Apple představil iPhone 6s a iPhone 6s Plus

Apple představil iPhone 6s a iPhone 6s Plus
2015-09-09T21:09:42+02:00
• 9. 9. 2015
2

Apple dnes po roce opět představil novou generaci telefonů iPhone. Tentokrát jsme se opět dočkali dvou modelů – iPhonu 6s a iPhonu 6s Plus. Ačkoliv design zůstal prakticky nezměněn, přesto přináší nová generace několik podstatných novinek. Velkou inovací prošel fotoaparát, procesor v čele s operační pamětí a přibyl také dlouho spekulovaný Force Touch pod názevm 3D Touch.

apple-iphone-6s-live-_1864

Po modelu s novým číslem přichází každý rok model s přídomkem „S“. Stalo se tomu tak i letos a tak design samotného telefonu zůstane nezměněný. Menší změna v konstrukci se ale přeci jen odehrála. Apple se chlubí použití nové slitiny kovu, díky čemuž je tělo mnohem pevnější. Stejnou slitinu hliníku používá již dnes u Apple Watch u Sport verze. Další novinkou je nová barevná varianta a to konkrétně růžově zlatá (rose gold). Ta tak doplní standardní zlatou, stříbrnou a šedou.

 iphone-6s-plus iphone-6s-colors (1)

Fotoaparát se dočkal velkých změn. Především po letech konečně navýšil počet megapixelů. Naposled byl totiž jejich počet zvýšen na 8 MPx s příchodem iPhonu 4s. Nyní jsme se dočkali rozlišení 12 MPx. Krom tohoto navýšení snímač obsahuje mnohem přesnější autofokus a technologií pro lepší zachycení barev. Nahrávání videa si také výrazně polepšilo a to konkrétně na rozlišení 4K. Pořizovat můžete nově také tzv. Live Photos, což je takové krátké video z fotek se zvukem.

apple-iphone-6s-live-_2165 apple-iphone-6s-live-_2196

Přední fotoaparát se také dočkal výrazného vylepšení. Nově nabízí 5 MPx a umí pořizovat širokoúhlé selfie. Je zde také přítomná funkce blesku s názvem Retina Flash, tedy rozzáří se obrazovka zařízení do bíla a tím vás osvítí. Krom toho kamerka zvládne nahrávat video ve Full HD rozlišení a také se naučila nahrávat slow-motion videa.

iphone

Technologie Force Touch se poprvé objevila u hodinek Apple Watch a v souvislosti s novým iPhonem byla velmi často skloňována. A tak jsme se jí také nakonec dočkali akorát pod názvem 3D Touch. Konkrétně zde umí rozpoznat celkem tři polohy stisku. Díky tomu se otvírá celá řada nových možností, jak ovládat různé aplikace. Například pokud podržíte prst déle na ikonce aplikace, dostanete se na seznam rychlých akcí. Nebo lze přepínat aplikace zatlačením a přejetím z levého boku. Nemusíte tak již dvakrát klikat na home button.

apple-iphone-6s-live-_1938 apple-iphone-6s-live-_1978

Uvnitř tepe 64bitový procesor Apple A9. Bohužel zatím neznáme přesnou velikost RAM a frekvenci jader. Předpokládá se ale velikost 2 GB paměti RAM. Nový čip A9 se pyšní novou tranzistorovou technologií, je o 70 procent rychlejší než u předchozího modelu a grafický čip je o 90 procent výkonnější. Koprocesor M9 pro snímání pohybových aktivit zůstal samozřejmě zachován. O baterii se Apple nezmínil, což je zajímavé a netradiční.

apple-iphone-6s-live-_2097 apple-iphone-6s-live-_2071

Z oblasti konektivity podporuje „šest-esko“ také nově mnohem více pásem LTE. Tato technologie je také dvakrát rychlejší. Úložiště bude mít kapacitu buď 16, 64 nebo 128 GB. iPhone 6s samozřejmě jako již minulé generace obsahuje podporu 3G HSDPA, GPS s GLONASS, Bluetooth 4.0 a disponuje senzorem otisků prstu TouchID, který je až dvakrát rychlejší. Siri pak můžete kdykoliv probudit slovem Hey Siri.

apple-iphone-6s-live-_2156 apple-iphone-6s-live-_2151

Zahájení prodeje se bude konat v pátek 25. září na vybraných trzích (Austrálie, Kanada, Čína, Francie, Německo, Hong Kong, Japonsko, Nový Zéland, Puerto Rico, Singapur, Velká Británie a USA). K nám do Česka dorazí novinka později.

Cena zůstala stejná jako v případě současného iPhonu 6. Bohužel stále zůstala zachována varianta s kapacitou 16 GB. Za tu zaplatíte 199 dolarů, 299 dolarů za 64 GB, za 128 GB dokonce 399 dolarů s dvouletým úvazkem v USA. Evropské ceny pak budou tedy stejné jako dnes. V prodeji pak zůstává iPhone 6 a iPhone 5s, přičemž tyto modely samozřejmě zlevní.

apple-iphone-6s-live-_2336

Zdroj: live.theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Lubos Zdvorak

9. 9. 2015, 21:27

Nic novyho

Vojtěch Hořánek

9. 9. 2015, 21:14

Nevím jestli je to chyba a nebo převedení do češtiny nicméně tak je napsáno „autofokus“.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat