Lenovo Miix 10 – malý počítač v těle tabletu recenze

Lenovo Miix 10 – malý počítač v těle tabletu [recenze]
2013-10-05T13:29:23+02:00
• 1. 10. 2013
3

Jelikož Windows 7 byly pro použití v tabletech nevhodné, přišel Microsoft o tři roky později s nástupcem pod názvem Windows 8 s nadstavbou známou pod názvem Metro oddělenou od klasického rozhraní desktop. S tím přišla i vlna tabletů právě s tímto systémem. Původně byl pro tablety určen především Windows RT, založený na architektuře ARM. Tím pádem  ale není kompatibilní s klasickými Windows aplikacemi. Avšak Intel natolik vylepšil svoje procesory Atom, že hlavní výhody ARM procesorů přišly i na klasickou platformu x86/x64 – dlouhá výdrž baterie a absence jakéhokoliv větráčku. Lenovo tak přišlo s modelem pod názvem Miix 10, jenž je založený právě na novém Atomu. Pojďme se na něj podívat.

P1030279-1800

Obsah balení

Prodejní balení ve fialovém obalu s logem Lenovo a Intel zaujme na první pohled zajímavě ořízlým víkem krabice. Po otevření vidíme samotný tablet, který sahá až po okraje balení. Pod ním toho už moc nenalezneme: nabíjecí adaptér, a jelikož tablet nemá na těle integrovaný klasický USB port, nacházíme zde i redukci z microUSB právě na USB pro připojení dalšího příslušenství. Nakonec zde máme samozřejmě sadu uživatelských příruček.

P1030305-1800 (1) P1030301-1800

Konstrukce

Použitým materiálem na celé tělo tabletu je plast, navzdory tomuto faktu však nikde nic nevrže a celkové zpracování je na velmi dobré úrovni. Plast na zadní straně je proveden v námi recenzované variantě ve stříbrné barvě a má příjemný matný povrch. Pod proužkem s mřížkou se nacházejí kvalitní a hlasité stereo reproduktory, hudební výstup je čistý a ani není moc plochý. Fotoaparátem tablet nedisponuje, záda doplňuje již jen samolepka Intel inside a Windows8.

P1030274-1800 P1030287-1800

Samotná váha je příjemných 580 gramů, tloušťka 10.1 mm. Na šířku má zařízení 265 mm, výška pak činí 173 mm. Přední straně dominuje 10.1 palcový displej, pod ním nalezneme senzorové tlačítko s logem nových Windows, tím můžete tablet i probudit. Jeho stisk doprovází velmi intenzivní vibrace. Nad displejem nacházíme 1,3 MPx webkameru pro videohovory a nalevo také logo výrobce. Okraje jsou dostatečně velké, takže se tablet i velmi dobře drží.

P1030273-1800 P1030299-1800 P1030285-1800 P1030282-1800

Po bocích bohužel nenalezneme klasické velké USB, což je vzhledem k plnohodnotným Windows opravdu škoda. Pro připojení dalších periferií tedy bude muset využít přes redukci microUSB konektor na spodní straně. Ten je na obou stranách obklopen napájecími kontakty k doku. Na pravé boku pak máme dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, mikrofon, pod krytkou slot na microSD karty, dále microHDMI a nakonec také napájecí konektor. Vlevo na horní straně nalezneme zapínací tlačítko a vpravo klasický 3,5mm jack pro připojení audio zařízení.

Displej

Displej dostal do vínku pouze rozlišení 1366×768 pixelů a je založen na technologii IPS. Pozorovací úhly nejsou vůbec špatné, při naklonění však dochází k mírné změně barev a černá již není tak černá. Při bližším zkoumání displeje lze pozorovat jednotlivé pixely, hustota pixelů je pouze 155 PPI. Bohužel se na displeji chytá extrémní množství otisků prstů, a pokud nebude pár dní displej čistit, bude opravdu zapatlaný.

Hardware

Lenovo Miix 10 je postavené na platformě Intel s procesorem Intel Atom Z2760. Jedná se o dvoujádrový procesor na frekvenci 1,8GHz uzpůsobený primárně pro použití v tabletech. Podporuje  HyperThreading a je optimalizován pro nízkou spotřebu. Procesor je to však již starší z loňského roku a je založený na 32nm technologii. Grafickým čipem se stal čip PowerVR SGX 545, který bývává použit většinou u mobilních telefonů a plnohodnotným Windows někdy nestačí. Starší hry pro počítač tak většinou z důvodu nekompatibility nespustíte. Operační paměť 2 GB plně dostačuje, jedná se o DDR2 paměti s frekvencí 800 MHz.

Intel-Atom-Z2760-i

Vnitřní paměť má sice kapacitu 64 GB, ale díky Windows máte k dispozici pouze kolem 30 GB. Samozřejmě se jedná o flash paměť, nikoli harddisk. Paměťovými kartami microSD až do velikosti 32 GB lze kapacitu dále rozšířit. Jak jsem již při popisu konstrukce zmiňoval, tablet má výstup pro microHDMI a microUSB. Dále zde samozřejmě nacházíme WiFi 802.11n,b,g a Bluetooth ve verzi 4.0. Ve druhé variantě má zařízení i slot na microSIMkarty s podporou 3G.

Výdrž baterie je nadmíru dobrá. Tu zajišťuje baterie s kapacitou 6800mAh a výrobce udává výdrž 10 hodin. V praxi není problém se této hodnotě přiblížit, při běžném používání s polovičním jasem jsem se dostával na hodnotu okolo 8-9 hodin, což pro mě znamenalo nabíjení obden. Bohužel tablet docela spotřebovává energii i při zhasnutém displeji, a je tak lepší ho na noc vypínat. Naštěstí vypnutí a start zabere pouze pár sekund a samotný start trvá okolo 7 sekund do naběhnutí nabídky.

Software

Použitým operačním systémem jsou Windows 8, aneb systém dvou tváří. Na jednu stranu integruje nové rozhraní v  nabídce start známé pod názvem Metro, na tu druhou zde nalezneme klasické rozhraní desktopu z předchozích verzí. A to se nedá vzhledem k použitému rozlišení na 10 palcích díky titěrné velikosti prvků ovládat. Můžete si sice prvky zvětšit na 125 %, tím tomu však příliš nepomůžete a akorát si zmenšíte zobrazovací plochu. Nová nabídka Start je již plně připravená na doteky, skládá se z aktivních barevných dlaždic, které můžete navíc řadit i do skupin. Pro nabídku Start nalezneme v systému Windows Store, jakožto obchod s aplikacemi. Jeho obsah je bohužel oproti konkurenci chabý. Vzhled posuďte všichni sami, já osobně jsem tomuto rozhraní na chuť příliš nepřišel.

Snímek obrazovky (3) Snímek obrazovky (67)

Největším problémem je ale celková stabilita systému. Několikrát během testování se mi stalo, že zmizely některé prvky rozhraní metro, většinou jsem otevřel pouze prázdnou nabídku start bez dlaždic. Snímek obrazovky nešel zachytit. Nejhorší bylo, že nešel ani šém, který se vysouvá z pravé strany a pomocí něho se zařízení nejenom vypíná. Pro opravu pomohl až tvrdý restart trojhmatem. Tyto chyby může částečně vyřešit update na v říjnu vycházející Windows 8.1,  avšak nemusí se tak nutně stát.

 Snímek obrazovky (1) Snímek obrazovky (42) Snímek obrazovky (20) Snímek obrazovky (4)

Co se aplikací týče, velice mě zklamal výchozí kalendář, jelikož neumí synchronizaci s Google kalendářem. Kancelářský balík Office není předinstalovaný, pouze jakási výzva ke koupi, která vám jen napíše „Pokoušíte se použít Office, ale nemáte ho“. Zkušební Office 365 zdarma nešly nainstalovat. Předinstalovaný Lenovo App Shop nefungoval a hlásil neustále chybu i po aktualizaci. Výtky mám ještě k výchozí klávesnici. Ta nesmyslně integruje česká písmena s diakritikou na její pravou stranu a velice znepříjemňuje psaní, jelikož je pak celý blok kláves posunutý vlevo.

 Snímek obrazovky (14) Snímek obrazovky (16)

Lenovo do systému dodává aplikace Skype, Evernote, antivirus McAfee, který neustále nějak otravoval, dále magazíny v Zinio a internetové televize ve Filmon. Přímo od Lenova zde máme Lenovo Companion, kde nalézáme tipy&triky a prohlídku jejich ostatních produktů. Druhou aplikací od nich je Lenovo Support, kde máme uživatelskou příručku.

Snímek obrazovky (52) Snímek obrazovky (56) Snímek obrazovky (65) Snímek obrazovky (5)

Hodnocení a závěr

Lenovo Miix 10 není obyčejný tablet, jedná se ve své podstatě vlastně i o plnohodnotný počítač. K samotnému zařízení, co se hardwaru týče, nemám větší výhrady, použití procesor plně dostačuje na plynulost celého prostředí a nabízí i dlouhou výdrž baterie. Trochu slabší se může zdát jedině grafický čip z mobilních telefonů, který nedokáže spustit některé starší hry, avšak to je spíš neoptimalizací na tento čip. Ačkoli má tablet celé tělo z plastu, drží pevně a nikde nic nevrže. Největší výhrady mám k použitému systému – Windows 8. Microsoft se snažil optimalizovat velké Windows pro běh na malých dotykových tabletech a spojit výhody PC a tabletu. A to se mu moc nepovedlo.

Velice chválím rychlost spuštění systému, avšak jeho celková stabilita není nejlepší. Výhrady mám také ke konceptu dvou rozhraní – klasický desktop se bez myši díky titěrným ovládacím prvkům nedá ovládat a rozhraní metro sice nabídne plně dotykové prostředí, avšak shází aplikace a hry. Celková ergonomie systému jako celku není ideální a ke kompletnímu nastavení musíte do obou rozhraní. Abych to shrnul, tablet se snaží zastat tablet i počítač najednou, ale já bych ho spíše považoval za pracovní nástroj, který poslouží v nouzi i jako tablet. Pokud chcete plnohodnotný tablet optimalizovaný jen a jen na dotyky především na multimédia, poohlédnul bych se jinde.

Za zapůjčení tabletu Lenovoo Miix 10 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 10 990 Kč.

logo_ctverec

Klady

  • plnohodnotné Windows
  • reproduktory
  • výdrž baterie
  • rychlý start

Zápory

  • titěrné ovládání desktopu
  • Windows 8 jako systém dvou tváří
  • občasné padání rozhraní metro (zmizení dlaždic a dalších prvků)
  • absence plnohodnotného USB
  • virtuální klávesnice
  • slabší grafický čip

ap1

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Martin Farmačka

28. 11. 2013, 14:08

Asi takhle: pokud se to prodava, musi to fungovat. Zadne cekani na zaplaty, nechci polotovar za vice nez 10 000,-. Proc tak casto je problem pred uvedenim na pulty po nekolik hodin tablet zkouset? Ma zakaznik radit vyrobci, jak si ma funkcnost vyrobku otestovat? Nekdo si da praci navrhnout tablet a uz nema cas vyzkouset SW – Lenovo nema jednoho brigadnika? Vyrobce specha s uvedenim na trh, zakaznik ceka na doladeni SW. Volil bych tab. s Win prave kvuli bezprobl. provozu, ale kdyz toto ctu, opet uvazuji Android:-( # Diky za pocteni.

Karl Newkeny

7. 11. 2013, 6:40

Tohle opravdu není recenze, ale velmi, velmi okatý a subjektivní pohled na věc. Musel by ji totiž psát ten, kdo netrpí předpojatostí k uvedenému sytému, což je z několika málo „recenzí“tohoto autora velmi snadné vyčíst. Sám používám několik telefonů obou systémů… i dva různé tablety. To, co mi poskytuje Acer Iconia Tab W510, o tom si mohou tablety s Androidem nechat pouze zdát. A o nějaké nestabilitě nemůže být řeč. Možná bude mít více společného s hardwarem, anebo je chyba mezi tabletem a židlí. ;-)

Tomáš Valenta

1. 10. 2013, 22:07

Podle mě se většina zmiňovaných problémů vyřeší aktualizacemi ovladačů přímo od výrobce (např. problémy se zamrzáním apod.)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat