Samsung Galaxy Note II – pádlo s párátkem recenze

Samsung Galaxy Note II – pádlo s párátkem [recenze]
2012-11-22T16:16:59+02:00
• 17. 11. 2012
3

Do rukou se mi dostala druhá generace atypického zařízení, které spadá do specifické kategorie. Samsung Galaxy Note II se těžko popisuje a vysvětluje lidem, kteří se nezajímají o mobily nebo tablety. V první chvíli nevíte, jestli se jedná o nejmenší tablet, nebo o největší mobil. První reakce na tento „phablet“ vždy doprovází údiv, který se nevyhnul ani mně.

V této recenzi se nezaměřím na důkladný rozbor každé maličkosti na tomto kousku technologie. Bude se jednat spíše o pohled člověka, který jej používal více než týden. Tudíž zde naleznete pocity, postřehy a zajímavosti, které se spíše budou blížit uživatelské recenzi.

Hardware

Výkon je stále pro mnohé hlavní specifikací u každého zařízení, ale tentokrát jsem se rozhodl, že nebudu dělat testy skrze benchmarky. Nemělo by to ani smysl, protože základní vnitřnosti jsou téměř totožné se Samsungem Galaxy S 3. Samozřejmě se zde najdou odlišnosti, které jen podporují celkový výkon.

Hlavní vliv na celý chod systému má velikost paměti RAM, která je 2 GB. Pro mnohé je to dostačující hodnota, ale pro mě ne zcela. Při svém testování jsem Note opravdu nešetřil a používal jsem spoustu aplikací. Od těch nativních pro práci se stylusem, až po jiné, na které jsem zvyklý. Vše pracovalo velmi svižně, byť jsem je natvrdo neukončoval. Jakmile jsem se rozhodl, že se podívám do galerie fotek, tak jsem zde již viděl nedostatek paměti. Samozřejmě to může být způsobené správou RAM, ale k tomuto problému jsem se za celou dobu dostal pouze jednou. 2 GB budou stačit každému a rozhodně se jedná o velké plus.

U procesoru došlo k navýšení frekvence na 1,6 GHz, ale jinak je shodný s tím v SGS 3 – Exynos 4412 čtyřjádro s Cortex-A9 32 nm a grafikou Mali-T400 MP. Zde jsem nezaznamenal absolutně žádný problém a na nějaký nedostatek výkonu jsem si nemohl stěžovat. Dovolím si tvrdit, že zařízení se ještě dlouho nesetká s aplikací, na které by šlo vidět, že je potřeba výkonnějšího procesoru.

Výše zmíněné parametry jsou pěkné, ale mnohé zaujmou spíše možnosti úložného prostoru. V základu jsem měl 16 GB, ale přítomnost slotu pro microSDHC karty potěší nejednoho majitele. Můžete tudíž rozšiřovat a měnit dle libosti. I přes tyto docela dobré možnosti Samsung nabízí S Cloud, ale nemohu říct, že bych se o něj nějak zajímal nebo po něm toužil. Raději jsem dal přednost osvědčeným službám, jako je třeba Dropbox.

Hlavní dominantou tohoto pádla je samozřejmě displej. Technologii Super AMOLED jsem si oblíbil a v tomto případě se nádherně vyjímá. V tomto případě ale musím upozornit na to, že model SGS 2 se Super AMOLED Plus má věrnější podání bílé barvy, ale tohoto rozdílu jsem si všiml jen při přímém srovnání. HD rozlišení je přímo úchvatné, byť hustota pixelů je ale menší než třeba u SGS 3. I tak budete spokojeni, byť se mnohým bude zdát, že barvy jsou tak trochu přepálené, ale je zde stále možnost nastavení. To je notoricky známé u mobilů Samsungu.

Málem bych zapomněl na úhlopříčku, která dosahuje na 5,5 palce. Při této velikosti si budete Note 2 plést spíše s tabletem, ale při sledování filmů, videí na Youtube nebo hraní her, se jednalo vždy úžasný zážitek. Parametry jsou prostě perfektní. Pokud se podívám na čtení textu, mohu jej popsat jako dokonalé samo o sobě. Veškeré písmo je krásně hladké a bez nějakého snažení nebo použití pomůcek neuvidíte ani jeden pixel. Rozhodně si na displej nemohu stěžovat, byť nepatří zcela k těm nejlepším na současném trhu.

Baterii si nechám na konec této recenze, ale obecně nemohu vytknout hardwaru ani jednu záležitost. Výkon vystačuje i těm náročnějším.  Jakoby nabízel to nejlepší, co se dalo při uvedení na trh nabídnout. Při testování jsem úplně zapomněl na nějaké parametry a jen jsem se zaměřil na používání.

Konstrukce

Máme tu asi nejsilnější téma a možná i střelivo pro konkurenci. Note 2 patří k těm plastovým kouskům, což mnohé může odradit. Sám o sobě nemám nic proti použitým materiálům, ale po delším používání bez ochranného pouzdra nebo nějaké fólie se mohou vyskytnou problémy. Přede mnou prošel rukama několika novinářů, kteří se k němu nechovali zrovna nejlépe, a tak se to odrazilo hlavně na povrchu. Z toho důvodu mohu usoudit, že po delší době používání se mohou vyskytnou místa na povrchu, které ponesou známky používání. Nečekejte nějaké výrazně poškození. Spíše se bude jednat o ošoupání, ale nic hrozného to není.

Pokud se zaměřím na pevnost, mohu o ní říct, že je výtečná, jelikož nic nevrzalo. Telefon působil velmi bytelným dojmem, byť tenkost takového pádla nezarazila jenom mě. I mé okolí se divilo tomu, jak je zařízení velké a přitom tenké. Bohužel velký displej a rozměry smartphonu mají své zásadní mínus. V tomto ohledu mě trochu zklamal, jelikož jsem si jej nemohl zastrčit do náprsní kapsy na bundě. Při zasunutí do zadní kapsy u kalhot skoro vyčuhoval. Proto si budete muset pořídit takové oblečení, aby se vám někam vešel. Pokud ale nosíte sako, tak zapadne do vnitřní kapsy jako ulitý. Případně si budete muset zvyknout na to, že se nejedná o nejskladnější zařízení. Je to cena za všechny možnosti, které nabízí.

Systém

TouchWiz je mnohými zatracován a stále se objeví lidé, kteří se jej budou chtít zbavit za každou cenu. U SGS 3 nebo jiných mobilů od Samsungu to celkem chápu, ale toto je jiný případ. Zde již nejde jen o obyčejnou nadstavbu, která by snižovala pocit ze zařízení. Zde musím výrobce pochválit, protože myslel na propojení se stylusem.

Najdete zde úpravy až do nejmenších drobností a mnohým nebude vůbec připadat, že se setkává se systémem Android 4.1.2 Jelly Bean. Pokud si pamatujete na neduhy TouchWizu, tak je zde nenajdete. Tím samozřejmě myslím nějaké sekání nebo zamrznutí. Jakoby byl vyladěn k dokonalé spokojenosti zákazníka. Pokud se těšíte na nějaké funkčnější úpravy, které nenaleznete u čistého Androidu, tak na ně nebylo zapomenuto. Tím samozřejmě myslím například notifikační lištu, která obsahuje zkratky a rychlé volby pro nastavení. Bohužel mi u ní opět vadila animace při vysouvání. Týká se pouze horní nabídky,která se po každém vysunutí pohybovala zprava doleva.

Získala ale funkci navíc. Při vysunutí stylusu se v ní objeví nabídka navíc obsahující aplikace, které využijete hlavně s S Pen. Tuto úpravu mám na TouchWizu nejraději, ale potřebovala by ještě doladit.

Nejedná se jen o grafickou úpravu a  vylepšení několika drobností. V nastavení systému najdete nepřeberné množství funkcí, které se budete učit používat nějakou dobu. V tomto ohledu mi nestačil ani týden, abych prozkoumal každou nabídku či možnost. Vypíchnout mohu třeba nastavení ovládání pomocí jedné ruky. Zde bylo myšleno na praváky i leváky. Jedná se o takové menší zpohodlnění práce a rozhodně se jedná o zajímavou vychytávku. Bohužel pro takové používání budete muset mít pořádnou pracku.

V tomto ohledu by bylo možná až příliš zdlouhavé vysvětlovat veškerou funkcionalitu a možnosti. Od toho jsou návody. Na můj vkus je zde až mnoho nových položek, ale naštěstí nepotřebují hned v začátku vaši pozornost. Pokud by vám nějaká unikla, tak je zde vždy po ruce nápověda, ale při prvním spuštění vás bude systém učit.

Jednou z nejužitečnějších funkcí je multistaking, nebo, jinak řečeno, možnost zobrazení obsahu do dvou oken, mezi kterými můžete přepínat a případně v nich pracovat současně. Pro aktivaci stačí dlouze podržet pravé tlačítko. Následně se objeví nabídka na levé straně, která obsahuje několik aplikací. Ty můžete rozmístit na horní nebo dolní část.

Bohužel nabídka aplikací je velmi omezená, ale v mém případě postačovala. Chvíli jsem si říkal, jestli je zde nějaké využití, ale asi si ho každý najde sám. Tuto novinku mohu pochválit, ale osobně jsem ji používal převážně ve svislé poloze. Při otočení jsem měl tak trochu problémy s prací.

Vždy vám umožní práci pouze se dvěma okny. U každého pracuje individuálně tlačítko zpět, což je samozřejmě výhoda. Zde si nechal Samsung hodně záležet a beru to jako jednu z hlavních výhod nového TouchWizu.

Pokud se ptáte na S Voice a Google Now, tak jsou obě služby obsaženy, takže si můžete vybrat. Spouštění je různé u každé z nich. Například korejskou verzi najdete pod dvojitým stisknutím tlačítka home. Navíc obsahuje integraci a podporu stylusu. Takže ve výsledku můžete vkládat příkazy pouhým psaním. Bohužel nemá ještě rozšířené funkce a na češtinu zapomeňte.

Aplikace

Zásah od Samsungu nepocítíte jen u vzhledu nebo možnostech systému. Samsung si nechal záležet i na aplikacích, které se mohou hodit. Otázka je, jestli si raději nestáhnete nějakou alternativu z Play Storu, která vám bude více vyhovovat. U některých se budete muset spolehnout z větší části na úpravy. Zde například myslím galerii fotografií, která ohromila. Hlavně svým pojetím a trochou i dávkou inovace od korejského výrobce.

S tím také souvisí aplikace pro focení, která prošla kompletní přeměnou a mnohým se může zdát jako zastaralá. Opět je vybavena nejrůznějším nastavením, ale mně zde chyběla jednoduchost z čistého Androidu.

Vylepšením nebo grafickou změnou prošly aplikace rádio a záznam zvuku, což rozhodně vítám. Bohužel zde pociťuji náznaky konkurence a myslím si, že se výrobce mohl odlišit jiným způsobem. K jejich funkcionalitě jsem nenašel jedinou výtku, a tak budou zřejmě dostačovat každému.

Do jiné kategorie spadá kalendář, který nabízí úžasné grafické zpracování a funkcionalitu jako takovou. Zde bych jej mohl nazvat intuitivním nástrojem, v kterém se jen tak neztratíte. Příjemný grafický vzhled se dá jednoduše používat, a to i se stylusem, který si zde najde také své uplatnění.

Nejde jen o práci, a tak tu naleznete třeba aplikaci Paper Artist pro úpravu fotografií nebo obrázků. Říkám schválně jen pro úpravu a možná je až příliš jednoduchá. Nabízí sice zajímavé možnosti, ale těžko jsem pro ni hledal nějaké praktické využití. V základu zdeformuje každou fotku bez možnosti nějakého detailního zpracování.

S Pen – kouzelné párátko

S Pen, stylus anebo párátko. Tak všelijak jsem nazýval hlavní dominantní výhodu tohoto zařízení. Mnozí si řeknou, že se jedná jen o další doplněk, který můžete nahradit jakýmkoliv jiným běžně dostupným kapacitním stylusem. Nebo že si jej můžete pořídit ke každému mobilu, ale to není zcela pravda. V tomto ohledu se nebudu moc rozepisovat. Video vydá za tisíce slov, tak se pojďte podívat, co toto kouzelné párátko umí.

Jedna funkce mě potěšila, ale nebylo možné ji natočit na video. Note 2 registruje, pokud v sobě nemá stylus uložený. Pokud zaznamená, že se pohybujete, nebo se stylus vzdálí příliš daleko, tak vás na to upozorní, což velmi oceňuji. Nikdo by přece nechtěl ztratit hlavní součást tohoto zařízení.

Kamera

Zde asi není moc co říct. Jedná se přece o mobilní zařízení, od kterého nemůžeme očekávat příliš mnoho. I tak se mi osobně kvalita fotek anebo možnosti natáčení videí líbily.

Více fotografií naleznete na tomto odkazu. Zde máte ještě ukázku schopností natáčení videa. Zapojil jsem i efekty, které asi nejsou moc praktické, ale ukazují možnosti a bonusy aplikace pro focení a točení.

Baterie

Zde se vám musím přiznat, že jsem baterii téměř neřešil. Jsem zvyklý nabíjet smartphone každý den, ale kapacita baterie 3 100 mAh dostačovala plnohodnotně na dvoudenní provoz. Dokonce jsem se v rámci svých časových možností snažil vybít Note 2 za jeden den, ale nějak to moc nešlo. Neříkám, že se vám to nepodaří.

Museli byste jej ale drancovat dlouhé chvíle při běžné práci. Pokud zapnete nějakou náročnější hru, tak se vám to povede určitě. Když se podívám na to, jaký displej a výkon nabízí, tak si Samsung na délce výdrže nechal záležet. Sice mohl jít ještě dál, ale Note 2 vás ani tak nenutí přemýšlet o délce výdrže na jedno nabití. V mém případě jsem dobíjel každý druhý den.

Specifikace

  • displej: 5,5′ palce, Super AMOLED, 720 × 1 280, 267 DPI
  • procesor: Samsung Exynos 4412 (4× Cortex-A9, 1 600 MHz, 32nm)
  • GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA (21,1|5,76 Mb/s)
  • konektivita: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC
  • microUSB, MHL, 3,5mm jack
  • paměť: uživatelská 16 GB, RAM 2 GB
  • baterie: 3 100 mAh
  • Android 4.1 (Jelly Bean)
  • fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (1 920 × 1 080), blesk

Hodnocení a závěr

Popsat Galaxy Note 2 jednoduchým způsobem? To nejde. Popsat ho složitě? To jde, ale přehltíte se informacemi. Mohu jej zařadit mezi mobily, nebo tablety? Osobně jsem ho srovnával spíše s Nexusem 7, alespoň co se týče velikosti. Funkcemi ale vyčnívá nad konkurencí, pokud tedy nějakou najdete.

Rozhodně to není zařízení pro každého. Už jen při uvažování nad Note 2 si musíte hodně dobře poskládat svá očekávání podle důležitosti. Největší využití najdou zákazníci, kteří jej chtějí použít jako pracovní nástroj v byznysu. Další kategorií jsou umělci, kteří si budou moci vyhrát se schopností kreslení, k čemuž přímo vybízí.

Je to dokonalé zařízení? To ještě nemohu jednoznačně tvrdit, ale má k němu velmi blízko. Úpravy systému ze strany Samsungu jsou značné, ale bez nich by se nejednalo o tak dobré zařízení. Je nejlepší na trhu? Zde ani nevidím nějakou konkurenci, byť to není jediné zařízení se stylusem. Samsung si vytvořil specifickou kategorii, kde doslova vládne. Note 2 na mě zapůsobil, ale asi nespadám do cílové  skupiny, jelikož preferuji raději odděleně mobil a tablet. A zde se dá říci, že v sobě kombinuje obě zařízení.


Vývoj ceny

Graf ceny produktu Samsung N7100 Galaxy Note II 16GB poskytuje server Heureka.cz


Může vás zajímat: Godzila v galaxii Samsung [SG Note II]

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jarda Prochazka

21. 11. 2012, 18:27

Proč neexistuje sakra něco o velikosti mezi S 3 a NOTE ll se stylusem a s baterií též někde mezi… ach jo…

Jiri Cermak

26. 12. 2012, 8:40

 Moje řeč… Ale do Nota stejně jdu. :-)

Miroslav Švancara

19. 11. 2012, 9:24

díky za recenzi :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat