Sdílení sítí ve Spojeném království má pokračování

Sdílení sítí ve Spojeném království má pokračování
2012-06-19T09:33:47+02:00
• 19. 6. 2012

Sdílení sítí se v posledních letech rozmáhá čím dál tím více. Sdílení totiž zajišťuje nižší náklady operátorů a mnohdy i lepší pokrytí samotným zákazníkům. Existuje několik typu sdílení, a tomu bude věnován právě tento článek. Ve Spojeném Království Velké Británie a Severního Irska dnes působí pět plnohodnotných poskytovatelů mobilních služeb. Jsou jimi O2, Orange, Three, T-Mobile a Vodafone. Trh je plně konkurenční a operátoři mezi sebou bojují, ale zároveň se začínají spolčovat.

Obrázek - TM+ Orange -> Everything everywhere

Three a T-Mobile (2008)

T-Mobile jistě většina z vás zná, protože je to společnost působící i na českém trhu. Three je název, pod kterým vystupuje společnost Hutchinson. Tato společnost působí i na dalších evropských trzích, jako je například Rakousko (Drei), Itálie (Tre), Švédsko (Tre) nebo Dánsko (3). Jak jste si možná všimli, tak obchodní název se uzpůsobuje jazyku země, takže pokud by tato společnost působila v ČR , nejspíše bychom ji znali jako Tři. Možná si říkáte proč zrovna tři, odpověď je jednoduchá – tento operátor se primárně zaměřuje na výstavbu 3G sítě a je nepsaným pravidlem, že jeho 3G síť má v dané zemi nejlepší pokrytí.

Psal se začátek roku 2008 a T-Mobile s Three začali společnou výstavbu 3G sítě. Díky spolupráci brzy tyto společnosti dosáhly největšího 3G pokrytí v zemi. Jelikož je síť stavěna společně, byla situace obdobná jako v ČR při sdílení mezi T-Mobile a O2. Jak funguje tato forma sdílení? Základem je rozdělení země na dva sektory (ve většině případů se jedná o východní a západní sektor). Na každé půlce potom operuje pouze jedna společnost, která zajistí výstavbu i pro tu druhou. Nové 3G vysílače jsou přidány povětšinou k těm původním 2G. Každý operátor zde má svou vlastní anténu, každá funguje na frekvenci, kterou má přidělenou od místního telekomunikačního úřadu. Síť má stejnou kapacitu a je pravděpodobné, že najdete místa, kde je silnější 3G signál než stávající GSM. Příkladem v České Republice by mohla být oblast okolo Hrčavy. T-Mobile zde nemá podle mapy pokrytí žádný GSM signál, ale má zde 3G, protože O2 má v obci vysílač a nasdílelo jim 3G.

Orange a T-Mobile (2009)

Přesuneme se na podzim roku 2009, T-Mobile a Orange právě oznamují spojení svých sítí. Projekt nese jméno “Everything Everywhere” a jeho hlavním úkolem je dostat signál do všech možných koutů Velké Británie. V březnu tento krok posvěcuje Evropská Unie a spojení sítí může započít. Jedná se o nevídaný způsob sdílení a ve světe prakticky jedinečný. V praxi to funguje jako národní roaming. Jeden operátor pustí do své sítě zákazníky toho druhého bez jakýchkoliv háčků. Tam, kde se zákazníci T-Mobile kdysi nedovolali a Orange tam měl signál, se již dnes dovolají bez problémů. Samozřejmě to funguje i naopak. Pokud by jednomu operátorovi spadla síť klidně i v celé zemi, zákaznici budu stále na příjmu přes síť toho druhého. Otázkou potom zůstává funkčnost sítě, která by nebyla asi moc velká, protože na jednom vysílači by mohl být až několikanásobný provoz. Na závěr zbývá jen dodat, že obě společnosti oznámily, že chtějí spolupracovat i při výstavbě 4G sítě.

Vodafone a O2 (2012)

Je tomu pár týdnů, co tyto společnosti oznámily sdílení svých sítí a opět půjde o něco jiného než jsme doteď viděli. Společnosti budou sdílet veškerou novou infrastrukturu. Výstavba potom bude pokračovat stejně jako v prvním případě, s tím rozdílem, že sem patří nejen výstavba 3G části sítě, ale i starší 2G. Zatím je vše v rané fázi a toto sdílení musí posvětit britský regulátor Ofcom. Společnosti chtějí také spolupracovat na výstavbě 4G sítě a do konce roku 2015 mají v plánu pokrýt až 98% populace.

Co byste říkali, kdyby se u nás spojili někteří čeští operátoři a vytvořili by obdobu projektu “Everything everywhere” ? Uvítali byste něco takového?


Komentář:

V Británii se rozvijí nový trend, a to sice sdílení sítí. K této možnosti se budou operátoři uchylovat čím dál tím více už kvůli finančním důvodům. Zajímavostí je, že 4 z 5 společností si už našly svého “kamaráda”. Pokud zbývající Three vyhraje část pásma 800MHz / 2600MHz v aukci, která by se měla konat až příští rok (tedy později než v České Republice), bude silně v nevýhodě. Obdobná situace nastala i v naší zemi a Vodafone má momentálně nejméně vysílačů a nejmenší pokrytí. Ale nemyslím si, že nejmenší znamená nejhorší. Na britském příkladu je vidět ještě to, jak si operátoři váží zákazníků. Do roku 2015 chtějí pokrýt 98% populace. Jejich české pobočky ovšem ostře protestovaly proti podmínkám připravované aukce LTE kmitočtů, kde mají stanoveno pokrytí zhruba 20%-30% území do roku 2016. Inu zákazník je na prvním místě.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat