Asus VivoTab ME400C: Atraktivní nástroj pro firmy recenze

Asus VivoTab ME400C: Atraktivní nástroj pro firmy [recenze]
2013-06-23T13:01:29+02:00
• 23. 6. 2013
2

Píše se rok 2012 a tchajvanská společnost Asus v říjnu na největším veletrhu spotřební elektroniky v Evropě představuje nový tablet s označením ME400C do modelové řady VivoTab. Následně jeho prodej startuje 26. října, kdy je zároveň oficiálně zahájen prodej nového operačního systému Windows 8 od Microsoftu. Berlínský veletrh IFA tak zažil premiéru chytrého zařízení, které se nám v nedávné době také dostalo do ruk. Měli jsme tu možnost vyzkoušet jej na vlastní kůži. Jak tedy v naší recenzi obstálo?

Asus VivoTab ME400C

Úvod, balení

Samotné prodejní balení působí velmi skromným dojmem a nese rozměry tabletu, jelikož přesně zabírá celý rám krabičky. Pod zařízením již narazíte na dodávané příslušenství skládající se pouze z několika stručných manuálů, USB kabelu s mikro konektorem a samozřejmě nabíječky. Mile překvapil hadřík na displej, což může naznačovat, že si je výrobce vědom hrubého nedostatku a o němž se ještě v další části recenze zmíníme. Nicméně jeho přibalení není vůbec od věci, můžete ho přivítat a brát jako menší záchranu.

Asus VivoTab ME400C - prodejní balení Asus VivoTab ME400C - prodejní balení - zařízení

 

Asus VivoTab ME400C - prodejní balení - příslušenství

Rozměry

Tablet, díky svým rozměrům 262,5 x 171 x 9,7 mm a 580 gramů hmotnosti těla, pevně uchopíte, nikde nic nevrže, nenamáhá příliš ruku při zdlouhavém držení a nemá snahu z ní vyklouznout. Jedinou výtkou může být dotykové tlačítko s logem Windows 8 umístěné na čelní straně v dolní části uprostřed, které při uchopení ve svislé poloze stisknete, aniž byste sami chtěli, tudíž vás při práci samovolně přesune do nabídky Start/Metra.

Asus VivoTab ME400C - čelní část Asus VivoTab ME400C - levý bok Asus VivoTab ME400C - pravý bok

Displej, konstrukce

Přední část zaujímá 10,1palcový kapacitní displej založený na technologii IPS s LED podsvícením a s rozlišením 1366 × 768 pixelů, z čehož jasně plyne standard SXGA a poměr stran 16:9. Displej určitě neušetříte od otisků prstů, protože náchylnost překračuje únosnou míru a dodávaný hadřík na lešení v balení uvítáte. Levý horní roh výrobce opatřil svým názvem, jestliže pokračujete doprostřed, tak zde narazíte na 2megapixelovou kamerku pro uskutečnění videohovorů a o kousek vedle najdete senzory. Celé zařízení disponuje hned několika, a to světelným senzorem, gyroskopem, g-senzorem, e-kompasem a hall senzorem.

Spodní část uprostřed je opatřena dotykovým tlačítkem ve stylu Windows 8, po jehož stisknutí se přesunete do nabídky Metra. Při pohledu zepředu na vrchní hraně vpravo hojně využijete plastové tlačítko s informační diodou, které ačkoliv působí laciným dojmem, tak s ním zařízení zapínáte či vypínáte a informuje uživatele o stavu baterie v případě nabíjení a plného nabití. Na opačnou stranu přišel jeden z mikrofonů. Ve spodní hraně budete marně hledat jakoukoliv zdířku, jelikož převážná většina zdířek a ovladačů dostalo místo po bocích.

Asus VivoTab ME400C - uzamčená obrazovka Asus VivoTab ME400C - Metro Asus VivoTab ME400C - plocha

Levý bok obsazuje zdířka pro připojení microHDMI kabelu, vedle přichází místo pro paměťovou microSD kartu a na konci k zařízení připojíte microUSB kabel pro pouhé nabíjení. Naopak do pravého boku byl dosazen konektor pro 3,5mm sluchátkový jack, tlačítko pro korigování hlasitosti a druhý mikrofon. Poslední částí jsou záda, kde najdete 8megapixelový fotoaparát společně s přisvětlovací diodou, nálepku značící umístění a přítomnost podpory NFC.

V místech pod touto technologií byl neprakticky umístěn jeden reproduktor, z něhož ačkoliv vychází relativně kvalitní zvuk, tak absence druhého reproduktoru na protější straně je citelná, a to ve zvukové vyváženosti, což jej spíše zařazuje mezi průměr. Navíc při nešikovném uchopení můžete vycházející zvuk z reproduktoru značně utlumit vlastní dlaní. Nakonec nálepky podél spodní hrany uživatele klasicky informují o možnostech recyklace, operačním systému Windows nebo například o procesoru od Intelu. 

Asus VivoTab ME400C - zadní část Asus VivoTab ME400C - fotoaparát

Asus VivoTab ME400C - levý bok Asus VivoTab ME400C - pravý bok

Hardware, baterie

Hlavní pohon zajišťuje dvoujádrový procesor Atom Z2760 od Intelu taktovaný na 1,8 GHz a operační paměť RAM o velikosti 2 GB. Tyto hardwarové prvky jednoznačně zaručují plynulou práci, o níž jsem se přesvědčil během našeho testování. Svižný přechod mezi Metrem, hlavní plochou a spuštěnými aplikacemi je pouhou hrstkou toho, co tablet zvládne s dodávanou výbavou. Taktéž v parných letních dnech jsem se nesetkal s žádným výrazným zahříváním, takže po stránce výkonu si výrobce určitě zaslouží palec nahoru.

Uživatelská data uložíte na 64GB disk, který navíc doplňuje vzdálené úložiště Asus Webstorage s 32 GB po dobu 3 let zdarma, a také máte možnost vložit paměťovou microSD kartu. Baterie s kapacitou 6760 mAh obsažená v těle vám podle výrobce vystačí na hrubých 7 hodin za plného provozu. Skutečná výdrž baterie mile překvapila, při nastaveném jasu na maximum a méně častém používání a běžných činnostech, jako je procházení internetu, pořizování fotografií, sledování videí na YouTube, mně zařízení vydrželo při životě i do následujícího dne. Závěrem hardwarové vybavení zahrnuje Bluetooth 4.0, GPS, technologii NFC a možnost připojení k bezdrátové síti díky WLAN 802.11 b/g/n.

Software, uživatelské prostředí

Softwarové vybavení zajišťuje operační systém Windows 8 od Microsoftu, což si dovolím označit za jednoznačný krok mimo, jelikož stabilita a vyladění systému není uživatelsky přívětivé. V průběhu testování nám dokonce operační systém na tabletu několikrát zamrzl, a to při pouhém prohlížení internetu v prohlížeči Chrome, čemuž nakonec pomohlo až hard resetování. Samotné uživatelské prostředí, které je přehledné, působí velmi jednoduše a čistě spolu s ladným procházením mezi jednotlivými dlaždicemi v Metru již více oceníte a můžeme jej tak vyzdvihnout a kladně ohodnotit.

Asus VivoTab ME400C - Metro Asus VivoTab ME400C - Start

Asus VivoTab ME400C - plocha Windows 8

Za jeden z největších problémů lze označit přenos souborů mezi počítačem a tabletem, jelikož vám zde nepomůže dodávaný USB kabel. Ten slouží pouze pro nabíjení zařízení. V tomto případě budete donuceni využít jedné z cloudových služeb či pořídit speciální USB kabel sloužící pro propojení dvou počítačů. Naopak plusem může být možnost rozdělení obrazovky na dvě aktivní části nebo zavírání spuštěné aplikace potáhnutí aplikace do spodní části obrazovky, čili nemusíte zdlouhavě vyvolávat seznam otevřených aplikací a následně ji teprve vypínat.

Asus VivoTab ME400C - obrazovka Asus VivoTab ME400C - rozdělení obrazovky2

Asus VivoTab ME400C - rozdělení obrazovky

Při odemčení zařízení se dostáváte do známého Metra, jehož sestavení libovolně uspořádáte včetně velikosti dlaždic. Potáhnutím směrem nahoru nebo dolů vyskočí lišta s tlačítkem pro zobrazení aplikací v přehlednějším seznamu. Tažením zleva vytáhnete postupně všechny spuštěné aplikace a opačnou stranou vyvoláte svislou listu, kde se nachází tlačítko pro hledání v tabletu, sdílení souborů, přechod do nabídky Start neboli Metra, zařízení a nastavení nabízející vstup do ovládacích panelů, přizpůsobení, informací o počítači, nápovědy a ikonky k Wi-Fi, ovládání hlasitosti, nastavení obrazovky, oznámení, vypnutí zařízení a klávesnice. Navíc v levém dolním rohu a protáhlém obdélníku máte přehled o čase, datu, síle Wi-Fi připojení a stavu baterie.

Pokud přejde z Metra na plochu, tak se tablet začne tvářit jako plnohodnotný Windows 8. Zkrátka k dispozici máte klasickou plochu se známou spodní lištou a ikonami na ploše. Zadávání písmen, čísel, znaků zajišťuje klávesnice s názvem Transleev, kterou využijete především při prohlížení internetu, i když občas měla tendenci zajíždět právě v nevhodnou dobu. Představa psaní delšího dokumentu je nemyslitelná, i přestože českou diakritikou disponuje.

Asus VivoTab ME400C - Metro - lišta Nastavení Asus VivoTab ME400C - plocha - lišta Nastavení

Asus VivoTab ME400C - seznam aplikací

Aplikace, příslušenství

Předinstalovaný operační systém obsahuje několik zajímavých aplikací dodaných přímo společností Asus a jedná se o následující: SuperNote, Guide, Asus Vibe Fun Center, Asus Camera, MyLibrary, MyDictionary a Asus WebStorage. Například do SuperNote zapisujete ručně nebo pomocí klávesnice poznámky. V Asus Vibe Fun Center najdete muziku k poslechu zdarma a rádio stanice přes internetovou službu AUPEO!. Aplikace Asus Camera je vylepšenou alternativou fotoaparátu s přívětivějším prostředím. V MyLibrary si přečtete svoji oblíbenou knihu a slovník MyDictionary obsahuje češtinu, což vám umožní překlad neznámých slovíček, ale pouze při připojení k internetu.

Asus VivoTab ME400C - MyDictionary Asus VivoTab ME400C - MyLibrary čtení Asus VivoTab ME400C - MyLibrary Asus VivoTab ME400C - Asus Vibe Fun Center rádia

Asus VivoTab ME400C - rozdělení obrazovky Asus VivoTab ME400C - SuperNote menu Asus VivoTab ME400C - rozdělení obrazovky2

Zklamání vás dopadne, jakmile zjistíte relativně velkou svázanost s účtem u Microsoftu, protože bez něj se nedostanete ani do základní aplikace, jako je kalendář. Na druhou překážku narazíte při návštěvě obchodu s aplikacemi. Mezi nejlepšími máte na výběr pouze z první 100. Nijak nezajímavé aplikace jsou doplněny o hrstku základních her, které nevyužijí hardwarové prvky na maximum, a tak bude potřeba čerpat aplikace z jiného alternativního zdroje. Zrovna nedostatek zábavy a nedostupnost aplikací může být pádný důvod k zaměření prodeje spíše na firemní klientelu než na běžné denní uživatele.

Asus VivoTab ME400C - Store Asus VivoTab ME400C - Obchod

Z řady příslušenství dostupné k tabletu nejvíce zaujmou pouzdra a obaly TranSleeve vyráběné v několika barevných variantách fungující i jako stojan. Opomenout se také nesmí důležitý přídavek, kterým je přídavná klávesnice, čímž jednoduše sestavíte přenosný netbook. Synchronizace mezi zařízeními probíhá prostřednictvím funkce Bluetooth.

Fotoaparát, kamera

Potěšující část se nese na zádech, kam výrobce vsadil 8megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením, čočkou s 5 optickými členy, světelností f/2.2 a senzorem BSI CMOS. Jeho kvalita mě velmi příjemně překvapila, stejně vyšlo i zachycené video, o čemž se můžete sami přesvědčit na konci recenze v přiložených fotografiích a videu. Jestliže využijete původní aplikaci, tak její ovládání zvládne opravdu každý a možnosti s nastavením taktéž nejsou nějak bohaté. Nastavení vyvoláte potáhnutím ze spodní části, kde je na výběr pouze záměna kamery na přední kamerku, možnost nastavení rozlišení fotek a zvukového zařízení, časovač a přepnutí na režim videa. 

Asus VivoTab ME400C - Fotoaparát prostředíAsus VivoTab ME400C - Fotoaparát

Asus VivoTab ME400C - Fotoaparát nastavení

Závěr, vlastní názor

Sečteno, podtrženo, co dodat na úplný závěr. Zařízení lze především vyzdvihnout po stránce výkonu, následně jeho designové provedení a především čočku fotoaparátu pořizující výjimečné snímky. Naopak přítomný operační systém Windows 8 jednoznačně škodí a nevyhovuje, jak z hlediska stability, tak i například množství nabízených aplikací v obchodu. Nicméně samotnému uživatelskému prostředí nelze vytknout takřka nic – přehledné, svižné, intuitivní, příjemně barevně sladěné. Výrobce Asus by měl prodej tohoto tabletu spíše zaměřit na podnikatelskou sféru a do firem, kde po zakoupení bezdrátové klávesnice může být atraktivním společníkem a dobrým nástrojem pro práci s dokumenty, vedení poznámek, předvádění prezentací či rychlému procházení internetu.

Za zapůjčení Asus VivoTab ME400C do této recenze děkujeme společnosti SunnySoft s.r.o. a jejich pobočce v Brně, kde jej zakoupíte za prodejní cenu ve výši 10 990 Kč.

Ukázkové video a fotografie

Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie2

Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie3 Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie4

Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie5 Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie6

Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie7 Asus VivoTab ME400C - Ukázková fotografie8

Graf ceny produktu Asus VivoTab ME400C-1B025W poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Tablet nemá dva mikrofony – dírka pod regulátorem hlasitosti je reset.

Displej se automaticky otáčí podle potřeby, takže pokud si někdo při držení omylem mačká tlačítko Win8, stačí když ho příště bude držet opačně :)

Roman Schröder

23. 6. 2013, 19:04

Recenze je good, ale nebyl by prosím nějaký videopohled?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat