Nubia Z5 mini – solidní hráč s nulovými referencemi recenze

Nubia Z5 mini – solidní hráč s nulovými referencemi [recenze]
2014-05-15T12:20:06+02:00
• 15. 5. 2014
3

V poslední době jsme si na Dotekománii recenzovali nejeden přístroj z Číny, Ty stále víc a víc získávají na oblibě. Není ale Čína jako Čína. Existuje v tomto kraji mnoho padělků a rádoby smartphonů, které sice nabízejí papírově skvělé hodnoty a v praxi jsou velmi nespolehlivé. Toto pravidlo ale neplatí pro hrstku renomovaných čínských výrobců, kteří postupem času expandovali i na náš malý český trh.

SAMSUNG CSC

Mezi tyto výrobce patří i ZTE, a konkrétně dnes si představíme model z jejich prémiové řady, konkrétně se pobavíme o telefonu Nubia Z5 mini. Tento přístroj má být údajně zmenšeninou vlajkového modelu Z5, který je ale pouze o 0.3 palce větší, co se uhlopříčky displeje týče. Tudíž nenazýval bych tento smartphone z tohoto důvodu hned mini. Dejme tomu, že se jedná o jakousi odlehčenou verzi.

Natočeno Samsungem NX300

Telefon vám dorazí v malé nenápadné krabičce, která spadá do většiny balení dnešních smartphonů. Po otevření se dostáváme k samotnému přístroji. Pod ním se nachází pouze microUSB kabel pro připojení k počítači či na koncovku nabíječky a samotná koncovka nabíječky. Narazíte ještě na adaptér na microSIM a stručnou příručku k používání přístroje v češtině. To je úplně vše a já se pozastavuji nad tím, proč výrobce nemohl přibalit alespoň nějaká sluchátka. Tak strohé balení mě nijak nenadchlo a já přecházím na popis přístroje samotného.

DESIGN

Nubia z5 mini se táhne v liniích, které jsou víceméně tradiční pro množství dnešních smartphonů. Jedná se o přístroj se zaoblenými rohy a zády. Honosnější materiály zde nenaleznete, bavit se budeme pouze o kombinaci plastu a skla. Zařízení dobře padne do ruky, díky zmiňovaným zaobleným zádům, nicméně nejen že do ruky dobře zapadá, ale taktéž z ruky velmi lehce vypadává. Tento neduh je způsoben povrchovou úpravou plastu, zvanou Soft Touch, která v ruce opravdu klouže.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Jako barevné provedení byla zvolena kombinace černé a bílé, což přispívá k tomu, že přístroj je alespoň něčím odlišný. Líbí se mi taktéž zapojení červených prvků do designu. Například dotykové klávesy, barva notifikační diody, písmeno v logu či kroužek kolem čočky fotoaparátu. Někomu by se tyto prvky mohly zdát zbytečné, ale v celkovém designu na mě působí velmi přitažlivě. Za design uděluji malé bezvýznamné + na rozdíl od například velmi podobného Xiaomi MI2S bych v oblasti designu dal přednost Nubii Z5 mini.

KONSTRUKCE

Rozměry Nubie Z5 mini činí 134,8×68,7mm. Tloušťka je poněkud vyšší, a to konkrétně 10,3mm. Tato hodnota vám nicméně možná nepřijde až tak závratná díky poměrně hodně zaobleným hranám. Váha je taktéž vysoká a činí 160 g. Přístroj jak v ruce, tak v kapse je znát. Na levém boku se nachází nahoře kolébka hlasitosti. Na pravém boku nalezneme shora tlačítko, sloužící pro vypnutí/zapnutí obrazovky či přístroje samotného a dole posléze velmi příjemné překvapení, v podobě 2polohovatelné, hardwarové spouště fotoaparátu. K tlačítkům musím dodat, že jsou poměrně dost vystouplá, víc než je u většiny smartphonů zvykem. Nijak mi tato vlastnost nevadila, nicméně myslím si, že je možné, že by mohla tlačítka zadrhávat, např. o kus látky atp.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na vrchní hraně vpravo vidíme klasický 3,5mm jack konektor, který svou kvalitou nijak neexceluje. Na spodní hraně uprostřed se nachází klasická zdířka microUSB konektoru a vedle ní vlevo malá dírka mikrofonu. Záda, ukrývají prvky, umístěné esteticky v jedné linii do středu. Seshora se nachází LEDdiodový blesk, pro pořizování snímků za zhoršených, světelných podmínek. Pod bleskem je sekundární dírka mikrofonu, sloužící pro odstranění šumu, během telefonování nebo při natáčení videa. Pod dírkou je už čočka 13MPx fotoaparátu, lemovaná červeným, kovovým kroužkem. Dole se už nachází logo a pod ním vlevo a vpravo, výřezy pro hlasitý reproduktor.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na první pohled to vypadá, že jsou reproduktory stereo, z důvodu přítomnosti dvou výřezů, nicméně pouze pod levým se nachází monoreproduktor. Jeho kvalita nicméně je velmi dobrá a musím pochválit vysokou hlasitost. Na čelní straně vidíme uprostřed nahoře výřez pro sluchátko a pod ním zleva čočku předního fotoaparátu, disponující neskutečným rozlišením 5MPx. Vedle této čočky vpravo nalezneme šikovně ukrytou dvojici senzorů – senzor snímání okolního světla, pro automatické nastavování jasu, a senzor přiblížení, pro vypínání displeje během hovoru.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pod těmito prvky se na ploše 4,7 palců, nachází TFT IPS displej, s rozlišením HD. V poslední řadě pod displejem, nalezneme klasickou trojici ovládacích, prvků, které jsou podsvícené červenou barvou. Středová klávesa, ve tvaru kruhu,  v sobě skrývá jednobarevnou notifikační led diodu, která se projeví, při zmeškané události, elegantním pulzováním. Tento nenápadný prvek jsem si velmi oblíbil a chválím jej. Konstrukce tohoto smartphonu není typu unibody, tudíž s lehkostí jej můžeme rozebrat a dostat se přímo k baterii.

DISPLEJ

Prémiové zařízení od ZTE dostalo do výbavy 4,7 palcový displej typu TFT IPS, disponující rozlišením HD, čili 1280×720 pixelů. Displej vám zobrazí výsledný obraz o jemnosti 312 PPI. Musím říci, že i když se nejedná o FullHD, jednotlivých pixelů, si jen stěží všimnete a totéž platí i u prohlížení webu, kdy písmo je ostře čitelné i s nejvyšší vzdálenosti. Barvy displeje jsou velmi živé, řekl bych, že živější, než je u IPS panelů zvykem.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Pozorovací úhly vynikají a i při silném náklonu nedochází k absolutně žádné deformaci barev. Jedinou a poměrně důležitou výtku mám k viditelnosti na slunci. Přístroj se neměl možnost otestovat na ostrém slunci, ale už při poměrně jasném počasí silně zaostával v čitelnosti a musel jsem si pokaždé zakrývat dlaní, abych něco přečetl. Uvítal bych tedy bezesporu silnější svítivost. Suma sumárum, za displej uděluji +.

HARDWARE

Ještě než přejdu k akumulátoru, sluší se dodat, že zadní, odnímatelný kryt, na sobě skrývá NFC čip. Pod krytem se nachází baterie o kapacitě 2300 mAh. Nesmyslným krokem inženýrů zůstává fakt, že baterii nelze vyjmout a je napevno součástí celé konstrukce. Tento fakt postrádá jakoukoliv logiku. Na pravé straně nalezneme slot na microSD karty, pomocí kterých můžete rozšířit interní paměť přístroje, která činí 16 GB, až o dalších 32 GB. Na levé straně se už posléze nachází slot na klasickou miniSIM. Nutno dodat, že v balení naleznete adaptér z microSIM na miniSIM. Uvnitř přístroje pracuje 4jádrový procesor firmy Qualcomm, konkrétně S4 Pro, s taktem 1.5 GHz, tato sestava je doplněna grafikou Adreno 320 a pamětí RAM v hodnotě 2 GB.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Tyto parametry již na první pohled vypadají velmi obstojně, a tak jsem je klasicky otestoval v benchmarku firmy AnTuTu, kde se skóre vyšplhalo na hodnotu 20 000 bodů. Přístroj se ve výsledné tabulce umístil ihned za Sony Xperií Z. Na smartphone této cenové kategorie si Nubia Z5 mini vede velmi obstojně a za výkon ji musím pochválit.

Tento fakt se mi nicméně potvrdil i při hraní her, jako jsou například Real Racing 3 nebo GTA III s maximálním nastavením detailů, kde nedocházelo k sebemenším zásekům či zpomalení. Práce v systému a přepínání mezi aplikacemi je taktéž bez výhrad a já jsem byl opravdu, ještě k tomu na přístroj této cenové kategorie, nadmíru spokojen. V poslední řadě musím zmínit přítomnost zbytkové výbavy, v podobě Wi-Fi modulu, GPS čipu, gyroskopu, bluetoothu, a dokonce podpory LTE sítí.

SOFTWARE

Nubia Z5 mini vyšla na trh se systémem Android ve verzi 4.2.2 Jelly bean. Tento systém je obohacen o grafickou nadstavbu od ZTE, zvanou Nubia UI. Celá grafika systému je neucelená a mám z ní smíšené pocity. Některé prvky v systému jsou totiž velmi povedené, některé naopak nikoliv. Tento dojem může být subjektivní a uživatel jej bude posléze muset posoudit sám. Pojďme si tento systém podrobněji představit.

Zamykací obrazovka se skládá z tapety, ukazatele času a data a červeně obtáhlého kruhu, který slouží k odemčení zařízení. Odemčení je netradiční, nedojdu k němu gestem tažením, nýbrž musíte prst podržet v kruhu. Zajímavostí je, že systém obsahuje i takzvané widgety zamykací obrazovky, které si můžete v nastavení navolit.

20140422_152749 20140422_152742

Například přehrávač hudby atp. Po odemčení se dostáváme na klasické karty, typické pro systém Android, které lze libovolně uspořádat, editovat, přidávat či odebírat. Jedinou změnou je zde to, že systém neobsahuje žádné menu, a tak se ikonky všech nainstalovaných aplikací postupně shlukují na pohotovostních plochách. Tento styl je znám třeba u přístrojů, taktéž čínského výrobce – Xiaomi. Prostředí multitaskingu vyvoláme stisknutím a následným podržením středového tlačítka. Zde musím zmínit, že ZTE zvolilo velmi hezké grafické zpracování, které působí luxusním dojmem.

20140422_152410 20140422_152629

Aplikace následně ukončujeme tažením nahoru nebo tlačítkem uprostřed, které slouží ke kompletnímu vyčištění paměti RAM, ukončením všech spuštěných aplikací. Notifikační roletu vyvoláme tažením vrchní lišty směrem dolů. K této liště mám připomínku, že není příliš atraktivně zpracována. Nahoře vidíme ukazatele času a data a vedle něj tlačítko, sloužící pro rychlý skok do nastavení. Pod těmito údaji se nachází již samotné notifikace a pod nimi, úplně dole, vidíme takzvané ovládací centrum, které si můžete upravit  dle vlastního uvážení.

20140422_152422 20140422_152722 20140422_152655

Posléze můžete jednoduše stisknutím na příslušné tlačítko vypnout/zapnout Wi-Fi, GPS, bluetooth atp. Systém nenabízí žádné doplňkové funkce, které by stály za zmínku. Zmíním pouze 2, které si získaly mou přízeň. Jednou z nich je uživatelská příručka, která by měla být nedílnou součástí každého chytrého telefonu. Lze v ní najít veškeré informace ohledně smartphonu a orientace v systému. Věřím, že nejeden nezkušenější, nebo starší uživatel tento doplněk ocení.

20140422_152347 20140422_152339

Dalším doplňkem je aplikace Nubia Smart Tag, která slouží k organizaci NFC Tagů. Můžete si zde jednotlivé Tagy přidávat a posléze upravovat jejich funkci. Největším kamenem úrazu, ale zůstává fakt, že v balení žádné Tagy nenalezneme, a proto si je v případě zájmu, budete muset dokoupit. Systém mě ničím nepřekvapil, ani nezaujal, jedná se o graficky chaotické prostředí, typické pro čínské výrobce, kteří do této oblasti nechtějí  investovat, což je ve výsledku škoda. O budoucích aktualizacích jsem se absolutně nic nedočetl a silně pochybuji, že nás nějaká čeká. Práce v systému je bezproblémová a nepotýkal jsem se s žádným zadrháváním, či záseky.

FOTOAPARÁT

Sekce fotoaparát bývá u většiny smartphonů z východu většinou kamenem úrazu, musím ale říci, že Nubia Z5 mini, mě přesvědčila tentokrát o opaku. Smartphone obsahuje zadní čočku fotoaparátu, disponující rozlišením 13 Mpx. Nad čočkou je umístěn taktéž leddiodový blesk, pro pořizování snímků za zhoršených světelných podmínek. Čočka fotoaparátu dokáže taktéž zaznamenávat video ve fullHD rozlišení. Výsledná kvalita fotografií, je velmi dobrá. Oceňuji například velmi dobré vykreslování detailů, jednotlivých objektů. Barvy jsou věrné, ale mám za to, že trpí mírně vybledlým nádechem. Suma sumárum se vám podaří vyfotit velmi kvalitní snímky.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Co vás na druhou stranu ihned zbaví nadšení, je chaotické a nepropracované prostředí fotoaparátu. Možnosti nastavení jsou zde chaoticky rozházeny do 3 režimů, konkrétně – AUTO, FUN a PRO. Režim auto nabízí automatické rozpoznání a nastavení focené scény. Režim fun zase nabízí například funkce, jako je focení panorama, focení pomocí předefinovaných barevných filtrů a možnost focení s nastavením samospouště. V režimu pro je možné nastavit mřížku, samostatné live nastavení expozice a zaostření, softwarovou vodováhu nebo uzamčený autofokus. Grafické zpracování absolutně nezapadá do designu celého systému a za prostředí fotoaparátu uděluji velké mínus.

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE:

IMG_20140405_095932 IMG_20140405_150240 IMG_20140407_151653 IMG_20140407_151658 IMG_20140407_151702 IMG_20140407_181725 IMG_20140408_142931_1 IMG_20140408_142931 IMG_20140408_142944_1

BATERIE

Nubia Z5 Mini disponuje akumulátorem o kapacitě 2300 mAh. Tato hodnota není nijak závratná, ale na druhou stranu ani nijak katastrofální. Můj tradiční den se skládal z non-stop zapnutého datového připojení, z intenzivní non-stop zapnuté synchronizace, vyřízení několik desítek mailů, +- hodinu surfování na internetu, pár videí na youtube , které jsem přehrával skrze Wi-Fi připojení, ve výsledku z 15 minut hovorů, 5 sms, zhruba hodinového poslechu hudby a to vše při jasu nastaveném na 80 procent.

20140422_152604 20140422_152442

Večer jsem již byl nucen přes výstražné blikání Led diody připojit nabíječku s nějakými 5 procenty baterie. Výdrž nás tedy ve výsledku nijak nepřekvapí, ani neurazí. Jedná se o standardní 1 denní výdrž.

Závěr

Suma sumárum musím uznat, že přístroj se i přes jeho nepříliš známé jméno, nepříliš renomovaného výrobce povedl. Za cenovku okolo 7 tisíc korun si pořídíte kvalitní smartphone, který se vyrovná i před loňským vlajkovým modelům. Mezi mínusy musím bohužel zařadit grafické zpracování systému a nulovou softwarovou podporu. Dále pak poměrně laciný design a zpracování. Mezi plusy zařadím velmi dobrý displej, fotoaparát a bezesporu i onu zmiňovanou cenovku. Smartphone bych doporučil uživatelům, kteří hledají zařízení střední třídy a chtějí od něj za minimum nákladů dostat maximum. Za mě dávám tomuto telefonu 7,5 bodů z 10.

 

alza
Za zapůjčení Nubie Z5 mini pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit .

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

Zbyněk Polívka

30. 6. 2014, 8:29

Recenze 3/4 roku starého kousku? Já jsem měl novější Z5S Mini a i ta je přes půl roku stará…ale jinak telefon skvělý, za 5500Kč jeden z nejlepších nákupů z Číny.

Martin Vystrcil

29. 5. 2014, 13:59

Mam ho asi pul roku. Ani jednou se nesekl. Vse fachci jak ma. Foti dobre, ale horsi doma, hospode a nocni foto. Ovladani je svizne, jen nekdy se zpomali pri psani textu treba v komentech atd pri netu. To nevim cim muzze byt. Presouvat aplikace jde. Jsem spokojenej. Minus bych dal zadni kluzke stene. Je ale odolna a nemam ho jeste vubesc poskrabany stejne jak sklo. Telefon za tu dobu nevrze, neskripe.

František Papež

18. 5. 2014, 14:01

Raději bych si připlatíl o 500 – 1000 korun navíc a koupil si OnePlus One, ale díky za recenzi, špatný telefon to vůbec není :))

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat