Coolpad Max – kovová premiéra recenze

Coolpad Max – kovová premiéra [recenze]
2016-09-14T14:00:17+02:00
• 14. 9. 2016
2

Dnes jsme si pro vás připravili recenzi nového modelu od společnosti Coolpad, a to model Max. Společnost Coolpad vstoupila na náš trh v polovině minulého roku a přinesla dva modely, které v našich recenzích nedopadly vůbec špatně. Nyní se podíváme na mobil představený v červnu tohoto roku.

dsc_0270

Balení – velmi dobrý první dojem

Do redakce k nám telefon dorazil v černé krabičce, která již na první pohled působí velice elegantně. Po jejím otevření se nám naskytne rovnou pohled na samotný telefon vsazený do kolébky. Vyndáním telefonu se dostáváme na oddělené tři menší krabičky. V první se nachází brožurky, jednoduchý plastový zadní kryt telefonu a fólie.

Druhá krabička obsahuje datový kabel, který není jako u většiny ostatních telefonů obyčejný, ale zde naleznete pogumovaný a plochý kabel. Poslední krabička ukrývá napájecí adaptér bílé barvy a sluchátka, jejichž zvuk je vcelku dobrý. Celý obsah a zpracování krabičky působí velice elegantně a vznešeně, jelikož vše doplňují zlaté pruhy a nápisy.

Design a konstrukce – příjemné designové překvapení

V této kapitole se zaměříme na vzhled a konstrukci telefonu. Přední strana je osazena 5,5″ zlehka zaobleným displejem, nad kterým se nachází reproduktor pro hovory, přední selfie kamerka a v neposlední řadě senzory okolního světla a notifikační dioda. Spodní část již disponuje pouze logem společnosti Coolpad, tím pádem tlačítka naleznete až na displeji.

dsc_0270

Po otočení telefonu na zadní stranu nalezneme v horní části zlehka vystouplý fotoaparát a dvojitou LED diodu. Níže pod touto dvojicí se nachází černý anténní předěl, který alespoň v champange barvě rozbíjí jednolitý vzhled telefonu. Na zadní straně je telefon ještě osazen zapuštěnou čtečkou otisků prstů, od které bych čekal více, jelikož čtení otisku bylo v některých případech zdlouhavější, a proto jsem se někdy musel uchýlit k odemknutí gestem.

dsc_0279 dsc_0285

Pravý bok zařízení disponuje tlačítkem napájení s vroubkovanou texturou, takže jej velice jednoduše nahmatáte i poslepu. Nad tímto tlačítkem nalezneme slot pro SIM karty, jeden je klasický pouze pro nanoSIM kartu a druhý je hybridní. Můžete si tedy vybrat mezi druhou nanoSIM kartou nebo microSD kartou. Vrchní stranu přerušuje pouze 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

dsc_0290 dsc_0299

Na levé straně naleznete tlačítka pro regulaci hlasitosti a na spodní hraně telefonu se nachází micoUSB konektor a dvojice hlasitých reproduktorů, jejichž zvuk je opravdu povedený, ale naleznou se i zařízení s lepším audiem.

dsc_0297 dsc_0296

Celkově telefon padne velice dobře do ruky. Díky zaobleným hranám zařízení nikde nařeže, ani nijak nevyklouzává z ruky. Na telefonu jsem nenašel viditelnou konstrukční chybu, nikde se žádná část neprohýbá a ovládací tlačítka se nijak neviklají. Co se designové stránky týče, musím společnost Coolpad velice pochválit, protože zařízení opravdu dobře vypadá.

dsc_0288

Hardware a specifikace – výkonem nezklamal, ani neohromil

Nyní se podíváme pod slušivou kapotu zařízení, a to na samotný výkon telefonu. Uvnitř telefonu tebe 64bitový osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 617 o taktu 1,5 GHz, pro grafické účely procesoru dopomáhá grafický čip Adreno 405. Tuto konfiguraci doplňuje operační paměť o kapacitě 4 GB.

Pro ukládání dat vám poslouží úložiště o kapacitě 64 GB s možností rozšíření pomocí microSD karty do 64 GB. Celou sestavu napájí baterie o velikosti 2 800 mAh.

I tento telefon jsem podrobil benchmarku od AnTuTu a výsledné skóre se zastavilo na 43 038 bodech, což není špatný výsledek, ale asi nikoho neohromí. Coolpad neměl během testování žádný problém týkající se výkonu, běžné aplikace a uživatelské rozhraní běželo zcela plynule a k pádům aplikací docházelo jen velice výjimečně.

screenshot_2016-09-07-17-15-53 screenshot_2016-09-07-17-16-21

Pokud byste na telefonu chtěli hrát hry, tak to není opravdu žádný problém. Běžné arkádové hry můžete hrát na plné detaily, bez jediného záseku, a pokud byste chtěli hrát nejnovější a náročnější hry, tak vše vyřeší menší úprava nastavení hry. Během testování jsem se nesetkal s větším problémem, jen jsem musel oželet plné rozlišení některých her.

Celkově hodnotím výkon telefonu jako dostačují a zcela zapadá do své cenové kategorie. Především pak musím ale vypíchnout 4GB RAM paměť, díky které se opravdu nemusíte zaobírat zavíráním nepoužívaných aplikací či se obávat, že by operační paměti bylo málo. Také 64GB úložiště je v dnešní době určitě přínosné.

screenshot_2016-09-06-23-18-57

Specifikace testovaného modelu:

  • Procesor: osmijádrový, Qualcomm Snapdragon 617 s taktem 1,5 Ghz, 64bit
  • Grafický čip: Adreno 405
  • RAM: 4 GB
  • Úložiště: 64 GB s možností rozšíření až o 64 GB
  • Displej: 5,5″ IPS LCD displej s rozlišení 1 920 x 1 080 pixelů
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: 13 Mpix, f/2.0, dual-LED blesk
    • Přední: 5 Mpix, f/2.2
  • Rozměry: 152 x 75,7 x 7,6 mm
  • Váha: 170 gramů
  • Baterie: 2 800 mAh
  • Operační systém: Android 6.1.1 (Lollipop) s nástavbou Coolui ve verzi 8.0
  • Konektivita: microUSB, LTE, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac

Software – nějak jsem mu nepřišel na chuť

Po softwarové stránce byl telefon vybaven Androidem ve verzi 5.1 (Lollipop) s nástavbou od společnosti Coolpad, a to Coolui 8.0. Nadstavba Coolui mění opravdu vše, na co přijde. Razantní je především úprava ikon, která bohužel nejde vypnout v nastavení. Ale pokud by vám to velice vadilo, můžete si sehnat téma, které ikony upraví dle vašeho gusta. Pro někoho může být problémem i absence hlavní nabídky. Celkově kvůli nadstavbě naleznete nezměněné atributy jen velmi výjimečně.

screenshot_2016-09-06-23-17-08

Systém nabízí možnost provést razantní úpravy uživatelského rozhraní pomocí takzvaných motivů. Tyto motivy nemění jen pozadí obrazovek, ale celé zpracování od ikon až po barvy v nastavení. V základu v telefonu naleznete osm předinstalovaných motivů a další si můžete přidat online.

Virtuální prostředí

Ale nástavba Coolui neupravuje jen design operačního systému, ale u tohoto telefonu přidává spoustu dalších funkcí, které můžou být i užitečné. Asi nejlepší funkcí, kterou tento telefon obsahuje je takzvaný soukromý prostor. V podstatě se jedná o virtuální zařízení, které je zcela odděleno od ostatních dat. De facto máte dvě zařízení v jednom, díky možnosti DualSIM můžete mít opravdu oddělené zcela vše, včetně kontaktů a výpisů z hovorů.

Funkce jednotlivých otisků

Další celkem užitečnou funkcí je nastavení funkcí otisků prstů. Při registrování otisku prstu můžete poté v nastavení upravit jeho funkci. Například pokud přiložíte malíček, tak se na telefonu spustí úsporný režim, nebo zahájí nahrávání hovoru. Jediným problémem je, že můžete registrovat maximálně pět otisků. Samozřejmě se v zařízení nachází ještě řada funkcí, které mě ale osobně nijak nezaujaly a nemám pro ně praktické využití.

screenshot_2016-09-06-23-23-18

Celkově systém běží plynule, což je především důsledek velké operační paměti. Občas jsem však zaregistroval pády určitých aplikací, například systém neměl rád službu Hangouts, která padala skoro pokaždé, což pro mě bylo velice nepříjemné. Když bych měl celý systém shrnout, tak musím vypíchnout některé užitečné funkce jako druhé virtuální prostředí. Celkově jsem systému nepřišel na chuť a byl by to pro mě asi největší důvod, proč si zařízení nekoupit, ale je to můj subjektivní názor, který se může lišit.

screenshot_2016-09-06-23-25-29 screenshot_2016-09-06-23-25-58

Displej – splnil mé očekávání

V této části recenze se podíváme na přední stranu zařízení, respektive na zobrazovací plochu. Telefon disponuje IPS LCD displejem o velikosti 5,5″ a rozlišením 1 920 x 1 080 (FullHD). Výsledná jemnost obrazu se zastavila na 401 ppi. Displej je samozřejmě ještě schovaný pod odolným krycím sklem Corning Gorilla Glass 4 s mírným zaoblením na krajích telefonu, což činí úchop celého zařízení příjemnějším.

Pozorovací úhly telefonu jsou velice kvalitní a tím pádem je na displej zařízení vidět z jakéhokoli náklonu a nedochází k žádnému zkreslení barev ani při skoro kolmém náklonu. Co se čitelnosti na přímém slunečním svitu týče, tak díky vysokému jasu displeje s tím nebudete mít problém.

Celkově hodnotím displej jako zcela dostačující a splnil všechna má očekávání. Disponuje FullHD rozlišením, což je stále dostačující a na rozdíl od jiných modelů podobné cenové hladiny disponuje i ochranným sklem, takže se nemusíte bát nějakého poškrábání.

Fotoaparát – nezklame, a za denního světla i potěší

U každého mobilního zařízení je jedním z nejprobíranějších témat fotoaparát a my se nyní podíváme, jak si vede tento model. Coolpad Max je vybaven 13Mpix hlavním fotoaparátem ze světelností f/2.0 a selfie kamerkou o rozlišení 5 Mpix a světelností f/2.2.

Fotografie pořízené za denního světla jsou opravdu povedené, nenaleznete zde žádný digitální šum a okraje zaostřeného subjektu jsou krásně ostré i při mírném přiblížení. Barevné podání je také velice věrohodné a v případě denního osvětlení vytvoříte opravdu pěkné fotografie.

img_20160907_163313 img_20160907_163256 img_20160826_181341 img_20160826_181350 img_20160826_181355

Pokud začneme fotit za šera nebo za žárovkového osvětlení, tak jsou fotografie pořád ostré, jen začnou zlehka pokulhávat barvy a místy se začne v nezaostřených oblastech tvořit šum. Ale pořád jsou fotky v rámci možností přijatelné.

img_20160908_143705

Pokud se však odhodláte fotit za tmy, kdy je fotka osvětlena jen pouličním osvětlením, tak již fotky začnou být opravdu nekvalitní, šum se začne projevovat razantně i na zaostřených předmětech a barvy ztrácí na věrohodnosti. Fakt, že telefon nezvládá noční fotografování, je vzhledem k ceně zcela přijatelný.

img_20160908_211138 img_20160908_211135

Po stránce rozhraní nemám asi žádnou výtku, ovládání je intuitivní a v nastavení naleznete ihned to, co potřebujete, bez většího hledání. Během fotografování můžete využít i možnosti manuálního nastavení, ale není to nijak potřeba, jelikož automatický režim nastavuje vše velice kvalitně.

screenshot_2016-09-08-21-12-34 screenshot_2016-09-08-21-12-39 screenshot_2016-09-08-21-12-22

Celkově hodnotím fotografické schopnosti tohoto zařízení jako průměrné na svou cenovou kategorii. Při dobrém světle jsou fotky opravdu velice kvalitní a se zhoršováním světelných podmínek se začne adekvátně objevovat digitální šum a zlehka se vytrácí i ostrost.

Baterie – žádná sláva

Nyní se podíváme na kapitolu, která je pro běžného uživatele jedna z nejdůležitějších, a to výdrž telefonu. Zařízení disponuje baterií o kapacitě 2 800 mAh, což není moc.

Pokud jsem zařízení odpojil z nabíječky kolem 6. hodiny ranní a používal jej na svou redaktorskou činnost, občas jsem si zahrál nějakou hru a neustále jsem kontroloval notifikace, tak jsem se musel kolem páté hodiny odpolední uchýlit k nabíječce, což by pro mě bez powerbanky byl problém.

Když jsem se však snažil více spořit energií a měl jsem zapnutý úsporný mód a nehrál jsem žádné hry, tak jsem bez větších problémů vydržel celý den a ještě něco málo v baterce zbylo, ale určitě by to nebylo na další denní používání.

screenshot_2016-09-07-23-38-31

Takže pokud bych měl výdrž telefonu shrnout, tak bohužel jsem byl nemile překvapen, jelikož jsem měl v rukou i předchozí modely od tohoto výrobce a ty na tom v poměru s cenou byly podstatně lépe.

Závěr

Již jsme se dostali ke konci této recenze a je před námi celkové zhodnocení telefonu Coolpad Max. Po stránce designu a konstrukce asi nemám žádné výtky, design je na první pohled elegantní a kovová konstrukce s lehkým zaoblením přesně padne do ruky.  Co se týče celkového výkonu zařízení, tak ten je zcela dostačující na běžné užívání a občasné hraní středně náročných her. Především pak musím vypíchnout v kapitole výkon 4 GB operační paměti, díky které je vždy dostatek volného prostoru pro aplikace. Samozřejmě interní úložiště o kapacitě 64 GB potěší.

dsc_0311

Když se podíváme na fotoaparát zařízení, tak ten je na cenovou kategorii dostačující a zcela splnil mé očekávání, ba i překročil. S fotografiemi jde v ruku v ruce i displej, který je také adekvátní cenové relaci zařízení. Na druhou stranu mě velice zklamala výdrž baterie, která je silně podprůměrná a při testování jsem kolikrát nevydržel ani jeden den. Software zařízení je na můj vkus zvláštní a nějak jsem mu nepřišel na chuť především kvůli razantní grafické úpravě. Na druhou stranu se uvnitř softwaru skrývá spousta užitečných funkcí.

Celkově bych telefon doporučil lidem, co hledají kvalitní konstrukci a design, nevadí jim absence menu, změna ikon aplikací a nepotřebují hrát nejnáročnější hry na plné rozlišení. Ale zároveň chtějí pořizovat průměrné fotografie.

Klady:

  • Konstrukce a design
  • Fotoaprát (za denního světla)
  • Displej

Zápory:

  • Baterie
  • Pády některých aplikací

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Karel Čapka

VIP 18. 9. 2016, 11:16

mobil bez poardne baterky – zcela k nicemu

V článku není ani jedna fotka úplné přední strany telefonu, ale záda tam jsou hodněkrát. Příště prosím o kompletní foto. Díky.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat