Trupki – používejte na WC oba konce svého těla

Trupki – používejte na WC oba konce svého těla
2016-08-05T08:20:47+02:00
• 5. 8. 2016
3

Přiznávám – patřím k těm lidem, kteří bezprostředně po usednutí na jistou porcelánovou nádobu ve svém bytě vytahují z kapsy mobil a spouštějí nějakou hru, která bystří mozek. Moje WC motto totiž zní: “Zde by měl člověk používat oba konce svého těla.” Co dělá jeden konec, to víme. Ale proč nechat hlavu ležet ladem? Mým favoritem posledních týdnů jsou Trupki. Logická hra, jejímž prvním levelům se pro jejich snadnost vysmějete a jejíž levely pokročilé vám na mozku napálí pořádnou kudrlinku.

Trupki

Princip i design hry je zjednodušený až na dřeň. Hlavolam, v němž jsou rozházené dílky, je potřeba složit do předepsaného tvaru pomocí několika posunutí.

Počet oněch posunutí je u každého levelu uveden. Začátečníci mají připravené jednoduché levely s 2-3 posuny, kdo se ale pustí do náročnějších soust, toho čeká hlavolam třeba i s 20 posuny a to už je hodně složitá partie, u které si možná budete muset pořizovat i zápis jednotlivých kroků.

Překážky vám hru zkomplikují

Aby hra nesklouzla k nudě a neustále stejnému posouvání, součástí hlavolamů mohou být další elementy. Dílky, kvůli kterým lze řadu posouvat jen jedním směrem; dílky, které při posunu rotují ostatními dílky v řadě; dílky, které když dosáhnou okraje, znemožní další posun týmž směrem, no a hlavu nám zamotají i “přebytečné” dílky, tj. dílky s elementy, které do sestavovaného tvaru nepatří a které musíme ignorovat. To vše nás nutí k intenzivnějšímu přemýšlení.

Aha! Takhle!

Mnozí hráči se shodují, že hra velmi silně vyžaduje tzv. uvažování “out of the box”, tj. myšlení nesvázané konvencemi, předsudky a očekáváními. Řada lidí na nějakou dobu zakysne i u nejjednodušších levelů. Když se k nim později vrátí nebo když si spustí nápovědu (podmíněnou sledováním reklamního videa), nastává “aha efekt” a plácnutí se do čela nad tím, jak jednoduché to ve skutečnosti bylo.

Trupki

Je co hrát

Herních levelů je dostatek – nejjednodušších je k dnešnímu dni 96, středně těžkých 120 a nejtěžších 96. A věřte, že vám to nějakou dobu vydrží. Výhodou je, že levely nemusíte řešit lineárně, tj. pro postup ke složitějším nemusíte řešit ty jednodušší. Klidně můžete úlohy řešit napřeskáčku, nebo si hned z počátku vyzkoušet ty složité.

Autoři na hře Trupki dále pracují, připravují nové levely a v budoucnu by mohl být hráčům k dispozici i editor levelů a možnost vyzvat kamarády k jejich vyřešení.

logo-app Trupki plugnplug Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Androiďák, pisálek, dýmkař, socsíťový žvanil, amatérský kulinář, muzikant, milovník humoru, čtenář, dceří otec, psí páníček.

Komentáře

Ctu tenhle clanek zrovna z porcelanove nadoby …

Miroslav Hlavička

7. 8. 2016, 8:40

Čtu tento komentář z téhož místa. Vůbec nechápu, jak jsem se mohl před 20+ lety vykadit. O našich předcích nemluvě. Ale navzdory aktuálnímu vyprázdnění mě to naplňuje pýchou na to, jak bude lidstvo díky používání mobilů na záchodech čím dál lepší a moudřejší. Vždyť třeba já teď odcházím z WC a mám za sebou:

– dva levely v Trupkách
– jednu lekci němčiny v Duolingo
– přečteny tři odborné články
– přečten a zodpovězen tento komentář
– a i ten bobek se mi hezky povedl.

Pokud si dobre pamatuji, jako maly jsem hodne u nas i pribuzenstva vidal magaziny vedle zachoda. Vsichni nejspis cetli offline. A pokud tam byla krizovka, mohli si i zahrat. A dovedu si predstavit i ten pravek – clovek pri tom drepi a klackem v hline pred nim kresli malou malbu znazornujici jeho vcerejsi lov zvere, kterou prave dostava ze sebe ven. Jinak je uz vecer a uz tu zase sedim a posilam pozdravy.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat