Mobilní malware: máme se jej bát, nebo se nás netýká?

Mobilní malware: máme se jej bát, nebo se nás netýká?
2013-05-14T10:15:12+02:00
• 14. 5. 2013

Rychlost, jakou expandují mobilní zařízení na světových trzích, je závratná. Podíváme-li se na meziroční nárůst zařízení s operačními systémy Android a iOS, pak zjistíme, že je tendence rok od roku více narůstající. Je to dané stále větším zájmem o smartphony a tablety, které pomalu ale jistě vytěsňují klasickou desktopovou platformu. S tímto narůstajícím trendem se však logicky na mobilní oblast stále více zaměřují i tvůrci škodlivého softwaru, kteří vidí v této oblasti možnost zisků a získání osobních informací. Aby také ne. Z našich mobilních zařízení obsluhujeme prakticky vše, co se jen z takového zařízení obsluhovat dá. Do výčtu tak můžeme zařadit přístup k internetovému bankovnictví, e-mailovým službám, NFC platbám apod. Náš mobilní telefon je opravdovou lahůdkou pro záškodníky, kteří udělají vše pro to, aby se dostali k cenným datům, která ve svých zařízeních uchováváme. Vždy však bude platit pravidlo, že tato data budou tak bezpečná, nakolik bude jejich majitel používat zdravý rozum a maximální obezřetnost.

Dle výzkumu společnosti NQ Mobile, došlo během roku 2012 ke 163 % nárůstu mobilního malware a bylo objevenou více než 65 tisíc nových vzorků. Jedná se samozřejmě o celosvětový objem. Pokud tyto výsledky trochu rozmělníme, zjistíme, že 25 % infikovaných zařízení se nacházelo v Číně, 19,4 % v Indii, 17,9 % v Rusku a 9,6 % v Saudské Arábii. Pokud výsledky sečteme, zjistíme, že téměř 72 % procent infikovaných zařízení pochází ze zemí, kde pirátství a nelegální činnost jen kvetou.

top_5_infected_markets_for_android_malware-645w

Z výsledků tedy sice vyplývá to, že bychom se nemuseli zas až tak moc bát, nicméně je potřeba si uvědomit, že ostatní země nejsou imunní a škodlivý software se v hojné míře nachází i mimo výše uvedené země. Pokud se vyhýbáte bezpečnostním aplikacím typu antivirových balíků jako čert kříže, ať už z obav, že by vám zpomalovaly telefon či zabíraly moc místa v paměti, dbejte alespoň zdravého rozumu a pečlivě zvažujte, co do svého telefonu instalujete. Je dobré zvážit, zdali aplikace, která ukazuje, jaké bude počasí, potřebuje přístup k vašim kontaktům, smskám a dalším osobním údajům.

Mnoho z nás si vůbec neuvědomuje, nakolik je takový smartphone vstupní branou do našeho soukromí a že taková krádež může způsobit nedozírné následky. Stačí mít jen telefon, na kterém budeme mít aplikace pro zprávu hesel, všechny možné aplikace s přístupem na sociální sítě, kontakty, poznámky, fotografie či e-maily a zloděj má naše soukromí jako na dlani.

avast_1

Není tak od věci používat bezpečnostní balíky, které umožňují telefon vysledovat přes webové rozhraní dané služby a vzdáleně jej například zablokovat či kompletně vymazat data. Osobně používám jako určitou pojistku bezpečnostní balík avast! Mobile Security, který nabízí bohaté možnosti nastavení ochrany, včetně webové zprávy, a co víc, celý balík je kompletně zdarma. Několikrát jsem byl svědkem mnoha příběhů, kdy tento způsob ochrany vrátil telefon nejednomu majiteli zpět.

 

avast_2

Ať už k bezpečnosti svého mobilního zařízení přistupujete jakkoliv, mějte na paměti to, že je to zařízení s volným přístupem na internet, a tudíž je potencionálně zranitelné. Koneckonců i taková místa, jakými jsou Google Play, Appstore či Windows Marketplace, která jsou oficiálními místy pro získání aplikací pro váš smartphone či tablet, často obsahují škodlivé aplikace, jejichž míra závisí na důslednosti provozovatelů, a tak i zde hrozí jisté riziko, že si do vašeho zařízení stáhnete škodlivý software. Mobilní sféra prožívá obrovský boom a je třeba počítat s tím, že budeme vystavováni stále silnějšímu tlaku, převážně z oblasti sociálního inženýrství. Někteří tvrdí, že nejlepší obranou je vůbec si takové chytré zařízení nepořizovat, a mají pravdu, pak budete mít opravdu klid, ale těchto lidí je stále méně a méně. Tím druhým způsobem je přistupovat k celé věci s rozumem a velikou dávkou obezřetnosti. Mějte na paměti, že žádná bezpečnostní aplikace vás neochrání na sto procent, pokud nebudete používat svůj vlastní rozum.

Zdroj: en.nq.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat