Nexus 5X – mladší bráška Nexusu 5 recenze

Nexus 5X – mladší bráška Nexusu 5 [recenze]
2015-11-13T07:00:26+02:00
• 13. 11. 2015
3

Na konci září se nám Google pochlubil dvěma novými přírůstky do rodiny Nexus zařízení – Nexus 5X a 6P. Jednalo se tak ze strany Google o netradiční krok. Zatímco Nexus 6P má na starosti Huawei, o výrobu 5X se stará LG. Nexus 5X má být totiž mladší variantou populárního Nexus 5. Jak obstál Nexus 5X v naší recenzi, se již dozvíte v následujících odstavcích.

img3

SPECIFIKACE NEXUS 5X

  • Rozměry:
    • 147,0 x 72,6 x 7,9 mm
    • 136 gramů
  • Displej
    • 5.2″
    • Full HD
    • Corning® Gorilla® Glass 3
  • Baterie
    • 2700 mAh
    • USB Type-C pro nabíjení
  • Fotoaparát
    • Zadní: 12,3 MPx; 1.55 μm; f/2.0
    • Přední: 5 MPx
  • Procesor a grafický výkon
    • Qualcomm® Snapdragon™ 808 processor, 1.8 GHz hexa-core 64-bit
    • Adreno 418 GPU
  • Podporované sítě
    • GSM/EDGE: 850/900/1800/1900MHz
    • UMTS/WCDMA: B1/2/4/5/6/8/9/19
    • LTE (FDD): B1/2 /3/ 4/5/7/8/9/17/18/19/20/26/28
    • LTE (TDD): B38/40/41
  • Ostatní
    • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2 MIMO, dual-band (2.4 GHz, 5.0 GHz)
    • Bluetooth 4.2
    • NFC
    • GPS / GLONASS
    • Digital kompas
    • Snímač otisků prstů
    • 3,5mm jack
    • nanoSIM

Balení a výbava

Nexus 5X se svou výbavou a balením v zásadě neliší od minulých verzí zařízení. Nejvýraznější změnu lze najít v samotném designu krabičky. Ta je čtvercových rozměrů a dominuje na ní velké písmeno „X“.

img10

Pod víkem krabice čeká na uživatele samotný přístroj zabalený v matné folii. Po vyjmutí přístroje pak nacházíme špendlík na vysunutí šuplíku na nanoSIM kartu. Ve druhé části balení pak nacházíme adaptér a USB kabel. A zde je třeba si dát první pozor.

Jak je prezentováno v celé řadě hardwarových specifikací, nové modely Nexus přichází s USB C konektorem. I samotný adaptér však disponuje vstupem USB C. V balení tak uživatelé mají k dispozici kabel s USB C na obou koncích. Abychom si tedy mohli připojit telefon k notebooku, tak máme dvě možnosti. Buď vlastnit notebook s USB C konektorem, nebo si zakoupit kabel. Předpokládám, že pro většinu čtenářů bude přijatelnější druhá varianta.

V současné době se však musíme spokojit s tím, že takový kabel stojí okolo 300 Kč. Je pravděpodobné, že cena kabelů se bude snižovat. Nyní je ale třeba počítat s tím, že si za tuto výbavu připlatíme.

img9

V balení pak již nic nečekejte. Kromě běžných brožurek o záruce či kartě, o základních funkcích telefonu, již výbava nic nenabízí. Nyní se ale přesuňme k testovanému přístroji.

Design a zajímavé funkce

Můj první pocit ze zařízení by se dal shrnout do věty – „To je strašně lehký!“ Ano, Nexus 5X je pocitově i ve skutečnosti velmi lehké zařízení. A to mi potvrdilo i dost lidí, kterým jsem přístroj půjčil. Někdo by mohl namítnout, že tak telefon působí až laciným dojmem. Já mám však odlišný názor.

Je pravda, že je Nexus 5X plastový telefon. Zpracování je ale skutečně kvalitní a příjemné. Na zadní straně je plast matný a působí trochu gumovým dojmem (podobně jako u Nexus 5). V ruce se tak přístroj drží velmi dobře a za celou dobu, co jsem telefon testoval, jsem neměl problém s tím, že by klouzal z ruky apod.

fin8

Na přední straně samozřejmě vyčnívá 5,2palcová obrazovka, kterou chrání sklo Gorilla Glass ve verzi 3. Ačkoliv se může zdát, že Nexus 5X disponuje stereo reproduktory, tak vás bohužel musím zklamat. Horní reproduktor slouží pouze k hovorům. Spodní reproduktor se pak probouzí k životu, když začneme přehrávat hudbu. A hlasitost i kvalita výstupu je vcelku kvalitní. I když na skutečně kvalitní poslech bych doporučil spíše externí reproduktor.

fin2

Pod mřížkou spodního reproduktoru nalezneme ještě LED diodu. Ta je šikovně umístěna, i když se to na první pohled nemusí zdát. Svítí opravdu silně, takže vám upozornění jistě neunikne. Nad obrazovkou si pak můžeme všimnout předního fotoaparátu, jehož kvalitu shrnu v následujících odstavcích. Pod horním reproduktorem ještě nacházíme senzory telefonu.

Na levém boku telefonu se nachází již zmiňovaný slot na nanoSIM kartu. Opačná strana pak nabízí tlačítko odemknutí displeje a tlačítko pro ovládání hlasitosti. Obě tlačítka jsou do přístroje dobře zapuštěna.

fin6 fin7

Spodní strana přístroje je vybavena USB C konektorem a 3,5mm jack konektorem. Především za umístění 3,5mm jack konektoru na spodek přístroje považuji za pozitivní. Pokud máte připojena sluchátka a zároveň s telefonem pracujete, nejste rušeni překrývajícím kabelem sluchátek. Na spodní a horní straně si dále můžeme všimnout mikrofonů.

Na zádech přístroje dominuje především fotoaparát a snímač otisku prstů. Samozřejmě nesmí chybět velký nápis Nexus a logo výrobce. Ty však z funkčního hlediska mají nulovou hodnotu. Vedle čočky fotoaparátu je pak umístěný duální LED blesk a laserový autofokus. Pojďme se ale nejdříve věnovat snímači otisků prstů.

 fin5 fin1

Imprint – návyková a užitečná věc

Google se při představení nových Nexusů pyšnil rychlostí použitých snímačů otisků prstů. A já musím potvrdit, že rychlost rozpoznání otisku je opravdu okamžitá a přesná. V samotném systému stačí jeden otisk nastavit z 6 různých úhlů. Poté již zařízení můžete odemykat.

Screenshot_20151104-204250

Při odemykání nemusíte nic mačkat či prstem přes snímač přejíždět. Stačí se pouze dotknout. A jak jsem již zmínil, tak přesnost rozpoznání otisků prstů je okamžitá a téměř bezchybná. Samozřejmě se občas stane, že snímač zaváhá. Stává se tak ale skutečně v minimu případů. Dokonce, i pokud prsty byly mokré, tak snímač nezaváhal. Za to výrobce musím opravdu pochválit.

Uživatelé se nemusí bát ani toho, že by se snímač snažil odemykat přístroj například, když jej máte v kapse. S podobnými obtížemi se setkali někteří uživatelé u Nexus 6P. U levnějšího Nexusu jsem tento neduh ale nezaznamenal. Odemykání telefonu skrze otisk prstu se tak pro mě stalo velmi návykovou hračku, která ale zároveň dodává pocit většího zabezpečení.

Řada osob kritizuje či považuje umístění senzoru na zadní stranu jako nevýhodu. Já mám však jiný názor. Senzor je oddělený od těla telefonu vystouplým rámečkem. Pokud jsem měl tak telefon v kapse, stačilo se prstem dotknout senzoru a po vyndání z kapsy jsem jej měl již plně odemknutý. Zde je ale nutno podotknout, že záleží výrazně na uživateli a ne každému umístění senzoru na zadní straně zřejmě vyhovuje.

Pokud bych tedy měl hodnotit vzhled a kvalitu zpracování, tak musím LG pochválit. Nikde nic nevrže a vše na uživatele působí tak, jak by uživatel očekával. Rozložení prvků je také dobře promyšleno a zaslouží si pochvalu. Jedinou nevýhodu vidím v mírně vystouplém fotoaparátu. Psaní na telefonu položeném na stole tak není zrovna nejpříjemnější. Nejedná se ale o nic strašného. Svým způsobem je to daň za tenké tělo.

Displej – naprosto dostačující Full HD

Nyní se již budu v recenzi věnovat samotnému displeji zařízení. Ten dosahuje velikosti 5,2 palců s rozlišením 1920 x 1080. Rozhodně se tak nejedná o největší rozlišení v dané kategorii. Osobně však musím říci, že při běžném používání žádné pixely nezpozorujete a mně plně dostačuje. Přístroj je nicméně trošku větších rozměrů, především pak rámečky okolo obrazovky by mohly být menší. Tím tak trpí potom možnost ovládání zařízení jednou rukou.

Sám se považuji za uživatele s menšími prsty, a abych dosáhl do všech rohů obrazovky, musím již přehmatávat. To v některých situacích může být mírně limitující. Pokud si však dokážete na tuto „vlastnost“ zvyknout, výraznější problémy zřejmě mít nebudete.

fin3

Výrobce použil LCD panel, který tak nenabízí tolik saturované barvy jako SAMOLED panely. Barvy jsou nicméně dostatečně výrazné a živé i tak. Po uvolnění Nexus 5X se objevil problém s bílou barvou, která byla nažloutlá. Pokud telefon používáte a neporovnáváte jej s žádným jiným zařízením, tak si ničeho nevšimnete. Po porovnání s jinými zařízeními je skutečně bílá barva mírně nažloutlá. LG o tomto problému ví a do dalších verzí telefonu by již měl být opravený.

Obrazovka je chráněna Gorilla Glass 3, na kterém je navíc nanesena speciální olejová vrstva, která by měla zabránit ulpívání prstů a zlepšit posun prstu po displeji. Osobně jsem však výraznou změnu oproti jiným telefonům nezaznamenal. Na obrazovce otisky prstů ulpívají, dle mého názoru, stejně jako u jiných přístrojů. U posunu prstu po obrazovce jsem také výraznější změny nezpozoroval. Zde se tak jedná spíše o marketingový tah ze strany Googlu. Ochranné sklo jinak plní své účely dobře a po testování zůstalo sklo jako nové, bez škrábanců a jiných oděrek.

fin4

Pochválit musím ještě nastavení jasu. Maximální jas obrazovky je skutečně vysoký a i na přímém slunci jsem neměl problém telefon ovládat. Dobře fungovaly i senzory zajišťující adaptivní jas, takže ani s tím jsem žádný problém neměl.

Hardware – nejedná se o špičku, ale dostačuje

Uvnitř zařízení tepe procesor Snapdragon 808. Není to ten nejvýkonnější procesor, který na mobilním trhu existuje. Je však více než dostačující na všechnu práci, kterou běžný uživatel s telefonem provádí. Telefon je dále vybaven 2GB operační paměti. Ani zde není hodnota limitující, ale v dnešní době bychom jistě uvítali spíše 3GB operační paměti. Během používání však telefon paměť zcela nezaplnil nikdy. I během hraní her se hodnota pohybovala maximálně okolo 1,7GB zabraného místa. Standardně pak okolo 1,4 GB zabrané paměti.

Co se týče samotného výkonu, zde nemohu telefonu nic vytknout. Všechny mnou testované hry prošly testem bez potíží. Telefon se při výraznějším zatížení zahřívá v oblasti fotoaparátu. I po delším hraní nebyla teplota nijak extrémní. Je ale třeba s menším zahřátím displeje počítat.

Samozřejmě jsem telefon podrobil i benchmark testu. V AnTuTu benchmark testu obdrželo zařízení 46000 bodů. Tímto výsledkem rozhodně neláme rekordy a ani mezi užší špičkou ho hledat nemůžeme.

Screenshot_20151104-200902 Screenshot_20151111-202705

K dispozici jsem měl 32GB variantu telefonu. A za tu si, dle mého názoru, stojí připlatit. K dispozici má uživatel zhruba 24 GB volného prostoru. Ten oceníte nejen pro ukládání hudby, souborů a aplikací, ale také po pořizování videí. Ta nabízí totiž rozlišení 4K, takže více paměti se určitě hodí. Paměťovou kartu, jak je u Nexus zařízení zvykem, totiž k telefonu nezapojíte.

Software – přivítejme Marshmallow

O Androidu M byla již napsána celá řada informací. Ještě před samotným uvolněním této verze jsme vydali několik článků, které přibližovaly jeho nové funkce. Nexus 5X a 6P pak byla první zařízení na trhu, která šla s Androidem 6 přímo do prodeje. A jaké jsou tedy poznatky z používání?

Předně musím říci, že v prvních dnech mě nemile překvapila plynulost systému. V několika případech jsem zaznamenal určitý zásek či nestabilitu v systému. Během používání mi však přišla aktualizace, která původně měla řešit především bezpečnostní chyby. Ta však v mém případě vyřešila i potíže s jistou nestabilitou systému. Od té doby jsem se tak již s žádnými záseky či jen s malým zpomalením systému vůbec nesetkal.

Samotný Android 6 od předchozí verze moc grafických změn nezaznamenal. V následujících řádcích se spíše zaměřím na několik praktických bodů, které jistě celá řada uživatelů při práci s telefonem využije. Nejprve se zaměřím na správu samotných aplikací.

Nově v Androidu M se totiž změnily podmínky přidělování oprávnění jednotlivým aplikacím. V minulosti totiž bylo běžné, že uživatel potvrzoval práva aplikace již při instalaci aplikace. Nyní ale má přidělování oprávnění jednotlivých aplikací v rukou samotný uživatel. Ten si tak může navolit, ke kterým právům bude mít daná aplikace přístup, a ke kterým ne. Tato novinka je tak skutečně jednou z nejvítanějších v nové verzi operačního systému. Předělaný pak byl také správce paměti RAM. V něm tak budete mít nyní větší možnosti kontroly, kolik jednotlivé aplikace a v jakém časovém horizontu, zabíraly paměti.

Screenshot_20151111-104535 Screenshot_20151108-173703 Screenshot_20151108-173635

Pokud se zaměřím na nějaké zajímavosti ohledně samotného systému, tak bych jistě zmínil také to, že Nexus 5X podporuje Ambient Displej (celá funkce se dá v systému vypnout). Pokud vám tak přijde nějaké oznámení nebo vezmete telefon ze stolu, zobrazí se vám pouze mírně podsvícená černá obrazovka s časem a příchozími notifikacemi. Upozornil bych ještě na to, že LED dioda je po prvním spuštění vypnuta a je třeba jí v systému zapnout.

Screenshot_20151104-204312

Google v posledních aktualizacích sází hodně na Google Now. To se projevuje právě i v novém systému. Uživatelé nových Nexusů již mohou využívat slovní spojení „Ok Google“ i v zamčeném stavu. Funkci sice Google zpřístupnil již v předchozí verzi Androidu, ale spouštěl jí pomaleji. Ne každý uživatel jí tak má i v současnosti přístupnou. Abyste však tuto funkci mohli využívat, musíte nastavit jazyk vyhledávání na angličtinu. Líbí se mi ale možnost odemknout si telefon tímto spojením. Google totiž rozpozná, zda se jedná o důvěryhodný hlas.

Screenshot_20151111-104946

A samozřejmě nemohu opomenout funkci Google Now On Tap. Zajímavá funkce, která pomůže uživateli získat pomocí jednoho příkazu více informací. Pomocí Google Knowledge Graph tak telefon zjistí, o čem se například bavíte v emailové konverzaci s kamarádem a v závislosti na tom, vám poskytne více informací například o filmu, na který plánujete jít. Samotná funkce funguje pouze v angličtině. I v angličtině chce ještě zapracovat na vylepšení. Samotné příkazy občas telefonu trvá nějakou dobu zpracovat. Věřím ale, že se do budoucna může jednat o zajímavé zpříjemnění práce s telefonem.

Fotoaparát – konečně kvalitní fotografie

Nexus zařízení nikdy nepatřila mezi špičkové telefony v oblasti fotografování. Nové nexusy ale tuhle negativní vlastnost výrazněji mění. Oba telefony by papírově měly vytvářet velmi kvalitní snímky. A sám Google i samotným fotoaparátům věnoval při představení poměrně dost prostoru.

Pokud se podíváme pouze na specifikace, přední kamera disponuje 5 MPx, zadní fotoaparát pak 12,3 MPx. U zadního fotoaparátu je důležité zmínit, že nedisponuje optickou stabilizací. Je nicméně vybavený funkcí laserového ostření, které nám již v minulosti představilo LG. A opravdu, ostření objektů na fotkách je skutečně rychlé.

img1

Větší čočka fotoaparátu pak dle slov Googlu umožní posbírat více světla, díky čemuž optická stabilizace tak důležitá není. Zároveň pak tato funkce pomáhá při focení v noci. A je pravdou, že výsledné noční fotografie jsou vcelku kvalitní. Samozřejmě zde nalezneme šum, tomu se nevyhneme. Ale i přesto jsou takové fotografie poměrně detailní.

Zábava je pak také s natáčením videa. Nexus 5X podporuje natáčení videí až v rozlišení 4K. Kromě toho mohou uživatelé natáčet také slow motion videa (Nexus 5X podporuje konkrétně 120 FPS). Zpomalená videa jsou nicméně pořizována pouze v HD rozlišení.

Samotné prostředí fotoaparátu není nikterak složité. Jedná se o aplikaci Fotoaparátu od Googlu. Velmi se mi zamlouvala možnost rychlého spuštění fotoaparátu po dvojitém zmáčknutí tlačítka zapínání. Jednodušší je také nově přepínání mezi pořizováním videí a fotografií. Stačí pouze přejet prstem po obrazovce vlevo nebo vpravo.

Screenshot_20151111-204056 Screenshot_20151111-204103

Pokud jste však vášnivými fotografy, kteří požadují detailnější nastavení, u nativní aplikace si toho moc nenastavíte. Pouze základní věci jako zapnutí/vypnutí HDR, blesku, apod. Pro možnost širšího nastavení si budete muset vybrat z ostatních aplikací dostupných v Google Play.

Screenshot_20151111-204119

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE

gplus-1665323911 IMG_20151104_164400 IMG_20151104_165153

IMG_20151105_174930 IMG_20151105_180240 IMG_20151105_210202

IMG_20151106_145911 IMG_20151107_093150 IMG_20151107_135140

IMG_20151109_172103 IMG_20151110_181124 IMG_20151110_082336

IMG_20151108_144414
Přední fotoaparát

UKÁZKOVÁ VIDEA

Baterie – největší slabina

Pokud bych měl skutečně zmínit něco, co mě výrazně zklamalo, tak to je výdrž baterie. Nexus 5X disponuje 2700mAh nevyjímatelnou baterií. A výdrž opravdu není nikterak zajímavá. Běžnému uživateli, který přes den s telefonem pracuje minimálně, nevyužívá často datové připojení, vydrží telefon bez potřeby nabíjení zhruba 1 a půl až 2 dny.

Pokud jste však uživatel náročnější, který pracuje s emaily, je trvale připojený k internetu, často volá, píše SMS, tak bude hledat nabíječku i za méně než jeden den. A to se mi stávalo téměř každý den. Člověk se tak naučí nosit nabíječku neustále u sebe, protože jak jsem zmínil již v kapitole výše, přes počítač si telefon zatím s největší pravděpodobností nedobijete.

Nexus 5X nicméně disponuje technologií rychlého nabíjení. A skutečně pokud potřebujete telefon rychle dobít, tak během čtvrt hodiny nabíjení získáte cca 4-5 hodin používání. Především prvních 40-50 % nabíjení (při nabíjení z nulového stavu) je skutečně rychlých. Poté se již nabíjení trochu zpomalí. I tak ale nabijete telefon z 0 % na 100 % okolo hodiny a půl.

Screenshot_20151111-224403 Screenshot_20151111-225254

Pokud budu hovořit v číslech, na jedno nabití telefonu svítí obrazovka v rozmezí 2 a půl až 3 hodin. V mém případě jsem telefon během pracovního dne musel v průběhu odpoledne připojit alespoň na chvíli na nabíječku. Věřím ale, že si recenzi čte i řada čtenářů, kteří telefon tolik aktivně nevyužívají. U těch si troufám říci, že bez výrazných problémů vydrží jeden celý den bez nabíjení.

Doze režim

Android M přichází s novinkou v podobě Doze režimu. Ten by ve zkratce měl povypínat zbytečné procesy v okamžiku, kdy telefon leží pouze na stole a nikdo s ním nepracuje. Aktivní tak zůstávají hlavní činnosti. A tím  dochází k úspoře energie a telefon by se neměl výrazně vybíjet. To oceníte především v noci.

Screenshot_20151111-103508

Po prvním dnu jsem se trochu zděsil, protože jsem telefon odpojil večer se 100 % a ráno se probudil, když měl telefon zhruba 80 % baterie. Jednalo se ale zřejmě o určitý způsob kalibrace tohoto režimu, protože další dny jsem již takový pokles nezaznamenal. Během noci mi tak baterie klesne maximálně o 3-4 %.

Nevýhodou tohoto režimu je, alespoň prozatím, nemožnost si lépe tento režim přizpůsobit podle svých vlastních preferencí. Samozřejmě existují již aplikace, které to umožňují. K tomu ale potřebujete root zařízení.

Finální verdikt

Nový Nexus v mnohém skutečně navazuje na svého předchůdce – Nexus 5. Vyzdvihnout u něj musím především kvalitní displej a také fotoaparát. Celé tělo, ač je z plastu, je také velmi precizně zpracováno a po této stránce vás přístroj určitě nezklame. Do budoucna také potěší přítomnost USB C nebo čtečka otisku prstů, která je taktéž velmi kvalitní. A pokud jste milovníky čistého Androidu, koupí Nexus 5X jistě chybu neuděláte.

Za největší slabinu, jak bylo v recenzi napsáno, označuji výdrž na jedno nabití. Není to žádný propadák, ale přeci jenom jsem od ní čekal něco jiného. Otázkou také bude cena zařízení. Ta startuje na 12 800 Kč (16 GB). V dané cenové kategorii se jistě najde hodně přístrojů, které svou cenou mohou testovanému přístroji konkurovat. Především pak nově zlevněný LG G4 vypadá jako velmi nebezpečný konkurent.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Nádherná recenze. Díky

Ján Valkovič

13. 11. 2015, 0:59

Mne sa zdá veľa aj 3-4% za noc, bolo to so zapnutou wifi? Moja N5 občas zaspí tak, že sa ráno zobudím a mám o percento viac :-)

Jiří Smrž

13. 11. 2015, 6:49

Ano, bylo to se zapnutou WiFi. Nic speciálně na noc nevypínám.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat