Ericsson a Apple – konec patentových sporů

Ericsson a Apple – konec patentových sporů
2015-12-24T10:40:13+02:00
• 24. 12. 2015

Na začátku roku 2015 jsme vás na našem serveru informovali o tom, že se Applu nelíbí chování Ericssonu, který si nechával platit vysoké sumy za využití patentů v telefonech s nakousnutým jablkem. Obě společnosti však nakonec našly z této situace mimosoudní východisko. A o co se tedy původně jednalo?

Patenty, za které si Ericsson nechává platit, se týkají GMS, UMTS a LTE standardů a dalších nezveřejněných oblastí. Applu se však dožadoval, aby poplatky za tyto patenty byly o něco nižší. Obě společnosti v roce 2008 uzavřely licenční dohodu, která ale měla již brzy skončit. Apple se tak pokusil snížit tyto poplatky prostřednictvím soudního rozhodnutí. To se ale nakonec neuskuteční.

Ericsson

Obě společnosti totiž v minulých dnech oznámily, že se jim podařilo dohodnout na nových podmínkách. Bližší informace nejsou oficiálně k dispozici. Podle spekulací by se mělo jednat o dohodu trvající 7 let. Apple by měl zaplatit jednu základní částku ještě ke konci tohoto roku. Následně by Ericssonu měl platit menší částky každé čtvrtletí. Dle odhadu analytiků by si Ericsson měl přijít díky této dohodě na více než 2 miliardy dolarů.

Zdroje: mobile.reuters.com, betanews.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat