily skutečné informace o uživateli. Jedná se také o metadata ze zařízení (informace o sítích, kód zařízení apod.) a o lokaci uživatelů.

U Androidu se zjistilo, že skutečné osobní údaje uniknou ve 3 % případů. U iOS došlo k úniku menšímu než 1 %. Nejčastěji dochází k úniku metadat ze zařízení. Při konečném porovnání obou systémů můžeme tvrdit, že iOS je náchylnější na únik osobních údajů v oblasti cloudových služeb. V případě iOS se totiž zjistilo, že došlo k úniku v 0,5 % případů (z celkem 26 milionů transakcí). U Androidu se pak jedná o číslo nepatrně menší – 0,3 % (ze zhruba 20 milionů transakcí). Rozdíl je ale skutečně minimální.

Rozdělení uniklých dat u Android

Rozdělení uniklých dat u Android, zdroj: zscaler

Rozdělení uniklých dat u iOS, zdroj:zscaler

Rozdělení uniklých dat u iOS, zdroj: zscaler

Je velká škoda, že společnost ve své zprávě neuvádí žádnou metodiku výpočtu. I tak se jedná o zajímavá čísla. Ta vypovídají mimo jiné o tom, že oba největší operační systémy jsou dnes velmi dobře zabezpečené. I tak bychom rozhodně hrozbu úniku osobních údajů neměli v žádném případě podcenit.

Zdroje: phonearena.com, zscaler.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat