V roce 2012 bylo 79 % malwaru na Androidu

V roce 2012 bylo 79 % malwaru na Androidu
2013-03-08T09:51:54+02:00
• 8. 3. 2013

Android patří v současnosti mezi nejrozšířenější operační systémy na světě, ale bohužel se stává oblíbeným terčem škodlivého softwaru. To je zejména způsobeno jeho otevřeností a třeba i možností instalovat aplikace z neověřených zdrojů. Za poslední 3 roky se tak zároveň stává nejnáchylnějším systémem vůbec. Bezpečnostní experti z F-Secure nyní vydali zprávu, která udává, že za rok 2012 bylo napočítáno 79 % malwaru mířícího na Android.

malware-F-Secure-2012-1

V grafu výše můžete vidět, jak Android vystřídal Symbian, ale je nutné si uvědomit, že v roce 2010 nebyly smartphony tak moc rozšířené. Největší hrozby se soustřeďují na systém od Googlu, ale to neznamená, že ostatní platformy jsou zcela bezpečné. Na druhém místě je stále Symbian a třetí místo obsazuje iOS, byť jeho procentuální zastoupení je minimální.

Největší výskyt malwaru se objevil na konci roku, kdy vrcholila vánoční nákupní horečka. Právě v tomto období vzrostl podíl útoků na 96 %, což je téměř tristní. Pokud se podíváme na jednotlivé členění škodlivého softwaru, tak můžeme vidět, že 66% podíl patří trojanům. Takový kód se ukrývá v aplikaci a čeká, až si ji nainstalujete. Následně začne vykonávat svou činnost, která vám může způsobit škody ve smartphonu, nebo odešle citlivá data ze systému.

malware-F-Secure-2012-2

Důležité je také zmínit, že zde nejde jen o aplikace, které jsou nakaženy a čekají na instalaci do vašeho zařízení. Objevují se zde i hrozby z internetu, jenž se ukrývají na internetových stránkách. Jsou zde započítány také škodlivé SMS zprávy.

 malware-F-Secure-2012-3

V roce 2006 se malware většinou soustřeďoval na citlivá data, ale postupem času jde i o získávání financí. Právě tato motivace se čím dál více zvětšuje a v roce 2012 převýšila malware bez soustředění na zisk.

Ačkoliv se jedná o celkem zajímavá zjištění, která donutí nejednoho člověka přemýšlet nad nějakou ochranou, tak je dobré si uvědomit několik věcí. Hodnocení a třídění škodlivého softwaru se může značně lišit. Sama společnost může hodnotit aplikaci vyžadující root záporně, ale neznamená to, že by měla být škodlivá.

Možná vás napadne, že se jedná o schválně udělanou statistiku, aby F-Secure prodalo nějakou antivirovou ochranu. Zde se ale musím zastat samotné společnosti, jelikož se nezabývá vývojem jakékoliv ochrany pro smartphony nebo tablety. Díky tomu získává zpráva na věrohodnosti.


Samozřejmě nyní můžete zamířit do obchodu s aplikacemi a pořídit si nějakou ochranu pro mobilní systém. Jedná se o jednoduchou cestu, ale mnohem účinnější řešení je váš mozek. Stačí uvažovat nad tím, co si do mobilu instalujete a čemu dáváte jaká práva.

Who-can-fight-Android-malware

V první řadě byste neměli instalovat aplikace z neověřených zdrojů. Soustřeďte se zejména jen na oficiální obchody, ale mnozí z vás asi namítnou, že ani zde není zcela bezpečně. Proto je důležité, abyste se o každou aplikaci zajímali. U aplikací pro Android je vám vždy ukázáno, co vlastně vyžadují a k čemu chtějí přístup. Nyní se podívejme na práva u dvou živých tapet z Play Storu.

2013-03-07 17.46.20 2013-03-07 17.46.47

Vlevo můžete vidět tapetu, která po vás nic nevyžaduje. Z tohoto pohledu se dá již nyní říci, že se jedná o bezpečnou volbu a nemusíte se ničeho bát. Vpravo jsou zobrazena oprávnění jiné tapety, která po vás nechce jenom přístup k internetu, ale chce znát také vaši polohu, čtení informací o mobilu atd. Tudíž bych ji neinstaloval do smartphonu. Důvod je jednoduchý. Nevidím zde ani jeden důvod, proč by nějaká tapeta měla mít přístup k tak citlivým informacím.

Samozřejmě se jedná o poměrně slabé vodítko, ale již nyní můžete rozhodnout o tom, jestli chcete danou aplikaci. Také tato oprávnění indikují, jestli se dá aplikaci věřit. Na druhou stranu je dobré uvažovat o každé aplikaci a zvažovat každou instalaci. Dobré je sledovat i komentáře v obchodě a také hodnocení.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat