Ohebné displeje jen jako náramek?

Ohebné displeje jen jako náramek?
2012-10-09T16:00:05+02:00
• 9. 10. 2012
1

Již nějakou dobu se odhaduje, kdy se dostanou ohebné displeje do produkce a my si je budeme moci koupit. Mnoho z nás stále čeká na finální podobu smartphonu s flexibilním displejem, ale nakonec může být vše jinak. Ostatně se nedočkáme mobilu, který by se dal jen tak zkroutit. Je zde problém v neohebnosti některých součástek, byť se již objevily baterie, které by to mohly zvládnout.

Budoucnost ohebných displejů je zatím nejasná, jelikož stále není hotov dostatečné kvalitní výrobní proces. Na druhou stranu se budou zejména využívat pro svou tenkost spíše než pro svou ohebnost. Na veletrhu Ceatec byl představen koncept náramku s flexibilním displejem, který ukazuje zatím první reálné využití této technologie. Musím připomenout, že žádný výrobce nepředstavil smartphone s takovým displejem, který by mohl jít přímo do produkce.

Koncept náramku se jmenuje Futaba a disponuje ohebným displejem o tloušťce 0.22 mm. Jeho rozlišení je 256 x 64 pixelů a hodnota jasu se zastavila na 100 cd/m^2. Celková úhlopříčka displeje je 3.5 palce. Samozřejmě se použila technologie OLED, která je téměř specifická pro toto využití. Zatím si dovolím tvrdit, že tento prototyp je nejblíže k normální produkci.

Možná se jedná o budoucnost chytrých hodinek, které budou spolupracovat se smartphonem v kapse a dopřejí nám požadovanou velikost displeje i na zápěstí. Zatím si nedokážu představit lepší využití těchto displejů, pokud zůstanu na úrovni 3.5 palce. Samozřejmě by se ohebný displej mohl využít i jinak, ale k normální produkci to je ještě daleko.

Zdroj: slashgear.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Viděl bych reálné využití ve chvíli kdy dokáží energií těla držet při životě takový display aby byl na „bio energii“ každého z nás, ale to by se součástky museli dostat asi tak na jednu setinu dnešní spotřeby. =)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat