Apple iPad mini 3 – zlatý předchůdce recenze

Apple iPad mini 3 – zlatý předchůdce [recenze]
2015-01-04T14:00:48+02:00
• 4. 1. 2015

Letos v říjnu jsme se dočkali představení nových tabletů od společnosti Apple. Každý rok na podzim se to posledních pár let děje. Od roku 2012 pak přicházejí vždy dva nové modely iPadu, a to klasický velký iPad a menší iPad mini. I v letošním roce tomu nebylo jinak a přišly dva modely, bohužel jen ten větší byl výrazněji inovován. iPad mini 3 nepřináší mnoho novinek oproti předchůdci. Má tedy smysl kupovat tuto generaci?

IMG_3023

Obsah balení

Krabička, ve které tablet dorazí, přesně kopíruje rozměr tabletu. Vzhledově je naprosto identická, jako u iPadu mini druhé generace. Uvnitř se nachází krom samotného tabletu kabel Lightning pro připojení k počítači a adaptér do zásuvky. Obsah balení doplňují již jen nezbytná uživatelská příručka a dvě samolepky s nakousnutým jablíčkem.

Konstrukce

Nový iPad mini 3 vlastně není ani příliš nový. Z konstrukčního hlediska se liší pouze dvěma faktory, které si rozebereme níže. Proč se ale Apple rozhodl inovovat pouze větší iPad Air? Ten ve své druhé generaci nabízí lepší displej, lepší fotoaparát  a celkově prošel určitou inovací. Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá – důvodem jsou pravděpodobně nové, větší iPhony. Větší z dvojice s přídomkem Plus je totiž dostatečně velký na to, aby dokázal v určitém směru zastat i funkce iPadu mini. A pro jablečného výrobce je mnohem výhodnější, pokud zákazník sáhne po telefonu za 20 tisíc než po tabletu s poloviční cenou. Je klidně možné, že iPad mini postupně vymizí.

IMG_3017 IMG_3035

Důležité je také vzpomenout, jak tomu bylo v minulosti. První iPad mini totiž disponoval rok starým procesorem Apple A5, čímž byl tento mini model parametrově horší než větší. O rok později se s druhou generací rozdíly mezi velkým a malým anulovaly, oba modely přišly s procesorem Apple A7. Díky tomuto kroku zákazník vybíral nový tablet pouze podle velikosti. Nyní se dostáváme opět do situace, jaká panovala u první generace modelu mini.

Velkou novinkou je senzor otisků prstů se jménem TouchID. Toho jsme se poprvé dočkali vloni u iPhonu 5s a letos přichází do obou nových tabletů od Applu. TouchID funguje výborně, rozpoznávání otisků prstů je rychlé a velmi spolehlivé. Jako menší nevýhodu vidím možnost zaznamenat pouze pět otisků, tedy pět různých prstů. U telefonu je to omezení naprosto v pořádku, jelikož telefon je jen váš. Jeden tablet ale může využívat třeba celá rodina, a to pak celkově ztrácí tento senzor smysl.

IMG_3021 IMG_3022

Druhou novou věcí je zlatá barva. Té jsme se také dočkali poprvé vloni u iPhonu 5s. Ta měla však oproti letošnímu iPadu trochu světlejší odstín zlaté. Proto se tam jmenovala Champagne Gold (zlatá šampaňská barva), dnes je název čistě jen Gold (zlatá). Kupovat si nový iPad jen kvůli nové barvě mi přijde vskutku nelogické.

Následující slova lze použít i pro iPad mini 2. Kvalitě zpracování není co vytknout. Hliníkové tělo a skleněná plocha zepředu zajišťují velmi dobrý dojem. Všechno je precizně slícované a nikde nic nevrže. Celkové rozměry zařízení odpovídají velikosti sešitu A5 a konkrétní hodnoty činí 200 x 134,7 mm s tloušťkou 7,5 mm. Váha verze jen s WiFi je 331 gramů, varianta s podporou mobilních sítí má o 10 gramů více. Hmotnost je adekvátní a zařízení lze pohodlně držet v jedné ruce i delší dobu.

IMG_3036 IMG_3041

Displej

Třetí generace iPadu mini nabízí stále úhlopříčku 7,9 palce a rozlišení 2048×1536. V této oblasti nedošlo k žádným změnám oproti předchůdci. Pověstná Retina zde má jemnost 324 PPI a na displej je díky tomu radost podívat. Barevné podání je dobré, avšak při porovnání například s iPadem Air 2 jsou barvy méně výrazné a kontrast je nižší. Zobrazovací panel je typu IPS a disponuje i olejofobní vrstvou. Ta odpuzuje vodu při polití a nachází se dnes již v mnoha zařízeních.

Hardware

Procesor zůstal také nezměněn, v jádru zařízení tepe dvoujádrový procesor Apple A7. Ten se vloni chlubil tím, že se jednalo o první 64bitový procesor použitý v mobilním zařízením. Dnes už je situace jiná a i Apple nabízí u ostatních produktů z téhož roku nový čip Apple A8. Je škoda, že tento nový čip není ani v útrobách iPadu mini 3. Na druhou stranu rychlost systému je výborná a všechny hry, co jsem zkoušel, mají dostatek výkonu. Do budoucna by se však rozhodně výkonnější procesor hodil.

Operační paměť má stále velikost 1 GB. Na základní práci to díky optimalizaci stačí, při práci s více otevřenými panely v prohlížeči by ale člověk ocenil větší paměť. Takto se musí některé stránky po chvíli znovu načítat. Vnitřní úložiště jsou dostupné ve třech velikostech – 16, 64 nebo 128 GB. Apple tedy i u tabletů vypustil verzi s 32 GB úložištěm. Zde je důležité podotknout, že u staršího iPadu mini druhé generace byla vypuštěna možnost úložiště o velikosti 64 GB. Pokud tedy budete chtít větší kapacitu než 32 GB, která je stále dostupná, musíte sáhnout po třetí generaci.

ApplePay.devices

 

V oblasti hardwaru jsem po dlouhém zkoumání a hledání nakonec našel ještě jeden drobný, pro nás zatím nepodstatný rozdíl. Tím je podpora Apple Pay pro placení v rámci aplikacích. Tedy není tím myšleno placení přes NFC terminály v obchodech, ale nákup přes internet přímo z iPadu. Senzor TouchID v tomto případě poslouží k potvrzení platby. Proto se v útrobách novinky nachází na základní desce nový čip 65V10 od společnosti NXP. Ten je označován jako ovladač k NFC, leč samotný iPad technologií NFC nedisponuje. Čip 65V10 zde slouží jen jako bezpečnostní prvek pro ověření plateb přes Apple Pay. Tato služba je zatím dostupná jen v USA.

ipadmini3teardownČip pro zabezpečení plateb je v modrém čtverečku

Z oblasti konektivity iPad mini třetí generace stále disponuje WiFi 802.11a/​b/​g/​n na pásmech 2,4 a 5 GHz včetně podpory technologie MIMO pro rychlejší stahování. Je škoda, že Apple nepřidal i podporu stále rozšířenějšího standardu 802.11 ac, jako tomu udělal u iPadu Air 2. Dále tablet nabízí Bluetooth 4.0 a verze se slotem na SIM kartu dále GPS a GLONASS. Tato verze samozřejmě umí také LTE, 3G a EDGE sítě. K dispozici je u obou verzí kompas, akcelerometr, gyroskop a pohybový koprocesor M7.

Zajímavou novinkou, se kterou verze s podporou mobilních datových přenosů také přišla, je Apple SIM. Jedná se stejně jako v případě Apple Pay o věc nedostupnou v našich končinách. Prozatím je tato speciální SIM karta dostupná jen v USA a UK. Díky ní si můžete vybrat datový plán od operátora, který vám vyhovuje bez nutnosti měnit SIM kartu a k něčemu se uvazovat.

Výdrž baterie

Výdrž baterie se prakticky nezměnila od prvního modelu a Apple si zde zakládá na hodnotě kolem 10 hodin používání. Tuto hodnotu uvádí při surfování na internetu přes WiFi připojení nebo při sledování videa. Při surfování přes mobilní sítě je výdrž 9hodinová. Baterie má kapacitu 6470 mAh a výdrž je vskutku velmi dobrá a odpovídá slibovaným hodnotám.

IMG_3062

Software

Operačním systémem je samozřejmě iOS, zde ho nalezneme předinstalovaný konkrétně ve verzi osm. O budoucí aktualizace je u Applu velmi dobře postaráno, minimálně dvě další majoritní aktualizace by měly na letošní model dorazit. Rychlost a odezva systému je velmi dobrá, celková odladěnost již ale ne. Během testování jsem narazil na několik chyb, z nichž za nejzávažnější považuji tu, kdy byl hledáček fotoaparátu otočený o 90 stupňů. Výrobce se však stará a opravné aktualizace vycházejí poměrně často.

IMG_0048 IMG_0055 IMG_0061

Základní principy systému asi není třeba nějak výrazně popisovat. Na domovské obrazovce se vyskytují všechny nainstalované aplikace, které lze dále třídit do složek. Přejetím dolů od horního okraje obrazovky zobrazíte Notifikační centrum, přejetím nahoru pak Ovládací centrum.  Notifikační lišta je od osmé verze rozdělena na dvě záložky, mezi kterými se lze pohybovat gesty. Na záložce dnes nalezneme datum a posléze si zde můžeme přidávat různé widgety. Ve výchozím stavu obsahuje lišta datum, počasí a kalendář. Po doinstalování aplikací, které widgety obsahují, je sem lze přidat.

IMG_0026 IMG_0062 IMG_0056

Zespoda obrazovky se vysouvá Ovládací centrum. To obsahuje kromě přepínačů Wi-Fi, Bluetooth, režimu Nerušit, Letadla a uzamčení rotace také možnost regulovat jas a ovládat hudební přehrávač. V dolní části nalezneme 4 zástupce. První rozsvítí LED diodu a ostatní jsou jen zástupci aplikací Hodiny, Kalkulačka a Fotoaparát. Multitasking zobrazuje náhledy jednotlivých aplikací a již tradičně se vyvolává dvojstiskem home tlačítka.

Fotoparát

Ani v této oblasti nedošlo k žádným vylepšením oproti předchůdci. A je to škoda, fotoaparát by to totiž potřeboval jako sůl. Přitom větší iPad Air 2 se dočkal nového 8 MPx snímače. Dnes recenzovaný model však nabízí stále rozlišení 5 MPx se světelností f/2.4. Fotoaparát zvládne pořizovat panorama, HDR snímky a také timelapse videa. Výsledné fotografie produkované iPadem opravdu nejsou žádná sláva, stačí trochu tmavší plocha či horší světelné podmínky a šum se hned objeví. Při fotografování dokumentu, jak můžete vidět na ukázkovém snímku níže, byli dokonce okraje růžové oproti zelenému středu.

Video je zaznamenáváno v rozlišení 1080 p a jeho kvalita je vcelku dobrá oproti fotografiím. Potěší zde kvalitní nahrávání zvukové stopy. Přední kamerka dostala rozlišení 1,2 MPx a natáčí v rozlišení 720 p. Její kvalita je pak srovnatelně špatná, jako u té primární na zádech.

IMG_0031 IMG_0029  IMG_0047

IMG_0036 IMG_0044 IMG_0028

Zhodnocení

Abych odpověděl na otázku v úvodu, tuto generaci iPadu mini je lepší vynechat. Nenabízí prakticky nic nového oproti předchozí. Senzor otisků prstů TouchD funguje sice výborně, na druhou stranu zrovna u tabletu již nedává tento senzor takový smysl. Zlatá barva asi také nebude zrovna důvod ke koupi. V nejnižší verzi se novinka prodává za cenu kolem 10 tisíc korun, přičemž iPad mini druhé generace díky tomu zlevnil na cenu kolem 7,5 tisíc. Právě druhá generace se díky tomu nyní vyplatí koupit. Po třetí generaci pravděpodobně sáhnete pouze, pokud budete vyžadovat úložiště 64 GB a větší, jelikož druhá generace se v těchto kapacitách již nebude prodávat.

IMG_3051

Klady

  • Zlatá barva
  • Kvalitní konstrukce
  • Retina displej

Zápory

  • Minimum inovací
  • Nekvalitní fotoaparát
  • Starší hardware

alza

Za zapůjčení tabletu iPad mini 3 za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat