Smartphone ARA od Googlu již tento rok

Smartphone ARA od Googlu již tento rok
2016-05-21T07:12:25+02:00
• 21. 5. 2016
2

Vývojářská konference Google I/O byla z větší části zaměřena na nové pojetí a propojení s cloudem, zejména s využitím strojového učení, neuronových sítí a podobně. Naštěstí jsou zde i novinky zaměřující se na budoucí projekty, například z divize ATAP. Jedna z nich se týká přímo modulárního smartphonu ARA.

Již minulý rok jsme se dočkali informací o spuštění pilotního projektu v Portoriku, ale záhy jsme se dozvěděli, že si ARA projde razantní změnou s ohledem na samotné uchycení modulů. Původní koncept nebyl špatný, jen nedostačoval pro komerční použití. Navíc díky lokálnímu testování došli k závěru, že musí pozměnit základní myšlenku modulárnosti.

ara

Původně jsme mohli očekávat, že si budeme moci vyměnit například procesor nebo jiné klíčové prvky smartphonu. Nově to již nebude možné a samotné moduly budou zaměřený spíše na dílčí specifikace. Budete moci připojit lepší mikrofon, více reproduktorů, e-ink displej, baterii a další.

Základní rám bude v několika velikostech, přičemž jako první přijde s 5,3palcovým displejem. Již bude obsahovat procesor, úložiště, antény, senzory a baterii. K dispozici bude 6 slotů na moduly, které můžete využít na rozšíření možností nebo na doplnění specifikací.

Hlavním důvodem pro změnu základního konceptu byl i fakt, že lidem až tak nezáleží na tom, jestli mohou měnit procesor. Vzešlo to ze samotného testování. Spíše chtěli mít volnost k doladění a rozšíření. Díky tomu budou smartphony ARA, aspoň ty první, spadat do kategorie top modelů nebo vyšší střední třídy, přičemž bude samozřejmě použit systém Android.

Co se týče portů, tak jsme se dozvěděli, že pro svou práci potřebují jen třetinu energie než USB 3. Navíc jejich rychlost v obou směrech (při komunikaci ze základnou) bude 11,9 Gbps.

Screenshot_30

Dostupnost smartphonů ARA

Kromě novinek ohledně specifikací a základního pojetí projektu ARA jsme se konečně dozvěděli, kdy bude možné koupit smartphone ARA. První šanci dostanou vývojáři na konci tohoto roku. Nebylo nastaveno přesné datum, ale mělo by se tak stát v posledním kvartálu 2016. Svůj zájem mohou vyjádřit na stránkách projektu ARA.

Běžní smrtelníci pak budou mít možnost si koupit ARA mobil až v průběhu roku 2017. Bohužel bližší termín není znám, ale dá se očekávat, že to bude až někdy po konferenci Google I/O 2017.

Zdroje: engadget.com, wired.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Také jsem zvědav co z toho nakonec bude, nebo zbude :-D

Petr Hošek

21. 5. 2016, 7:21

No jsem zvědav jak se s tím Google popere…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat