Cat S60 – odolný tank s termovizí Recenze

Cat S60 – odolný tank s termovizí [Recenze]
2016-10-11T09:36:28+02:00
• 11. 10. 2016

Dnes se podíváme na podrobnou recenzi vlajkové lodi od společnosti Cat, respektive na model S60. Společnost Cat již delší dobu nastavuje laťku v oblasti odolných telefonů a letošní top model se pyšní například termokamerou nebo vojenskou normou MIL 810G, podle které by měl telefon vydržet pád z výšky 1,8 metru na betonový povrch.

dsc_0054

Balení – zlatý standard

Telefon k nám do redakce dorazil v žluté robustní krabičce s velkým logem společnosti Cat. Po otevření krabičky se vám rovnou naskytne pohled na samotné zařízení. Vyndáním telefonu z krabičky se dostáváme na příslušenství, které je stejné jako u většiny telefonů. Nachází se zde napájecí adaptér, datový kabel s konektorem microUSB, sluchátka a ochranná folie na displej. Celkově od krabičky nelze více očekávat.

dsc_0084

Design a konstrukce – obrněný, ale nijak ošklivý

V této kapitole se dostáváme na designové a konstrukční provedení, které je zrovna u tohoto typu telefonu velmi důležité. Čelní strana je osazena 4,7″ displejem, který má kolem sebe zlehka vystouplý rámeček, což má za následek, že při pádu nedojde k přímému nárazu na sklo telefonu. Nad a pod displejem nalezneme reproduktory, u kterých se vždy po pravé straně nachází manuální přepínač. Tyto přepínače slouží k mechanickému uzavření reproduktorů, což způsobí jejich razantní zeslabení až skoro na úroveň vypnutí, ale dojde k utěsnění až do hloubky 5 metrů.

dsc_0068 dsc_0065

V horní části ještě nalezneme vícebarevnou notifikační diodu a selfie kamerku. Pod displejem se nachází trojice hardwarových tlačítek. Dle mého názoru mohla být vypuštěna, jelikož dotyková tlačítka se lépe ovládají, naopak na ta mechanická si musí člověk zvykat.

Po otočení zařízení na zadní stranu se vám naskytne pohled na onu termokameru, která na první pohled vypadá stejně jako hlavní fotoaparát, který se nachází pod ní. Na zadní straně ještě nalezneme vcelku netradiční umístění slotů pro SIM kartu a microSD kartu. Jedná se o otevírací utěsněné okénko, které se otevírá opět mechanickým přepínačem. Celá zadní strana je na rozdíl od okrajů plastová a ve spodní části zlehka pruží, především na logu společnosti Cat.

dsc_0071

Okraje telefonu jsou vystuženy a jsou vyrobeny z kovu, což dělá telefon opravdu robustním a odolným, alespoň na pohled. Na pravé hraně nalezneme tlačítka pro ovládání hlasitosti, naopak na straně levé toho najdeme mnohem více. Nachází se zde tlačítko napájení, které je hrubě upraveno, abyste jej lehce nahmatali, pod ním se nachází žluté programovatelné tlačítko. Poté nalezneme ještě tři krytky, pod první se nachází nouzové tlačítko, další skrývá microUSB konektor a poslední krytka ve spodní části obsahuje zdířku pro 3,5 mm jack.

dsc_0090 dsc_0087

dsc_0088 dsc_0091

Celkově konstrukce alespoň na pohled vypadá velice odolně, především díky své váze a kovem vystuženým hranám zařízení. Právě onu odolnost by měla garantovat vojenská norma MIL 810G. Na přepínačích a krytkách je velice dobře vidět, že si výrobce dal záležet na voděodolnosti celého zařízení. Díky čemuž telefon disponuje certifikací IP68. Ačkoli se telefon řadí do kategorie odolných telefonů a není nijak lehký, tak design je vcelku povedený. Především díky skloubení textur plastu a kovu působí velmi dobrým dojmem.

Jen místo usazení napájecího konektoru a jacku bych volil jiné. Jelikož při nabíjení se telefon špatně drží a kabel vám mnohdy překáží. U jacku jsem měl během recenzovaní zase strach, že při zandání telefonu do kapsy jack zlomím. Jinak musím provedení velice pochválit, ale vždy se najdou nějaké drobnosti a na design se u tohoto telefonu opravdu důraz neklade.

Hardware a výkon – dostačující pro cílovou kategorii

Nyní se podíváme pod odolnou kapotu na výkon celého zařízení. Telefon disponuje osmijádrovým procesorem Qualcom Snapdragon 617 rozděleným na dva čtyřjádrové clustery Cortex-A53, s taktem 1,2 a 1,5 Ghz. Pro grafické účely zde nalezneme čip Adreno 405. Této konfiguraci ještě dopomáhá operační paměť RAM o velikosti 3 GB. Co se interní paměti týče, tak zde se velikost zastavila na hodnotě 32 GB s možností rozšíření až o 256 GB pomocí microSD karty.

I tento telefon jsme podrobili benchmarku od AnTuTu a výsledné skóre se zastavilo na hodnotě 43 871 bodů. Tento výsledek není na top model nic závratného, ba naopak, ale od mobilního telefonu této kategorie výkon nehraje hlavní roli.

screenshot_20161004-202749

Především pokud jeho výkon stačí na běžné užívání a nijak se neseká. To zde platí, během testování jsem větší výkon nepotřeboval. Aplikace se otevíraly dostatečně plynule a k zásekům v uživatelském rozhraní také nedocházelo. U cílové skupiny zákazníků se asi nepočítá s používáním telefonu pro herní účely. Ale pro jednoduché a arkádové hry, které nejsou nijak náročné, výkon zcela dostačuje.

Celkově hodnotím výkon telefonu jako zcela dostačující pro cílovou kategorii, která není nijak nároční na herní výkon. Protože všechny aplikace, které by uživatel s tímto telefonem potřeboval, v pořádku zvládne.

Zde jsou ještě podrobné specifikace testovaného modelu:

  • Procesor: osmijádrový, Qualcomm Snapdragon 617 s taktem 1,5 Ghz, 64bit
  • Grafický čip: Adreno 405
  • RAM: 3 GB
  • Úložiště: 32 GB s možností rozšíření až o 256 GB
  • Displej: 4,7″  LCD displej s rozlišení 1 280 x 720 pixelů
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: 13 Mpix, f/2.0, dual-LED blesk
    • Přední: 5 Mpix
  • Rozměry: 147,9 x 73,4 x 12,7 mm
  • Váha: 223 gramů
  • Baterie: 3 800 mAh
  • Operační systém: Android 6 (Marshmallow)
  • Konektivita: microUSB, LTE, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • termokamera, IP68, MIL 810G

Software – čistokrevný Android

Po stránce softwaru byl telefon vybaven Androidem ve verzi 6 (Marshmallow) bez jakékoli nástavby. V telefonu se nachází jen pár předinstalovaných aplikací, počínaje aplikací pro termokameru. Co se plynulosti celého systému týče, tak nemám žádnou výtku. Aplikace nepadají a vše běží v rámci možností rychle.

screenshot_20161004-160655 screenshot_20161004-160719

Jednou z předinstalovaných aplikací je aplikace pro vysoušení reproduktorů. Aplikace vysouší reproduktory pomocí různých zvukových frekvencí a vibrací telefonu. Zároveň si můžete nastavit délku daného cyklu od 5 do 15 minut, ale musím vám doporučit během jednotlivých cyklů odejít od telefonu, jelikož vydávané zvuky jsou po delší době nepříjemné.

Další aplikací od společnosti Cat, která je v zařízení předinstalována, je aplikace pro turistiku. V ní naleznete informace o počasí, nadmořské výšce a také všechny funkce buzoly. Tuto si myslím, že část cílové skupiny uživatelů využije.

Celkově systém hodnotím velice kladně, především díky čistému Androidu, který není nijak upraven. Vše běží svižně a proto asi nemám výtky.

Displej – místo baterky vám stačí displej

V této kapitole se podíváme podrobněji na přední část zařízení, respektive na zobrazovací panel. Telefon je osazen 4,7 “ LCD displejem lepe řečeno jedná se o a-Si AHVA panel. Displej zaujímá 56,1 % z přední plochy a jeho rozlišení činí 1 280 x 720 pixelů, což znamená výslednou jemnost obrazu o hodnotě 312 ppi. Celá tato plocha je ještě chráněna ochraným sklem Corning Gorilla Glass 4.

U displeje musím pochválit vysokou hodnotu jasu, což má za následek čitelnost za jakýchkoli podmínek. Regulace jasu také funguje na výbornou.Pozorovací úhly jsou také v dobrých mezích a nedochází, tak ke zkreslení či změně barev. Další výhodou je podvodní funkce displeje, která má za úkol odstranit falešné doteky způsobené vodou.

Celkově bych hodnotil displej velice kladně jedinou výtku bych měl u minimálního jasu, ten může být v noci nepříjemný. Naopak pokud nastavíte v noci jas na maximum nemusíte požívat led diodu k přisvícení místnosti, telefon to zvládne bez problému jen displejem. Ale co se týče ostatních aspektů displeje, tak nemám výtky. Vše od dotykové vrstvy až po pozorovací úhly běží na výbornou. Jen škoda že rozlišení displeje není FullHD, ale pouze HD

Fotoaparát – na foťák se nějak zapomnělo

Fotoaparát je jedna z nejvíce probíraných věcí u top modelů, ale společnost Cat si s tím hlavu nijak nelámala. Zařízení disponuje 13 MPix hlavním fotoaparátem se světelností f/2.0, což není nic extra. Na selfie kamerku byl zvolen fotoaparát s rozlišením 5 Mpix.

Fotky opravdu nejsou nic moc i při dobrém světle trvá velice dlouho ostření a někdy nezaostří telefon vůbec. Poté barevné podání je všelijaké, někdy jsou barvy reálné, a někdy nikoli. Pokud chcete udělat alespoň průměrnou fotku, musíte ostřit na bližší předmět a musí mít velmi dobré osvětlení. Již v případě žárovkového světla ztrácí fotka na realitě.

img_20160922_163849 img_20160919_102332 img_20160930_093018

Pokud byste se rozhodli fotit v přítmí nebo ve tmě, tak fotka bude velice šumivá a nic na ní skoro neuvidíte, jelikož světelnost je mizivá. Celkově mě fotoaparát velmi zklamal.

img_20160922_234746

Co se týče prostředí fotoaparátu, tak zde výtky nemám je intuitivní a ovládat se ho naučí každý. Disponuje všemi klasickými mody, jako je panorama nebo HDR.

screenshot_20161004-160752 screenshot_20161004-160748

Termokamera:

Asi největším tahákem je termokamera. Tato funkce naopak splnila mé očekávání, ke snímání dochází i za úplné tmy, takže termokameru můžete používat kdykoli a za jakéhokoli světla či kouře. Fotky vyfocené termokamerou mají rozlišení 640 x 480 pixelů, což není moc ale pro termovizi bohatě stačí.

thermalcamera2016-10-04_20-20-220200 thermalcamera2016-10-04_20-20-040200

thermalcamera2016-10-04_20-20-120200 thermalcamera2016-10-03_17-57-080200

Termokamera je velice citlivá, názornou ukázkou této citlivosti je tepelná stopa, která je vždy perfektně vidět. Dokonce termokamera snímá i odraz tepla například, když se podíváte do zrcadla. Pokud by bylo zapotřebí, tak kamera umí i natáčet v termovizi, ale video má pouhých 8 fps.

V zařízení je předinstalována aplikace od společnosti Flir, přes kterou probíhá termovize, ale samozřejmě si můžete stáhnout i jinou aplikaci přes Google Play. Celkově termokameru hodnotím velmi dobře. Nejdříve jsem byl skeptický ohledně celého telefonu a jeho poměru cena výkon, ale termokamera vysvětluje takto vysokou cenovku. Jelikož samostatné termokamery na této úrovni se pohybují kolem 20 tisíc korun.

Výdrž – dvoudenní provoz? Není problém.

Nyní se podíváme na jednu z nejdůležitějších kapitol pro běžné uživatele, a to na výdrž baterie. Telefon disponuje baterií o kapacitě 3 800 mAh, což není málo. Telefon jsem odpojil z nabíječky kolem sedmé hodiny ranní a na telefonu jsem se věnoval intenzivnímu brouzdání na webu, občas si něco zahrál a celkově jsem zařízení opravdu intenzivně používal. Tak se procenta baterie zastavila přibližně na 30 procentech. Což stačí na další půlden užívání.

screenshot_20160919-125037

Pokud jsem pak telefon požíval jako běžný uživatel, tak jsem se bez problému dostal na dvoudenní užívání. Což je slušný výsledek, ale vzhledem ke konstrukci by jiný výsledek byl opravdovým zklamáním.

Celkově hodnotím výdrž telefonu na výbornou a zařízení přesně splnilo mé očekávání, vzhledem ke konstrukci.

Závěr a hodnocení

Již jsme se dostali až na konec této recenze a je čas na celkové shrnutí modelu S60 od společnosti Cat. Po stránce designu to není sice žádný krasavec, ale s tím se dalo počítat. Hlavní předností je totiž jeho odolnost, jak vůči pádům či proti vodě a prachu. Telefon vcelku dobře padne do ruky, ale vhledem ke své váze se celkem pronese. Jednou nevýhodou v konstrukci, která mi vadila, je umístění napájecího konektoru a konektoru pro 3,5 mm jack.

Co se hardwaru a celkově výkonu týče, zde nemám výtky vzhledem k cílové skupině uživatelů. Systém běžel plynule a aplikace nepadaly, jen aplikace termokamery se déle spouštěla. Díky 3GB operační paměti jsem se nemusel zaobírat zavíráním aplikací, jelikož místa pro ně bylo vždy dost. Po stránce softwaru se nedá také nic vytknout, jelikož telefon disponuje čistým Androidem, ve kterém jsou jen předinstalované vcelku užitečné aplikace.

dsc_0060

Displej zařízení je také zvolen dobře a díky vysoké hodnotě jasu je na displej vidět za každého osvětlení a pozorovací úhly jsou taky na výbornou. Jen s fotoaparátem je to horší, jednoduše řečeno fotografie nestojí za nic. Jsou šumivé, neostré a podání barev je nevěrohodné.  jedinou záchranou je termokamera, která zcela splnila mé očekávání a právem dělá telefon dražším. Další kladnou kapitolou je výdrž, která nemá problém s dvoudenním provozem.

Celkově mám jako náročnější uživatel smíšené pocity, ale když se vžiji do kůže cílové skupiny, tak se misky vah přehoupnou na pocit dobrý. Otázkou však zůstává, kolik je na trhu lidí, kteří využijí výhody termokamery, která tvoří většinu ceny zařízení.

Klady:

  • Baterie
  • Odolnost
  • Vodotěsnost a prachotěsnost 
  • Výdrž (dvoudenní provoz)
  • Termokamera
  • Čistý Android

Zápory:

  • Fotoaparát
  • Dlouhé načítání termokamery

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat