Googlu chybí pořádná aplikace na focení komentář

Googlu chybí pořádná aplikace na focení [komentář]
2016-04-01T07:14:10+02:00
• 1. 4. 2016
1

Google si rád hraje s technologiemi, což je o něm známo. Jde o jeho výhodu a slabinu zároveň. Nejednou se stalo, že zaujal nejen odbornou veřejnost, ale záhy přišlo zklamání, jelikož se rozhodl pro ukončení daného projektu. Tak trochu do této sféry spadá i Google Glass. Tento projekt byl stažen, byť stále existuje v nějaké podobě uvnitř společnosti.

2015-12-20 12.14.46

Jeho linie Nexusů dříve byla považována jako referenční zařízení nabízející zajímavý poměr ceny a výkonu, ale v poslední době se snaží Google posunout fotografické schopnosti. Prvně jsme si toho mohli všimnout u Nexusu 5, který dostal prvně v této linii optickou stabilizaci obrazu. U současných modelů Nexus 5X a Nexus 6P jsme se OIS nedočkali, ale na druhou stranou jsou tyto smartphony něčím výjimečné.

Co jste možná nevěděli o Nexusech 5X a 6P

Disponují totiž senzorem od Sony, který nebyl určen pro mobilní zařízení. Jeho domovinou je segment běžných foťáků, ale zřejmě to nevadilo Googlu, když jej vybral pro obě zařízení. Od svého představení Google neustále láká na sociálních sítích na fotografické možnosti a schopnosti obou novinek.

Jakožto majitel Nexusu 6P jsem byl mile potěšen funkcí nahrávání zpomalených videí. Díky tomu mohu pořizovat videa s počtem 120 nebo 240 snímků za sekundu. Při následném zpomalení na 30 snímků získávám zpomalená videa zachycující rychlé děje. Podpora této možnosti je v oficiální aplikaci od Googlu, přičemž nedávno aplikace Google Fotky dostala i možnost exportování upravených videí do jiných služeb nebo na úložiště.

Bohužel sama aplikace Fotoaparát Google sice občas získá zajímavou funkci, ale následně o jinou přijde. Například mi chybí možnost pořizování časosběrných videí (timelapse). Jednu chvíli tato funkce byla dostupná v aplikaci, následně jsme o ni přišli. Našlo by se i pár dalších. Následně jsme se dočkali představení nového API (API camera2) pro foťáky, což například přineslo podporu RAW snímků, manuálního ostření a dalších možností.

Od té doby se objevilo několik zajímavých aplikací nabízející pokročilé funkce:

Současná verze aplikace Fotoaparát Google nevyužívá všechny možnosti a nabídka je velmi chudá. Na snímku níže můžete vidět aktuální podobu rychlého nastavení aplikace na Nexusu 6P. Uhodnete, co zde chybí?

2016-03-31 19.41.17

Chybí mi zde možnost nastavení expozice. Musím se tedy spokojit s tím, co si nastaví aplikace sama, nebo se pokusit o přenastavení pomocí zaměření buď tmavšího, nebo světlejšího místa. Ano, máme zde funkci HDR+ (vynucený režim) a A HDR (automatický režim), nastavení odpočtu a blesku, ale to je vše. Manuální ostření, vyvážení bílé nebo cokoliv pokročilejšího zde není.

Pokud se podívám na možnosti videa, tak zde najdu jen volbu zpomalených záběrů a v nastavení si mohu zvolit i 4K, ale opět – tím to končí.

Pokud se podívám na jiné aplikace, které v současnosti používám nebo si s nimi hraji, tak jejich nabídka je až extrémní.

2016-03-31 19.51.48 2016-03-31 19.50.45 2016-03-31 19.50.36 2016-03-31 19.50.29

Bohužel alternativním aplikacím chybí podpora některých funkcí a ne vždy pracují tak, jak by si uživatel představoval. V současnosti jim chybí kompletní nebo částečná podpora Nexusu 6P. Bohužel to nevypadá tak, že by Google v dohledné budoucnosti udělal ze své aplikace na focení hotový zázrak pro milovníky hrátek s focením. Člověk se musí spokojit s automatikou nebo alternativními aplikacemi, jež kolikrát nemají zcela vhodné uživatelské prostředí.

Mohu jen doufat, že Google koupí nějakou společnost, která konečně dá nový smysl focení s aplikací od Googlu. Hlavně ji dopřeje všech možností, co jsou dostupné skrze nové API, které je tu s námi už od Androidu 5.0.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

jo, tohle mě děsně štve… zvlášť u G3, kde nejde expozice ovlivnit absolutně NIJAK… ani ťuknutím do světlého či tmavého místa…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat