HTC má nejhorší finanční výsledky, zisky rapidně klesají

HTC má nejhorší finanční výsledky, zisky rapidně klesají
2017-01-11T18:45:55+02:00
• 11. 1. 2017

Tchajvanská společnost HTC v loňském roce zaznamenala největší propad za posledních jedenáct let. Nepomohla ani zakázka od Google na výrobu telefonů Google Pixel. HTC ji získalo poté, co Huawei odmítl spolupráci, jelikož na telefonech nesmělo být logo společnosti. Tato zakázka Huawei evidentně nijak nepoškodila, stále posiluje svoji pozici na trhu, avšak HTC se propadá. Hrozí zánik společnosti?

Nejhorší výsledky v dějinách firmy

Ještě v létě rostly prodeje společnosti a zisk se mírně zvyšoval. V listopadu jsme však již psali, že HTC možná skončí s vlastní produkcí smartphonů a zaměří se jen na tvorbu zařízení pro virtuální realitu. Tato předpověď se však nenaplnila a HTC produkuje své smartphony i nadále. Možná tomu pomohla i zakázka od Google, pro který nyní vyrábí nové telefony Google Pixel a Pixel XL. Prodej vlastních telefonů však vázne. Například u amerického Verizon stagnují prodeje současné vlajkové lodi.

V prosinci zaznamenalo HTC největší propad o 16,4 % zisků, oproti standardním podmínkám. Navíc prosinec je měsíc, kdy prodejci zaznamenávají největší tržby, kvůli předvánočnímu shonu v podobě kupování dárků. U HTC to však bylo naopak a utržili necelých 200 miliónů amerických dolarů. Celkový roční pokles však byl ještě výraznější. Konkrétně klesl o 35 %, čili o jednu třetinu oproti předchozímu roku. Výdělek za rok 2016 nakonec byl 2,43 miliardy amerických dolarů, čili v přepočtu 62 miliard korun českých.

Konkurenci se daří

Konkrétně čínské společnosti Huawei, která sice odmítla nabídku Google na produkci telefonů Google Pixel, ale i tak o 29 % smartphonů více, než v roce 2015. Celkem se prodalo 139 milionů kusů a zisky se navýšily o 42 % na 25,7 miliard amerických dolarů, čili na 660 miliard korun českých.

Záchranu HTC může přinést investice do oblasti virtuální reality a rozvoj jejich projektu Vive. V listopadu postavili nové výzkumné centrum virtuální reality v Číně a stálo je 35 miliard korun českých, což je více než polovina jejich výdělku za rok 2016. Nebo se HTC podaří comeback v připravovaném novém high-endovém modelu HTC U Ultra (kódové označení Ocean).

Zdroje: phandroid.com, digitimes.com, phandroid.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat