Google vydal Android 7.1 Developer Preview aktualizováno

Google vydal Android 7.1 Developer Preview [aktualizováno]
2016-10-20T05:50:48+02:00
• 20. 10. 2016

Aktualizováno 20. 10.

Google oficiálně uvolnil Android 7.1 Developer Preview pro Nexus 5X, Nexus 6P a Pixel C. Samotná aktualizace se již začala šířit, přičemž je k dispozici ke stažení z oficiálních stránek. Velikost je 1,2 GB. Pokud si ji chcete vyzkoušet, není nic jednoduššího, než se zapojit do beta programu. Případně si ji můžete stáhnout z následujících odkazů:

Zároveň bylo uvolněno API 25, takže vývojáři mohou připravit své aplikace na novinky, které přináší nová verze systému.

Novinky v Androidu 7.1

2016-10-20-03-31-49

Aktualizováno 11. 10.

Původní informace říkala, že se Androidu 7.1 Developer Preview dočkáme až ke konci roku. Avšak Google mile překvapuje. Právě oznámil, že tato verze bude k dispozici už na konci tohoto měsíce. Mezi hlavními novinkami je API pro zkratky aplikací, což budou moci využít uživatelé u ikon na ploše. Dále byla přidána podpora pro kulaté ikony.

shortcuts-700 image-keyboard-7002

Vývojáři také budou moci nabídnout lepší správu dat – uživatelé budou moci lépe spravovat a případně vymazat nepoužívané soubory. Klávesnice budou moci podporovat i vkládání obrázků přímo do zpráv.

Tato vývojářská verze bude dostupná pro Nexus 6, 5X, 6P, 9, Player, Pixel C, Android One, Pixel a Pixel XL.

Původní článek 5. 10.

Původně jsme očekávali, že Android 7.1 přijde aspoň v podobě developer preview již nyní, ale dozvídáme se, že se tak stane před koncem roku. Kdy bude k dispozici oficiální stabilní verze, není známo. Navíc se proslýchalo, že se nyní bude Google více starat o své smartphony, tedy ty nové. To znamená, že některé nové funkce nebudou nativní součástí Androidu pro ostatní zařízení.

us-only-pixel_2grp-2b_blue_final_simp

Díky novým informacím z Googlu se nám nyní naskytuje pohled na funkce, které budou exkluzivně pro nové Pixel smartphony a které budou pro ostatní mobily, zejména pro Nexusy. První se tedy podíváme na některé funkce pro Pixely.

Jen pro Pixely

Už ze samotného představení je jasné, že nový Pixel Launcher a Google Assistant se nedostane na Nexusy, rozhodně ne v dohledné době. Neomezené úložiště, pro fotografie a videa v plném rozlišení, bude taktéž omezeno jen na Pixely. Dále to je například aplikace neustálé podpory, Sensor Hub, jedna barva hlavních ovládacích ikon, dynamická ikona kalendáře a další drobné změny.

google-pixel

Taktéž i aplikace pro focení bude mít exkluzivní funkce pro Pixely. Příkladem může být Electronic Image Stabilization 2.0 (stabilizace videa), AE/AF uzamknutí a kompenzace expozice.

Android 7.1 pro Nexusy a další mobily

Běžnou součástí Androidu 7.1 pro ostatní smartphony bude Night Light (modrý filtr), vylepšení pro dotykovou vrstvu a displej samotný, A/B aktualizace (ale ne pro stávající mobily), Daydream VR mód, manuální správa úložiště.

Novinky se najdou i v sekci pro vývojáře, kteří budou moci implementovat kruhové ikony, zkratky aplikací (zejména pro displeje detekující sílu dotyku) a další drobnosti.

nexus 6p 5x

Hodně potěšující informací může být i podpora gest pro čtečku otisků prstů. Jednoduchým gestem (ze shora dolů) přes čtečku bude možné otevřít například notifikační nabídku. Zatím tato funkce získala název Moves a bude navíc dostupná i pro vývojáře.

Android 7.1

Samozřejmě se nemusí jednat o kompletní výčet novinek v rámci Androidu 7.1. Na bližší si informace si budeme muset počkat na konec roku. Navíc se dá předpokládat, že některé funkce dostupné exkluzivně pro Pixely budou portovány na další zařízení – zde zřejmě nezklame XDA Developers.

Zdroje: androidpolice.com, droid-life.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat