HP Envy x360 – levný a ohebný recenze

HP Envy x360 – levný a ohebný [recenze]
2015-01-01T11:30:53+02:00
• 1. 1. 2015
2

Poslední dobou se více a více rozšiřují různé konvertibilní notebooky a další zařízení kombinující výhody tabletů a notebooků. Donedávna však byly převážně velmi drahé. Dnes vám představím jeden takový levnější, a sice konvertibilní notebook HP Envy x360 15″.

IMGP6353

Design a zpracování

Na první pohled vypadá HP Envy x360 jako úplně obyčejný notebook. Tvar nikterak nenaznačuje, že je možné displej přetočit. To je ale možná špatně, protože překlopíte-li displej, tak k sobě jednotlivé části notebooku nesedí a celé zařízení se drží špatně a rozhodně nepůsobí uceleným dojmem.

Na levém boku je přítomno zapínací tlačítko, které svítí slabým a neobtěžujícím bílým světlem a při stisku vydává hlasité kliknutí. Dále je zde výstup větráku, jeden USB port, kombinovaný audio jack a kolébka pro ovládání hlasitosti. Na pravém boku pak je možné najít napájecí konektor. Vedle něj gigabitový ethernet, který při připojení svítí jasným bílým světlem, podstatně jasnějším než zapínací tlačítko. Následuje HDMI, další dva USB porty a čtečka SD karet.

Reproduktory se nachází ve spodní části notebooku a pyšní se označením Beats Audio. To označení nemají pro nic za nic, jejich zvuk je na poměry notebooků velice dobrý a hlasitý. Zvuk je poměrně čistý a i nějaké ty basy zvládá, ale i přesto je slyšet mírná plechovost a vždy je lepší sáhnout po vlastních reproduktorech nebo sluchátkách.

Kvalitu zpracování hodnotím spíše kladně, ale jeden problém se přeci jen objevil – notebook občas povrzával. Panty displeje ale působily pevným a spolehlivým dojmem a věřím, že tak vydrží poměrně dlouho.

IMGP6386 IMGP6383 IMGP6381 IMGP6364 IMGP6371 IMGP6373 IMGP6378 IMGP6358 IMGP6353 IMGP6351 IMGP6350 IMGP6349 IMGP6347 IMGP6348 IMGP6346 IMGP6363

Hardware

I přes svou nižší cenu jsou specifikace celkem dobré. Výpočetní výkon dodává dvoujádrový procesor Intel Core i5 (detailní specifikace naleznete v tabulce níže) s integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics 4400. Tomu sekunduje příjemných 8 GB paměti RAM. I přes slabší úsporný ULV procesor však notebooku rychlost příliš nechybí. Notebook totiž neobsahuje klasický pomalý plotnový pevný disk, nýbrž SSD o velice slušné kapacitě 256 GB.

Vzhledem k integrovanému grafickému čipu si moc nezahrajete, přinejmenším ne na plné rozlišení. Nejnovější hry si nezahrajete ani na nejnižší detaily, ty starší pak ano, ale u mnoha z nich budete muset volit mezi vyšším rozlišením a vyššími detaily.

Na to, že se jedná o ULV procesor, ale dost topí, a přestože je integrovaný větrák schopný chladit dostatečně účinně na to, aby se nezahříval prostor okolo klávesnice, dost nahlas hučel a spouštěl se velmi často, například i při obyčejném přehrávání videa.

Displej

Displej má úhlopříčku 15,6 palců a rozlišení 1920 x 1080, naštěstí jsme se dočkali alespoň FullHD, a ne nějakého směšného 1366 x 768, které se bohužel stále ještě na noteboocích této úhlopříčky občas objevuje. Displej je na notebookové poměry rozumně jemný. Jedná se ale o TN panel a je to hodně znát. Barvy jsou mdlé a o černé se nedá mluvit ani s nadsázkou. A to vše pouze, pokud se díváte na displej přímo, k deformaci barev dochází už při mírném náklonu. To je zejména u konvertibilních notebooků problém, protože na ty se uživatel dívá ze všech možných stran a nutnost dívat se na něj zpříma dost omezuje možnosti používání.

Na dotyky ale reaguje vcelku spolehlivě a rychle. Nestalo se mi, že by displej z nějakého důvodu na dotyk zareagoval špatně nebo nezareagoval vůbec.

Minimální jas je bohužel poměrně vysoký a v noci pálí do očí. Maximální jas je pak sice vysoký, ale ne dostatečně vysoký, aby za jasného dne dokázal přesvítit odlesky okolí způsobené přespříliš lesklým povrchem.

Baterie

Energii dodává baterie o kapacitě 43,5 Wh. Na použité komponenty to ale není moc a výdrž notebooku není na dnešní dobu nijak slavná. V úsporném režimu s nejnižším jasem vydrží téměř 7 hodin prohlížení webu. Jakmile však zvýšíte jas, změníte výkonnostní režim nebo budete provozovat náročnější aktivity, výdrž se podstatně sníží. Při přehrávání videa s nejnižším jasem přežije o něco víc než 5 hodin.

Nabíjení zařizuje zdroj, který je poměrně malý a příjemně lehký. Nemusíte tedy mít obavy, že byste dostali obří cihlu těžkou skoro jako samotný notebook.

IMGP6387

Konektivita

Co se týče konektivity, máme tu takový notebookový standard.  Tři USB (dva z nich USB 3.0, jeden USB 2.0), gigabitový ethernet, čtečku SD karet, HDMI 1.4, Bluetooth 4.0 a WiFi 802.11 b/g/n. Ano, pouze b/g/n, nečekejte tedy, že se s ním připojíte ke své zářivě rychlé 5GHz „ac” WiFi síti.

Detailní specifikace

  • Displej: 15,6″ 1920×1080 px, lesklý dotykový TN panel s WLED podsvícením
  • Procesor: dvoujádrový Intel Core i5-4210U 1,7 GHz (Turbo Boost 2,7 GHz) s TDP 15 W
  • Grafický čip: Intel HD Graphics 4400
  • RAM: 8 GB DDR3L s frekvencí 1 600 MHz
  • Disk: 256 GB SSD v rozhraní M.2
  • Baterie: 43,5 Wh
  • Hmotnost: 2,4 kg
  • Systém: Windows 8.1 64bit
  • Ostatní: 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI 1.4, Gbit ethernet, Bluetooth 4.0, Wifi 802.11 b/g/n, čtečka SD karet.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice je v provedení chiclet, jak to je v dnešní době více méně standardem. Stisk kláves je velmi snadný a  vyžaduje pouze minimální sílu. Má úzký levý shift, vedle nějž je tlačítko pro zpětné lomítko (mimo jiné). Enter je dvouřádkový. Celkově se na klávesnici píše dobře, jsou zde ale dva nedostatky. Prvním jsou tlačítka šipek nahoru a dolů, která jsou maličká a je snadné se netrefit. Druhým je pak mezerník, který nereaguje, pokud je stisknut v oblasti cca 1 cm od jeho bočních okrajů. Záleží tedy, jak na klávesnici píšete, ale já osobně jsem s tímto měl problémy a musel jsem po sobě zdlouhavě doplňovat mezery, které mezerník vynechal.

Touchpad je dostatečně velký a reaguje dobře. Osobně bych si ho ale představoval méně hladký, protože se mi na něm občas zadrhával prst. Pro lepší práci s Windows 8.1 má po bočních stranách speciální pruhy pro gesta dostupná v tomto systému, tedy přepínání aplikací Modern UI aplikací a otevírání Charms panelu. Chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykl, a do té doby jsem často prováděl akce, které jsem nechtěl, ale později jsem to začal brát jako užitečnou funkci, kterou jsem hojně využíval.

Systém

V notebooku je předinstalován systém Windows 8.1, jehož rozhraní není nutné příliš přibližovat. Jak ale všichni víme, výrobci často k systému přibalují nějaký ten software, jehož užitečnost je v mnoha případech diskutovatelná. Stejně tak to je i zde a HP předinstalovalo celou řadu softwaru, který však mohu až na výjimky bez výčitek označit za bloatware.

Snímek obrazovky (1) Snímek obrazovky (5)

Snímek obrazovky (7)

Na screenshotu výše můžete vidět seznam přibaleného softwaru. Bohužel to není úplně čistý seznam bezprostředně po instalaci, ale některý software (Google Chrome a Node.js)  je nainstalovaný až mnou.

Na celkovou rychlost systému si nemohu příliš stěžovat, tedy až na Modern UI aplikace, které se i na SSD spouštějí velmi pomalu, a v některých případech dokonce ještě pomaleji než systém samotný. Většina systému však běžela rychle a systém nebyl bržděn ani malou RAM, ani pomalým diskem a méně náročnému uživateli bude bez problémů stačit.

Pro psaní pomocí dotyků je připravena softwarová klávesnice, která nabízí hned čtyři módy. Buď standardní, který má znaky háčků a čárek po pravé straně klávesnice, dále ten samý, ale s klávesami oddělenými na pravou a levou část displeje, nebo takový, který kopíruje rozložení klasických počítačových klávesnic. Nakonec je zde i možnost psaní rukou, ale proti mému rukopisu byl systém bezmocný. Ani na jedné z těchto klávesnic se mi ale nepsalo příliš dobře. Zaprvé je na to displej příliš velký a zadruhé klávesnice neumí napovídat.

screenshot-keyboardscreenshot-split-keyboardscreenshot-full-keyboardscreenshot-handwriting-keyboard

Nemohu si odpustit ještě jednu kritiku Windows 8.1, a sice jejich schopnost spouštět různé indexace, antivirové kontroly a údržby systému i při běhu na baterii. V takových chvílích je notebook schopný rozhučet větrák a ztratit drahocenné minuty výdrže na baterii. Nedovedu si představit, jak by obyčejný uživatel zjišťoval, jak tyto procesy odložit na jindy a nebo změnit jejich nastavení.

Závěr

Nejedná se o nikterak dokonalý notebook, má chabý displej, a ne tak dobrou výdrž baterie, ale za cenu 20 490,- se jedná o poměrně zajímavý notebook, který nabídne ovládání dotyky a slušně velké SSD. Pro náročné uživatele nebo hráče bych ho nedoporučoval, výkonu na rozdávání nemá a her si moc nezahrajete, ale pro běžné uživatele to může být příjemné zařízení a hlavně brána do světa hybridních notebooků, kterých v budoucnu možná uvidíme ještě víc a víc.

Za zapůjčení notebooku HP Envy x360 děkuji společnosti CZC, kde ho můžete koupit za cenu 20 490 Kč.

CZC.cz - počítače a elektronika

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jan Polášek

Technologický nadšenec, fanoušek Googlu a jeho služeb, milovník čistého Androidu bez nadstaveb, začínající webový vývojář a politickým smýšlením libertarián.

Komentáře

Vladimír Miřácký

1. 1. 2015, 13:34

v uspornem rezimu s nejnizsim jasu vydrzi temer hodin?kolik teda???

Přemysl Vaculík

VIP 1. 1. 2015, 17:43

Doplněno. 7 hodin.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat