Qualcomm dominuje a Intel je minoritní

Qualcomm dominuje a Intel je minoritní
2012-10-09T10:59:51+02:00
• 9. 10. 2012

Neustále se objevují čísla o tom, jak se daří kterému výrobci smartphonů. Ovšem ti mnohdy pouze kompletují součástky, které jsou dodávány jinými společnostmi. Základem jsou dodavatelé SoC (system on chip) obsahující vše potřebné pro chod každého smartphonu.

Za první polovinu tohoto roku jasně zvítězila společnost Qualcomm, která si utrhla až 48% celého trhu s těmito součástkami. To aspoň tvrdí analytická společnost Strategy Analytics. Pokud se podíváme blíže na její produkty, tak opravdu dokáže nabídnout výkonné procesory s moderní grafikou a podporou LTE konektivity. Jejich produkty můžeme najít téměř u všech výrobců, a tak se z Qualcommu stává lídr v mobilních technologiích.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na další místa na trhu, která jsou obsazena společnostmi Samsung, MediaTek, Broadcom a Texas Instruments. Bohužel takto to již za rok vypadat nebude, jelikož TI oznámilo ukončení své aktivity v oblasti smartphonů a tabletů. V případě Samsungu se můžeme pozastavit nad tím, že jeho mobily obsahují procesory Exynos z vlastní výroby, ale také zde najdeme právě procesory od Qualcommu.

Významným dodavatelem je také MediaTek, ale v našich končinách nemá takové zastoupení v mobilních zařízeních. Zaměřuje se zejména na Čínu, Rusko a Indii. Nesmíme zapomenout ani na Intel, který se rozhodl vrátit na tyto trhy, ale prozatím musíme konstatovat, že se mu příliš nedaří. Na druhou stranu teprve rozjíždí svou výrobu, byť jsou známy nevýhody jeho platformy Medfield. Prozatím obsadil pouze 0.2 % z celého trhu.

V celkových číslech tento trh dokázal povyrůst o 61 % oproti minulému roku. Příští rok bude zejména ve znamení nových procesorů vyráběných 28nm technologií. Zde se hlavně utkají společnosti Qualcomm a Samsung, které již oznámily své plány.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat