HTC kvůli propadu na trhu možná skončí s vlastní produkcí smartphonů

HTC kvůli propadu na trhu možná skončí s vlastní produkcí smartphonů
2016-11-22T07:35:59+02:00
• 22. 11. 2016
1

Zavedený výrobce telefonů, tchajvanská společnost, HTC pravděpodobně ukončí výrobu. Nasvědčuje tomu mnoho faktorů: nevelké úspěchy v prodeji telefonů, propouštění zaměstnanců a dlouhodobější problémy s opětovným prosazením na trhu.

htc logo

Nepřetržitý propad

HTC už od roku 2011 zaznamenává nepřetržitý pokles v prodejích. Na vině je hlavně prodej mimo domovský trh, na kterém se v roce 2015 prodalo o 86 miliónů zařízení méně než v roce 2011.  Firma taktéž chtěla zaznamenat návrat mezi špičku výrobců smartphonů díky modelu HTC 10, ale očekávaný comeback se nekonal. Taktéž nedávno představili telefon střední třídy s názevm Bolt, který přijde rovnou s Androidem 7. HTC se evidentně snaží zvrátit minusová čísla, ale nedaří se jim podle představ.

Společnost sice podepsala s Googlem smlouvu na výrobu telefonů Pixel a Pixel XL, ale tato spolupráce nijak více prodeje samotné značce nezvedne. Minulý týden se objevila zpráva o propuštění několika zaměstnanců. Propouštěcí vlny trvají již několik let a poslední z nich začala nedávno v americkém Seattlu. Společnost však oficiálně nepotvrdila, z jakého oddělení a kolik zaměstnanců celkově propouští.

Předpokládá se, že již na jaře příštího roku Google odkoupí společnost HTC a začne vyrábět své vlastní smartphony a pokračovat v produkci Pixel zcela pod vlastní značkou. Stejný krok udělal Google již v roce 2014, kdy odkoupil Motorolu. O rok později však tuto mobilní divizi prodal firmě Lenovo.

Úspěchy ve VR odvětví

HTC však dnes představilo nové výzkumné centrum pro zkoumání a rozvoj virtuální reality. Celková hodnota se vyšplhala na 1,5 miliardy amerických dolarů, což v přepočtu činní 35 miliard korun českých. Centrum bylo představeno 21. listopadu a projekt vznikl ve spolupráci s městkou vládou v Šěn-čenu v Číně. Společnost se nechce při výzkumu zaměřit jen na rozvoj vlastní soupravy pro virtuální realitu nazvanou HTC Vive. Mimo to se chce orientovat i na oblast zdravotnictví, vládního sektoru a armády.

Tímto krokem společnost chce ukázat, že ještě není zcela pokořena a snaží se i nadále prosadit v mobilní oblasti. Ovšem následující progres může být i takový, že se přeorientuje jen na virtuální realitu a mobilní divizi prodá.

Popření prodeje

V pondělí 21. listopadu však od hlavní osoby z HTC pro komunikaci s novináři přišla zpráva, že tvrdě popírají jakékoli zvěsti o prodeji své mobilní divize. To je pochopitelná reakce, jelikož podobné úniky nebo zvěsti mohou destabilizovat finanční situaci společnosti, zejména s ohledem na akcie. Otázka je, jak dlouho bude moci HTC držet nad vodou mobilní divizi a investovat do ní nemalé finanční prostředky.

Zdroje: phandroid.com, gizbot.com, geekwire.com, statista.com, phonearena.com, pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

René Fírek

23. 11. 2016, 21:21

Tak to je mazec. ????????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat