Mobil se spektrometrem? Užitečnější, než si myslíte

Mobil se spektrometrem? Užitečnější, než si myslíte
2019-06-21T14:20:39+02:00
• 29. 8. 2012

Dnešní smartphony jsou opravdu výkonná zařízení, pomocí kterých můžeme komunikovat, bavit se, zaznamenávat dění kolem sebe, sportovat anebo nám mohou být ještě více nápomocny. Doposud jsme mohli vidět, že se do mobilu nebo tabletu může vměstnat i menší rádce, který nám pomůže se zdravím. Dnes dokonce umí rozeznat hudbu podle vzorku, ale co říkáte na myšlenku, že by dokázal rozpoznat i materiály a hlavně co obsahují?

photo-full

Jeffrey Yoo Warren na webu Kickstarter uveřejnil projekt, který svým rozměrem může předčít cokoliv, co známe. Přišel s myšlenkou přenosného a levného spektrometru. Jen na vysvětlenou, takový přístroj mnohdy stojí desetitisíce dolarů a nepatří zrovna mezi nejlépe přenositelná zařízení. Skupinka vědců přišla s nápadem udělat ze smartphonu spektrometr díky obsažené kameře. Za pomocí rozkladu světla na jednotlivé složky lze určit, co daný materiál obsahuje. A zde je ta jednoduchost.

Na Kickstarteru nabízí jednoduchý nástavec za 35 dolarů, pomocí kterého si můžete upravit smartphone na nejlevnější a přenositelný spektrometr. Dokonce nabízí i možnost si jej vyrobit za pomocí domácích materiálů, abyste nemuseli utrácet.

Jde jim hlavně o vytvoření ohromné databáze materiálů, které rozeznáte pomocí nástavce na kameru a speciálního softwaru pro mobily se systémem Android. Pro analyzování skrze mobil potřebujete také Operu (webový prohlížeč) a musíte navštívit stránku http://spectralworkbench.org/capture na svém mobilu.

Screenshot_2012-08-28-19-01-33Screenshot_2012-08-28-19-02-18

Nyní se můžete podívat na video, kde autoři demonstrují praktické využití tohoto projektu.

 

Na Kickstarteru požadují částku 10 000 dolarů a ačkoliv do konce možnosti přispívat zbývá 38 dnů, tak již nyní nasbírali přes 12 000 dolarů. Možná vás napadlo, k čemu je vlastně takový spektrometr na mobilu. Je to jednoduché. Spatříte před sebou neznámou tekutinu, která se vám může zdát podezřelá. Namíří na ni mobilem a ten vyhodnotí, že se třeba jedná o neškodný olej, nebo závadnou látku. Rozhodně se to dá využít hlavně v terénu, kde není možnost přenášet spektrometr.

Zdroj: kickstarter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat