Nokia a Samsung – ukončení patentových sporů způsobilo pokles akcií Nokie

Nokia a Samsung – ukončení patentových sporů způsobilo pokles akcií Nokie
2016-02-02T11:20:17+02:00
• 2. 2. 2016

Nokia se dohodla s jihokorejskou společností Samsung v otázce patentových sporů, které mezi sebou obě společnosti měly. K oznámení došlo v pondělí v tomto týdnu. Ukončení sporu nicméně neuklidnilo investory, kteří byli zklamáni finančními podmínkami dohody.

Akcie Nokie tak po oznámení této dohody klesly o více než 10 procent. Naproti tomu jihokorejské společnosti akcie vzrostly o 1,1 procento. Hlavním důvodem poklesu cen akcií Nokie je to, že se společnosti povedlo za své patentové portfolio utržit 1,02 miliardy eur. Pro porovnání, v roce 2014 to bylo pouze 578 milionů eur. Analytici však očekávali příznivější výsledky. Především se očekávalo, že Nokia bude schopna získat pomocí patentů více peněz než její hlavní konkurent v této oblasti – Ericsson. To se ale i díky podepsané dohodě mezi Ericssonem a Applem nestalo.

JM43b799_samsung_nokia

Společnosti klesala cena akcií již v dubnu, kdy Nokia převzala Alcatel-Lucent. Tehdy došlo k poklesu o 11 procent. V roce 2014 společnost prodala svou mobilní divizi Microsoftu a zaměřila se především na telekomunikační sítě při zachování velkého portfolia patentů týkajících se mobilních telefonů.

Firmy Samsung a Nokia spolu již vedly arbitráž od roku 2013. Výsledkem bylo placení dodatečných náhrad za patenty ze strany jihokorejské společnosti po dobu 5 let. Výsledek byl oznámen na začátku roku 2014. Nokia očekává, že ve zbylých 3 letech obdrží 1,3 miliardy eur. Do této sumy jsou zahrnuty již ukončené, ale i stále probíhající patentové spory s jihokorejským gigantem.

Investorům se však nelíbí přístup Nokie. Vyčítají jí například ne úplně jasné jednání. Na druhou stranu se najdou i tací investoři, kteří jsou překvapeni poklesem hodnot akcií, protože věří, že význam síťové infrastruktury stále roste.

Zdroj: reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat