5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Miroslav Scalex Hlavička

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Miroslav Scalex Hlavička
2013-04-07T10:00:12+02:00
• 7. 4. 2013
3

Přemysl Vaculík mě požádal o sepsání seznamu pěti aplikací, které jsou pro mě ve smartphonu naprosto zásadní. Můj první pokus, kdy jsem mu odepsal “Angry Birds, Angry Birds Rio, Angry Birds Seasons, Angry Birds Space a Angry Birds Star Wars” a doufal, že je tím věc vyřízená, nevyšel. Takže tedy znovu, lépe, radostněji.

smartphone-300x297-1.jpg


b6718b0f-0af6-4f32-bc9d-b6f45e8a7929Popis : Nájemná kreativní hlavička (copywriter, ideamaker, strůjce PR)
Úvod: Pisálek, dýmkař, muzikant, čtenář, posluchač, divák, kuchař, turista, hráč, páníček, otec.
Čím se můžu pochlubit: Neznám slovo „nuda“. V životě jsem se nenudil ani minutu.

Smartphone je pro mě především nástroj k usnadnění organizace mého života. Takže nebudu mluvit o vraždění zelených prasátek, ani o tom, že bych nepřežil bez pěti pokerových aplikací, nebudu mluvit ani o různých fancy záležitostech, které dělají můj mobil hezčí. Nebudu ani vychvalovat svoji oblíbenou klávesnici či internetový prohlížeč, protože bych v pohodě přežil i s těmi základními. Zaměřím se opravdu na to, co kdybych v mobilu neměl, raději bych se vrátil ke klasickému “hloupému” mobilu.

Business Calendar

Můj mozek má zvláštní zajímavou vlastnost. Pamatuje si pouze blbůstky a krajně nedůležité věci. Takže zatímco si do posledního slova vybavím všechny scénáře cimrmanovských her, že mám jít zítra v deset k zubaři neudržím ani náhodou. Mobilní kalendář je tedy pro mě základem a Business Calendar je podle mě jedna z nejlepších kalendářových aplikací pro Android (základní androidí ani ten přímo od Google mi z mnoha důvodů nevyhovují). Na třech sousedních plochách mám přes celý displej umístěné tři widgety této aplikace. Jedním z nich je agenda (tedy textový soupis nacházejících svátků, událostí a schůzek), druhým týdenní pohled, třetím měsíční pohled. Roční pohled používám jen zřídka a pro něj si lezu rovnou do aplikace.

unnamed (4) unnamed (3)

Aplikace se snadno ovládá a samozřejmě v ní používám googlovský kalendář (tedy asi 16 kalendářů v rámci mého googlovského účtu), abych měl vše důležité zálohované v cloudu a mohl případně leccos editovat i na normálním počítači.

logo-app Business Calendar Appgenix Software Zdarma ANDROID logo-app Business Calendar Pro Appgenix Software 4,89 US$ ANDROID

Any.DO

Můj mozek má zvláštní zajímavou vlastnost. Nejenže si nepamatuje termíny schůzek a návštěv zubařů, ale on si nepamatuje ani úkoly, které mám udělat. Neméně důležitou aplikací jako kalendář je pro mě tedy i nějaký to-do list. Dlouhou dobu jsem používal Astrid, který i nadále můžu doporučit – sám jsem se dlouho nemohl rozhodnout mezi Astridem a Any.DO, protože obě aplikace jsou výborné, obě mají nějaké speciality a oběma schází něco málo z té druhé. Nakonec jsem si vybral Any.DO, a to z několika důvodů.

Prvním důvodem byla designová čistota. Ten program je po designové stránce klenotem, designer odvedl brilantní práci a já mám lehké podezření, že androidí holo je tak trochu odpovědí na vzhled tohoto produktu.

Druhým důvodem je přehlednost. Program zobrazuje jen to nejnutnější a nezahlcuje uživatele spoustou zbytečností. Prostě vidím nápisy Dnes, Zítra, Za nedlouho a Někdy v budoucnu a u nich vypsány úkoly. Ty můžu třídit nejen podle těchto kategorií. Já většinou používám tento časový pohled, ale můžu si nechat vypsat třeba jen úkoly související s provozem domácnosti, související s prací nebo třeba s mým hobby. Splněné úkoly odstraním jedním gestem.

unnamed (6) unnamed (5)

Třetím důvodem je to, že Any.DO mi v podstatě dělá asistenta. Někdo se mi nedovolal? A já mu teď zpátky volat nechci? Po odemknutí mobilu mám hned možnost zadat si volání tomu člověku jako úkol. Každý den ráno mi Any.DO řekne, co je na ten den plánováno, a já mohu zhruba určit dobu, kdy se budu úkolům věnovat. Co udělám dopoledne, co odpoledne a co odložím na jiný den (moje nejpoužívanější funkce). Vše se řeší jen minimálním počtem kliknutí, žádný zbytečný vopruz. Any.DO taky vidí do mého seznamu kontaktů, takže když si například jako úkol zadám “Zavolat” a začnu psát jméno, aplikace mi nabídne autokompletaci jména kontaktu a v seznamu úkolů k tomuto úkolu rovnou vykresluje ikonku telefonu, takže když mi v daném termínu vyskočí upozornění na tento úkol, ihned mohu jedním kliknutím volat (to samé platí pro SMSky).

logo-app Any.DO To Do | Seznam úkolů Any.do Zdarma ANDROID

Pubtran

unnamed (7) unnamed (4)

Užitečných aplikací pro cestování používám celou řadu (SMS jízdenku, vlakové cedule, všelijaké mapové programy, různé průvodce po restauracích či obchodech), ale Pubtran hraje jednoznačně prim. Jako neřidič jsem odkázaný na hromadnou dopravu a Pubtran mě nikdy ve štychu nenechal. Kromě mnoha jeho jiných nesporných kvalit se mi líbí možnost vyexportovat zvolený spoj do kalendáře, takže ve svém oblíbeném Business Calendar vidím všechny spoje a také dobu, kdy budu dřepět ve vlaku či autobusu.

logo-app Pubtran Seznam.cz, a.s. Zdarma ANDROID

Moje otevírací hodiny

Tento program jsem zpočátku podceňoval. Databáze otvíracích hodin? Copak nestačí vyfotit si u doktora ordinační hodiny a uložit si to do galerie? Nu, s každým dalším “podnikem”, který jsem si do aplikace vložil, jsem kvality programu oceňoval víc a víc. Doktoři, banky, nejrůznější obchody, úřady, to vše jsem si poctivě nasázel do databáze a nyní mi stačí jen pár vteřin, abych zjistil, kde mají otevřeno, kde zavřeno a kolik zbývá do otevření/zavření. Ušetřilo mi to spoustu času a nervů, kdy jsem se nemusel hnát na nějaký úřad, protože bych dorazil pět minut po jeho zavření. Když se dozvím, že někde změnili otvírací dobu, přepíšu si to v aplikaci a mám vystaráno. V případě, že bych měl otvírací dobu vyfocenou v galerii, bych musel “sahat” do obrázku.

unnamed (10) unnamed (9)

Pokud máte nějakých 8-10 míst, tak se vám samozřejmě tento program nevyplatí. Já ho od 30-40 míst začal milovat a dnes, kdy v něm mám zhruba 300 položek, už bych se bez něj opravdu obešel jen velmi těžko. Mimochodem, uložil jsem si tam i pracovní dobu některých mých kamarádů (těch, kteří mají pevnou pracovní dobu), takže mám představu o tom, kdy který z nich půjde z práce, a já tedy vím, kdy poslat tu správnou pivně pozvávací SMSku.

Upřímně doporučuji placenou verzi, která má podporu tagů, což u této aplikace považuji za klíčové. Navíc podpoříte českého vývojáře.

logo-app Moje otevírací hodiny Pro Meneltharion Zdarma ANDROID logo-app Moje otevírací hodiny Meneltharion Zdarma ANDROID

Pocket

Kdykoli někde narazím na zajímavý článek, který bych si rád přečetl, ale momentálně na něj nemám čas, ihned si jej posílám do Pocketu (dříve se jmenoval Read It Later). Na normálním počítači na to mám v prohlížeči tlačítko, po jehož stištění můžu případně naťukat několik tagů pro snazší vyhledání a za pár okamžiků mám článek v mobilu, převedený do čistější, čitelnější podoby. Pocket funguje i jako webová záležitost, takže ty sesbírané články si můžu číst i u počítače. Ale já většinou využívám různé čekání na vlak nebo v čekárně u lékaře a čtu si spousty článků, na které jsem kdysi neměl čas a na které teď čas mám, ale zase bych si na ně nevzpomněl.

unnamed (12) unnamed (11)

Ukládat lze nejen jednotlivé články, ale i celé webové stránky nebo videa. Díky Pocketu mi nic zajímavého neunikne. Nekompromisně do něj odesílám všechno, co za celý den potkám a přijde mi zajímavé. Přečtené články pak buď smáznu, nebo si je přepošlu do jiných aplikací pro trvalejší uložení.

logo-app Pocket Read It Later Zdarma ANDROID

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Androiďák, pisálek, dýmkař, socsíťový žvanil, amatérský kulinář, muzikant, milovník humoru, čtenář, dceří otec, psí páníček.

Komentáře

Miroslav Hlavička

4. 8. 2022, 22:40

Po letech na mě vyběhl tenhle můj článek. Z těch pěti aplikací mi zůstala jediná (Business Calendar, tedy novější verze Business Calendar 2), AnyDO jsem později nahradil aplikací Todoist a poslední dva roky používám TickTick (s Todoistem srovnatelný a levnější). Místo Pubtran používám placené jízdní řády CG Transit. „Moje otevírací hodiny“ bohužel skončily a je to velká škoda, náhrada není a ty zásadní obchody a doktory mám prostě vyfocené v Google Keep a v Evernote. Pocket jsem nakonec odstranil a na poznámky používám právě kombo Keep a Evernote. V Keepu mám krátkodobé poznámky s jedno-dvoudenní platností (poznamenanou věc vyřídím, poznámku smažu) a nákupní seznamy, v Evernote vše, co si chci uchovat déle. Věci, které jsem si dříve posílal do Pocketu, posílám do Inboxu v Evernote a tam si pak jednou za čas dělám pořádek a zaznamenané věci zatřídím, nebo dám do notesu k brzkému přečtení, nebo naopak dojdu k závěru, že to za archivaci ani hlubší čtení nestojí a smáznu to.

Ale je hezké dívat se s odstupem let, jaké programy pro mě byly zásadní a jak ten mobil dnes používám krapítko jinak.

Pět je asi málo. Já sám bych nevěděl co vybrat. Zvětšil bych to na 10. Inspirace je to ale pěkná a hlavně zdůvodněná.

Miroslav Hlavička

8. 4. 2013, 21:21

Ano, pět není mnoho a vybrat z těch 160 nainstalovaných aplikací pět zásadních mi trvalo zhruba 40 % času věnovaného psaní tohoto článku. 8^) Takže jsem se nezmínil třeba o aplikacích Evernote, Locus nebo o programech na zaznamenávání času stráveného prací na různých projektech a pro různé klienty (pro freelancery nezbytnost). No a samozřejmě o pokeru a antivepřově naladěných opeřencích.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat