5x větší kapacita baterií – plán amerického úřadu

5x větší kapacita baterií – plán amerického úřadu
2012-12-03T15:39:43+02:00
• 3. 12. 2012

Poměrně často vás informujeme o nových technologiích v oblasti baterií anebo spotřebě smartphonů a tabletů. Ve většině případů se jedná o velmi nadějné myšlenky, které mají ovšem jednu společnou věc. Dlouho jim trvá, než se dostanou do reálného využití. Prakticky za posledních několik let se situace nezměnila a stále jsou v našich mobilech poměrně staré technologie na skladování energie.

Byť v poslední době můžeme zaznamenat nárůst kapacity baterií, většinou dojde i ke zvýšení spotřeby. Výsledkem je, že ačkoliv máme větší baterie, výdrž smartphonu nepřesáhne jeden den používání. Samozřejmě tu máme výjimky od Motoroly nebo Lenova, ale i tak se nejedná o nijak výrazný pokrok. V tuto chvíli se do celé problematiky zapojuje americká vláda, která nastartovala nový projekt.

Hlavním cílem je v horizontu 5 let přinést 5x větší kapacitu baterií, ale při zachování, nebo snížení finančních nákladů. Aby měl celý projekt větší využití, nebude se zaměřovat pouze na baterie pro smartphony nebo tablety. Jeho výsledek by se měl projevit třeba i u aut. Za vším tedy stojí úřad US Department of Energy (DoE), který hned pro začátek shromáždil investici ve výši 120 miliónů dolarů.

Projekt získal název Joint Center for Energy Storage Research (JCESR) a bude v sobě skrývat několik subjektů, které se budou přímo účastnit celého výzkumu. Ve výsledku zde budeme moci najít 5 národních laboratoří, 5 univerzit a 4 soukromé společnosti. Z toho lze usoudit, že cílem je shromáždit největší kapacity v dané oblasti a dosáhnout cíle efektivně a hlavně rychle.

Jedná se o velmi dobrý plán, který má šanci na úspěch, ale je tu jedna překážka. Pokud se podíváme na základní investici, tak není nijak velká. Kolik asi investoval Samsung do nových technologií? Zde by bylo potřeba razantně rozšířit investice a zapojit větší množství organizací a společností. Na druhou stranu se toto vše zdá jako dobrý plán, jelikož hlavním cílem je seskupit dosavadní pokroky a vytvořit v horizontu 5 let technologii, která bude několikanásobně efektivnější než současné baterie.

Bohužel projekt JCESR v tuto chvíli řadím spíše mezi naděje, na které se můžeme těšit. Již dlouho tu máme nejrůznější novinky v oblasti spotřeby nebo uchování energie, ale zatím ani jedna nepřišla do praxe. Nejnovější událost v této oblasti jsou snad displeje postavené na na technologii IGZO, které jsou údajně šetrnější na baterie. Snad se konečně v brzkém časovém rámci dočkáme pravé revoluce, která nás posune dále.

Zdroje: energy.gov, energy.gov, computerworld.com, gizmodo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat