LG G2 – návrat mezi elitu recenze

LG G2 – návrat mezi elitu [recenze]
2014-01-26T11:12:35+02:00
• 26. 1. 2014
4

Společnosti LG se zrovna v oblasti mobilních telefonů poslední dobou nedařilo. O poslední vlajkové lodi LG Optimus G se ve srovnání s ostatními výrobci toho příliš nenamluvilo a ani celkové prodeje nebyly zrovna dvakrát dobré. LG to ale nevzdává a přináší nástupce v podobě dnes recenzovaného modelu LG G2. Jak si korejská společnost poradila s tímto modelem? Už na začátek zmíním, že jeho cena se pohybuje oproti ostatním vlajkovým lodím o trochu níže. Dostačuje na své konkurenty? To zjistíme v následující recenzi.

P1030844

Obsah balení

Telefon dorazil v bílé krabičce, jejíž šířka a délka přesně kopíruje rozměry zařízení. Po otevření na nás vykoukne samotný telefon. Pod ním se pak celkem nezvykle nachází plnohodnotný tlustý manuál, který výrobci obvykle dávají ke stažení v PDF na internetu. Na dně pak vedle sebe nalézáme špuntová sluchátka, microUSB kabel a adaptér do zásuvky. V balení je ještě elegantní sponka na vyndání šuplíčku na SIM kartu ve tvaru G.

Konstrukce

LG G2 zaujme na první pohled svými velmi tenkými rámečky okolo displeje. Jako jedno z mála zařízení zde displej zabírá více než 80 procent přední strany. Díky této vlastnosti není zařízení vzhledem k použitému 5,2 palcovému displeji ani tolik velké, respektive je zhruba srovnatelně velké s 5 palcovými telefony. Poprvé, když zařízení vezmete do ruky, budete si říkat, zda nebudete omylem ovládat displej, to však není problém. G2 také velmi dobře padne do ruky díky zaobleným zádům. Problém ale může být jejich materiál. Je zde totiž použit lesklý plast, který se snaží vypadat jako něco víc. Bohužel to ale vypadá docela lacině a největším problémem je pak velká náchylnost na zachytávání otisků prstů. Čili máte telefon téměř neustále zapatlaný. Tento neduh se ale týká pouze černé varianty.

P1030847 P1030859

Na zadní straně se nachází všechna fyzická tlačítka zařízení. Nikde jinde již žádné mechanické tlačítko nenalezneme a je to škoda, tlačítko fotoaparátu by se zde hodilo. Na zádech tedy neobvykle nalézáme pod fotoaparátem dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, které je rozděleno tlačítkem pro probuzení zařízení. To je navíc schopno okolo svého obvodu bíle svítit. Toto netradiční umístění zmátlo snad každého, komu jsem telefon půjčil do ruky. Po pár dnech používání již nemátlo ani mě a docela jsem si na toto umístění zvykl. Tlačítka lze dobře nahmatat a ovládáte je většinou ukazováčkem. Zadní stranu nakonec doplňuje logo výrobce a vzhledem k neodnímatelnému krytu, také nezbytné certifikace.

Celková velikost zařízení činí 138,5 × 71 mm a tloušťka stále příjemných 8,9 mm, ačkoli jsou zde na trhu i tenčí smartphony. Hmotnost 143 gramů je mírně nadprůměrná oproti konkurenci. Na ovládání jednou rukou můžete zapomenout, psaní na klávesnici však díky možnost připnutí klávesnice k jedné straně možné je. Konstrukce je provedena z plastu, ten je ale velmi dobře zpracovaný, nikde nic nevrže a ani nezachytává tolik škrábanců. Po celém obvodu se ale táhne tenký kovový rámeček ve stříbrné barvě. Zařízení je k dispozici kromě námi testované černé varianty také v bílé barvě a v jihovýchodní Asii se má prodávat i zlatá a červená varianta.

P1030869

Na spodní straně G2 se pak uprostřed nachází microUSB konektor. Nalevo od něj se sem pak vešel také 3,5mm jack pro připojení sluchátek a mikrofon. Spodek doplňuje již jen reproduktor. Ten nehraje vůbec špatně, slyšel jsem ale již i lepší. Levý bok je pak ještě osazen šuplíčkem na microSIM a tím popis hran telefonu končí, nic dalšího totiž již neobsahují.

Čelní straně dominuje 5,2 palcový displej, o jeho kvalitách si však povíme později. Zde nalezneme tlačítka na displeji, pod displejem je pouze logo LG. Nad ním je toho výrazně více. Nalezneme zde 2 MPx kamerku pro videohovory, jež nahrává ve Full HD, dále promixity senzor, světelný senzor, telefonní reproduktor a notifikační diodu. Její indikace jsou velmi výrazně a svítí všemi barvami.

P1030852 P1030860

Displej

Naprosto perfektní je pak použitý zobrazovací panel. Ten má úhlopříčku 5,2″ a je založen na technologii IPS. Lepší displej jsem již dlouho neviděl, pozorovací úhly jsou špičkové a viditelnost na slunci též výborná. Použitým rozlišením je 1920 x 1080 a hustota pixelů při této úhlopříčce má tím pádem hodnotu 423 PPI. Barevné podání displeje je skvělé a je radost se na něj dívat.

Vzhledem k umístění tlačítka pro aktivaci bylo potřeba vyřešit, jak probudit telefon, když leží na stole. To řeší funkce Knock-on. Díky ní lze zařízení probudit dvojitým poklepáním na vypnutý displej, nejedná se ale o nic nového, stejnou funkcionalitou disponují i další modely. Zde ale přijde vhod. Stejnou metodou lze i zamykat – to funguje pouze na domovské obrazovce při poklepání na jakékoliv místo, kde zrovna není ikona.

P1030856

Hardware

Uvnitř tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 (8974-AA) s jádry Krait 400 taktovaný na své maximální frekvenci 2,26 GHz. Ten doplňuje jak jinak než grafický čip Adreno 330 na frekvenci 450 MHz. Dnes máme na trhu však již představeno i výkonnější řešení v podobě nástupce Snapdragonu 805. To však nic nemění, že LG G2 s tímto procesorem dle mých testů v benchmarcích poráží v současnosti všechny své konkurenty na platformě Android. V populárním testu AnTuTu získalo 34846 bodů a v testu Quadrant 20259. Telefon je dále osazen 2 GB LPDDR3 pamětí  RAM na frekvenci 800 MHz.

Screenshot_2013-12-19-18-50-33 Screenshot_2014-01-06-20-52-04

Není to však jen o benchmarcích. Samotný telefon běhá naprosto bez problémů velmi plynule a jen tak se nezadýchá. Zkoušel jsem nejnovější GTA San Andreas a s ním si poradí naprosto bez problémů i při nastavení nejvyšších detailů. Při hraní zařízení nijak výrazně netopí, je pouze trochu teplé v horní části. Dále jsem testoval Real Racing 3 a s ním nebyl jediný problém, co se výkonu týče.

Screenshot_2013-12-20-20-29-45 Screenshot_2013-12-20-17-25-16

Vnitřní paměť má kapacitu 16 GB, přičemž máte k dispozici pouze kolem 10,5 GB. Zbytek zabírá systém. To může být problém, protože paměť nelze nějak dále rozšířit paměťovými karty. V průběhu ledna se ale začala v Česku prodávat také 32 GB varianta.

Výdrž baterie

Baterie má kapacitu rovný 3000 mAh. Takováto kapacita se podařila do telefonu vtěsnat díky vylepšení Li-Ion baterie. Obsahuje totiž technologii zvanou SiO+, která umožňuje vyrobit baterii s vyšší kapacitou při stejných rozměrech. Jejich velkou výhodou je také rychlé nabíjení. V praxi se telefon opravdu dokázal nabít z 0 na 100 procent za 1,5 hodiny. To je velmi slušný výsledek.

A jaká je samotná výdrž? Vynikající, telefon vydrží celý pracovní den při aktivních datových přenosech a ještě vám večer pár procent zbude. Pokud nebudete zařízení tolik vytěžovat, dostanete se na výdrž dvou dnů. Dlouho výdrž baterie také zajišťuje GRAM (Graphic RAM ). Ta šetří grafický čip tím, že při nehybném obrazu na displeji obraz cachuje a tím pádem nemusí grafický čip neustále překreslovat obraz. Toto vylepšení údajně prodlužuje výdrž o 10 procent.

Konektivita

Datové přenosy lze uskutečnit samozřejmě přes 2G GPRS, 3G (HSPA+ 42Mbps / HSPA+ 21Mbps) a dnes již u vlajkové lodi povinné 4G LTE. To je podporováno na frekvencích 900, 1800, 2100, 2600 a 850 MHz. WiFi se zde dočkala kromě klasické podpory standardů 802.11 a/b/g/n také 802.11ac. Ten nabízí především vyšší rychlost. Samozřejmostí je pak Bluetooth ve verzi 4.0, čip NFC pro bezkontaktní platby, FM rádio a staronovou novinkou je pak infraport.

Díky němu můžete ovládnou jakoukoliv televizi, promítačku, zvukovou sestavu, DVD či Blue-ray přehrávač či dokonce i klimatizaci. Ve vestavěné aplikaci je k dispozici opravdu velká databáze přístrojů všech značek a pokud tam váš nenajdete, může ho telefon naučit. Takto jsem ho například naučil ovládat plátno. A ani nevíte, kolik si s infraportem užijete legrace, vypínat lidem televize v obchodech před očima je totiž naprosto boží a zabaví víc než jakákoliv jiná hra na mobilu.

Screenshot_2014-01-09-17-09-36 Screenshot_2014-01-09-17-09-29

LG G2 je dále vybaveno GPS, jejíž fixace je bezproblémová, digitálním kompasem a také gyroskopem. K připojení k počítači poslouží microUSB konektor. Ten navíc podporuje USB On The Go, a dokonce přes něj dokáže nabíjet i jiné připojené telefony, což například Xperie nezvládají. Baterie telefonu pak ale rapidně klesá dolů. Připojení k TV také obstarává microUSB konektor díky integrovanému standardu SlimPort.

Software

Telefon je dodáván s operačním systémem Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Výrobce však slíbil aktualizaci na nejnovější Android 4.4, která má údajně vyjít do března. LG do systému integrovalo svoji nadstavbu a oproti čistému Androidu zde nalezneme mnoho funkcí a aplikací navíc. Začneme na uzamčené obrazovce. Ta se odemyká přiložením prstu a táhnutím do všech stran. Ve spodní části máte možnost navolit si pět zástupců.

Screenshot_2014-01-09-17-01-25 Screenshot_2014-01-09-17-29-24 Screenshot_2014-01-09-17-09-21 Screenshot_2014-01-09-17-07-01

Po odemčení vás přivítá domovská obrazovka s widgety, kterých LG doinstalovalo požehnaně, a také s lištou vespod. Ta může obsahovat až sedm zástupců vedle sebe. Virtuální tlačítka pro ovládání jsou zde přizpůsobitelná, avšak tlačítko multitaskingu bude vždy schované pod dlouhým podržením prostředního tlačítka domů. Osobně mi tlačítko nabídky na pravo přišlo v dnešní době zbytečné a téměř jsem ho nepoužíval.

Notifikační lišta obsahuje sadu přepínačů, které lze přizpůsobit. Pod nimi lze pak aktivovat zástupce pro rychlé spuštění QSlide aplikací, což jsou aplikace v okně. Ty můžete mít spuštěné nejvíce dvě najednou. Do notifkační lišty lze aktivovat rychlé ovládání přes infraport a dále zde nalezneme možnost regulovat jas a hlasitost telefonu. Docela matoucí jsou dvě ozubené kolečka, přičemž jedno, to větší vpravo, slouží k štelování hlasitosti a druhý vedle data pro přístup do nastavení.

Screenshot_2014-01-07-23-36-18 Screenshot_2014-01-09-17-04-06 Screenshot_2014-01-09-17-04-35 Screenshot_2014-01-09-17-08-55

Výrobce do systému předinstaloval také hlasovou asistentku, ta umí pouze anglicky a poradí si s většinou základních dotazů. Integrovaný je také správce úloh, kde můžete najednou zastavit všechny běžící aplikace. Pokud to uděláte, budete mít kolem 1 GB volné operační paměti. V nastavení systému nalezneme vskutku bohaté možnosti přizpůsobení. Nastavení je ve výchozím stavu rozděleno na čtyři záložky, máte ale možnost přepnout jeho zobrazení do standardního vzhledu Androidu, kdy máte vše pod sebou. V celém systému jde pak změnit font písma a jeho velikost.

Zajímavou položkou je možnost zapnout Režim Host. Ten se aktivuje jiným gestem pro odemčení, než máte pro normální odemčení. Po jeho spuštění v něm máte omezené možnosti a pouze vámi vybrané aplikace. Velmi mě také zaujala funkce, která vám při připojení sluchátek či jiného příslušenství nabídne na dolní liště aplikace, které by se vám mohly hodit. To lze vidět na třetím screenshotu pod tímto textem.

Screenshot_2014-01-09-17-03-24 Screenshot_2014-01-09-17-05-43 Screenshot_2014-01-08-20-00-15 Screenshot_2014-01-09-17-03-06

Klávesnice je sice opravdu velká, obsahuje i numerický blok, a nepíše se na ní vůbec špatně. K dispozici je i psaní tažením (swipe), to ale vůbec nefunguje a našeptává i při přesném tažením nesmyslná slova. Klávesnici lze navíc připnout k jedné straně pro psaní jednou rukou. Výchozí aplikace pro kalendář v měsíčním pohledu zobrazuje přehledně všechny události přímo v daném čtverečku daného dne.

Ačkoli je v telefonu nainstalován Google Chrome, nalezneme zde i obyčejný prohlížeč pod názvem Internet. Ten mi během testování ale párkrát spadnul a celkem často zobrazoval hlášku Stránka neodpovídá. Toto bych vzhledem k funkčnímu Chromu ani nepovažoval za mínus.

Screenshot_2014-01-09-17-07-51 Screenshot_2014-01-09-17-25-13 Screenshot_2014-01-09-17-22-32 Screenshot_2014-01-09-17-25-45

Aplikace Safety Care dokáže zasílat na vybrané číslo upozornění, pokud nebude vámi určenou dobu používat telefon nebo pokud se vzdálíte z vámi označené zóny na mapě. Integrována jsou také gesta. Hovor lze přijmout pouhým přiložením telefonu k uchu, a pokud telefon vezmete do ruky, vyzvánění se zeslabí. Pokud chcete budík vypnout, stačí třeba otočit zařízení. Pokud provedete gesto tažení třemi prsty doleva, aplikace se uloží na později. Takto můžete mít až tři aplikace. Tuto funkci zobrazuje třetí obrázek níže.

 Screenshot_2014-01-09-17-55-32 Screenshot_2014-01-09-17-53-15 Screenshot_2014-01-09-17-53-38(2) Screenshot_2014-01-09-17-29-12

Fotoaparát

Fotoaparát má rozlišení 13 MPx a jeho velkou chloubou je optická stabilizace (OIS). Stabilizátor svoji práci plně perfektně a rozmazané fotografie dobře eliminuje. Jeho integraci dobře vidíte při přiblížení digitálním zoomem. Fotoaparát má také 9bodový multi-focus. Čočku foťáku kryje safírové sklíčko. Výsledné fotografie jsou jedním slovem skvělé a to i v horších světelných podmínkách. Na Lumii 1020 to sice nestačí, ale telefon bych zařadil hned za ni.

Aplikace fotoaparátu nabízí opravdu široké možnosti nastavení a hlavně režimů. Kromě základního režimu normální, zde nalezneme funkci Fotit a vymazat, kde můžete po vyfocení z fotky odstranit nežádoucí objekty. Dále se zde nachází HDR, Panorama, pak Photosphere od Googlu – ukázka zde. Nechybí zde ani režim režim Série snímků, Inteligentní automatika, časovaný snímek, Noc a Sport. Posledním režimem je pak duální fotoaparát, kdy telefon fotí jak ze zadní, tak i z přední kamerky.

Velice zajímavou vychytávkou je také možnost vyfotit hlasovým příkazem. Telefon slyší na tyto příkazy: LG, Cheese, Smile, Whisky a Kimchi. K dispozici jsou i barevné efekty – černobílá, sépie a negativ.

CAM00065 CAM00213 CAM00163 CAM00114

CAM00072 CAM00543 CAM00705 CAM00502

CAM00052 CAM00687 CAM00670 CAM00525

Videokamera nabízí také režim duální nahrávání, kdy se točí z obou kamerek. Velice zábavný je pak režim Živý efekt, který vám v reálném čase dokáže například zvětšit oči či ústa. U videa lze nastavit 60 snímků za sekundu při rozlišení 1920 x 1080, to se ale potýká s velmi nestabilními FPS a výsledek má mnohdy třeba jen 15 snímků za sekundu, což je pod hranicí plynulosti. Při 30 FPS není problém. Video lze při nahrávání pozastavit.

Zhodnocení

Společnosti LG se tímto modelem podařilo dorovnat konkurenci a v některých ohledech i překonat. Nejvíce svoji konkurenci poráží svojí cenou. Ta se totiž pohybuje okolo nízkých 12 tisíc korun za 16 GB variantu, přičemž konkurence zde nabízí stejný výkon za podstatně vyšší cenu. Mínusem může být nerozšiřitelná paměť, ale komu nestačí, sáhne po 32 GB variantě. V ostatních ohledech se nová vlajková loď LG povedla. Výborná výdrž baterie díky nové technologii, perfektní displej se skvělými pozorovacími úhly, rychlý systém s hromadou funkcí od výrobce a to je jen zlomek kladů.

Klady

  • výborná výdrž baterie
  • perfektní displej
  • infraport jako dálkový ovladač
  • cena/výkon
  • usb on the go dokáže nabíjet ostatní telefony
  • knockon – probuzení poklepáním

Zápory

  • na zádech dost ulpívají otisky prstů
  • pouze 10,5 GB nerozšiřitelná paměť u 16 GB varianty

alza

 

Za zapůjčení telefonu LG G2 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 11 990 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

S výdrží baterie souhlasím a fotky fotí nádherné. První telefon kde jsem s jejich kvalitou opravdu na 100% spokojená. Telefon se celkově LG povedl a je to pro mě teď špička na trhu.

Štěpán Strejček

23. 2. 2014, 11:30

Ten telefon vypadá doopravdy stylově. A když jsem se na něj díval v krámě, hrozně mě zaujal.

Jiří Tomšej

29. 1. 2014, 4:24

U videa můžu nastavit 60fps, což způsobí jen 15fps? Tomu moc nerozumím, pak to celkem postrádá smysl.

Miroslav Růžička

VIP 1. 2. 2014, 20:35

Ano lze nastavit právě oných 60fps, bohužel v tomto režimu je fps velmi nestabilní, tak že má kousíček videa třeba 60 fps a další kousek jen 15fps. Ve výsledku je video většinou trhané. Při nastavení 30fps má celé video po celou jeho délku stále stabilních 30fps.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat