iOS spyware Xagent napadá iPhony i bez jailbreaku

iOS spyware Xagent napadá iPhony i bez jailbreaku
2015-02-09T10:06:47+02:00
• 7. 2. 2015
4

Žádný uživatel chytrého zařízení by neměl podceňovat otázku bezpečnosti. V zásadě platí, že byste se měli zajímat o aplikace a sledovat, odkud pocházejí, co nabízejí a co vyžadují. Tyto rady převážně mířily na uživatele Androidů, kde je poměrně jednoduché instalovat aplikace z neznámých zdrojů. Nyní by si ale měli dát pozor i majitelé iOS zařízení.

Obchod AppStore je bezpečným místem díky vysoké kontrole na straně Applu, ale jsou zde hrozby, pokud instalujete aplikace odjinud. Nejvíce by měli být v pozoru ti, co mají na svém zařízení jailbreak. Bohužel se objevila hrozba, která může napadnout i zařízení bez jailbreaku.

iOS-warning-messages iOS-warning-messages (1)

Nový malware byl objeven bezpečnostní agenturou Trend Micro. Ten může napadnout jakákoliv zařízení se systémem iOS. Šíří se skrze internetové stránky, emaily, textové zprávy a tak podobně. V podstatě stačí kliknout na odkaz a malware je stažen do zařízení. Lze jej nainstalovat díky tomu, že se tváří jako firemní aplikace, je podepsaná s certifikátem iOS Developer Enterprise Program.

Při samotné instalaci je nutné potvrdit dva dotazy a od té chvíle je v iPhonu či iPadu aktivní spyware Xagant. Pokud se na zařízení nachází iOS 7, umí se spyware restartovat. Jestliže se vyskytne na iOS 8, tuto funkci nemá. Úkolem spywaru je shromažďovat zprávy, kontakty, fotky, údaje o pozici a dokonce umí nahrávat zvuk. Následně je odesílá do internetu.

V tomto ohledu je nutné upozornit všechny majitele iOS zařízení, aby instalovali aplikace jen z obchodu AppStore od Applu.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Bušek

9. 2. 2015, 9:59

jailbreak se nepíše jailbreake ;)

Přemysl Vaculík

VIP 9. 2. 2015, 10:07

Díky.

Zdeněk Darebník

7. 2. 2015, 19:58

Jak se dá připadne odstranit na iOS ?

Jakub Matei

11. 2. 2015, 13:08

jsem si jistej, že restartem do továrního nastavení, vymazání a následná obnova nastavení a dat z iCloud, pak tam nic nebude. Ale jako v případě většiny „bezpečnostních děr“ iOS, OSX a Windows, phishingu….., uživatel nesmí bejt debilní.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat