Výzkumníci přišli na to, jak zlepšit výdrž baterie o 16 %

Výzkumníci přišli na to, jak zlepšit výdrž baterie o 16 %
2015-09-16T20:10:42+02:00
• 14. 9. 2015
7

Výdrž i životnost baterie je v posledních letech velmi diskutované téma. Prakticky neexistuje výrobce, který by dokázal zaručit svým uživatelům dvoudenní, natož například týdenní, výdrž baterie bez toho, aniž by zvětšil baterii. S tím se samozřejmě nesou problémy jako zvětšení samotného zařízení nebo omezení či odstranění některých „přebytečných“ komponent.

Bohužel nový typ baterie je stále v nedohlednu, ač na tom samotní výrobci již pracují delší dobu. Musíme tak denně trpět neustálé nabíjení telefonů a upřímně, koho už to nezačíná unavovat. Neustálé zasouvání a vysouvání kabelu, no sami řekněte, kdo to má neustále dělat. Nehodila by se vám tedy také malá výpomoc?

smartphone-charging (1)

Nebojte, nejedná se o žádnou power banku s neskutečně velkou kapacitou. Výzkumníci z Purdue University se totiž rozhodli přijít na kloub problému, který známe velmi dlouho – jak a proč přesně se telefon vybíjí i s vypnutou obrazovkou. Odpověď je jasná, na pozadí jsou totiž spuštěné aplikace, díky kterým dostáváte informace o aktuálním dění, ať už se jedná o příchozí zprávu, nový článek nebo se s vámi jakkoliv jinak někdo pokouší spojit.

Nicméně zádrhel nastává tehdy, kdy jsou určité aplikace trochu žravější než jiné. Bylo zjištěno, že po vypnutí displeje si všechny zapnuté aplikace vyberou svou daň na baterii v dosti velkém procentu – konkrétně se jedná o 28,8 %. To už je číslo k zamyšlení. Výzkumníci se tak snažili vyvinout aplikaci, když už ne lepší/nový typ baterie, která by jednoduše pomocí brute force zavřela neužitečné aplikace.

Smartphone-Battery-Life

Díky nové aplikaci, která inteligentně pozná, jaké aplikace a služby jsou pro vás důležité, můžete ušetřit průměrně 15,8 % kapacity nabité baterie. Princip je jednoduchý. Prostě používejte svůj telefon jako obvykle a nechte aplikaci zapnutou. Ona sama pak pozná, co využíváte často a co méně či vůbec. Po vypnutí displeje pak dojde k zastavení zbytečných služeb/aplikací.

Samozřejmě funkce jako Wi-Fi zůstanou zapnuté, jelikož jsou důležité pro některé spuštěné aplikace. Přeci jen byste pak nemuseli dostávat notifikace ze svých oblíbených služeb či zprávy od svých přátel a známých.

Někdo by mohl říci, že přibližně 16 % je málo. Ale je potřeba si uvědomit, že to je většinou ta hranice, kdy vám telefon vydrží ještě nabitý, než ho připojíte k napájení. To může znamenat ještě dosti velkou výhodu a nakonec, každé procento při nízkém stavu baterie, se přeci počítá. Zdrojové kódy lze stáhnout skrze GitHub, kde jsou veřejně dostupné a zdarma.

logo-app eStar Energy Saver Mobile Enerlytics Zdarma ANDROID

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Pavel Škoda

15. 9. 2015, 22:12

Po kliknutí na odkaz přepnout na Public activity a tam je odkaz na Google play.

Přemysl Vaculík

VIP 16. 9. 2015, 20:11

Díky.

LubosMAHDAL

15. 9. 2015, 2:21

zdravím nějaký přesnější odkaz (co přesně stáhnout)? a návod

Jaroslav Loskot

14. 9. 2015, 19:43

A nebo mít Huawei s EMUI 3+ a tato funkce je již obsažena v systému… :-)

Dominik Pavelka

14. 9. 2015, 17:39

kde najdu tu aplikaci?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat