Galaxy Note 7 má problém, sklo Gorilla Glass 5 je jen o stupeň tvrdší než plast aktualizováno

Galaxy Note 7 má problém, sklo Gorilla Glass 5 je jen o stupeň tvrdší než plast [aktualizováno]
2016-08-19T14:36:45+02:00
• 19. 8. 2016
11

Galaxy Note 7 si svou premiéru odbyl již před více než dvěma týdny, načež se na internetu začaly objevovat různé testy odolnosti. Jeden z nich se pak již tradičně zaměřuje na odolnost konstrukce, včetně displeje. YouTuber JerryRigEverything prověřil na jednoduchém testu právě odolnost nového skla Gorilla Glass 5, které se na tomto telefonu objevuje zcela poprvé.

Corning u nového skla slibuje 4x lepší odolnost než u konkurenčních produktů a uvádí, že telefony s tímto sklem vydrží bez újmy 80 % pádů z výšky 1,6 metru. Celkově pak má být několikanásobně odolnější než předchozí generace. Čím se však výrobce zapomněl pochlubit, je odolnost skla proti poškrábání. A není ani divu.

Note7_scratch_dotekomanie

Zmíněný test skla prozradil, že Gorilla Glass 5 je na stupnici tvrdosti jen o pouhý jeden stupeň tvrdší, než obyčejný plast. Pokud bychom si představili stupnici od 1 do 9, nalezli bychom plast na stupni dva. Zatímco Gorilla Glass 4 vydrží bez poškrábání až do stupně šest, pátá verze krycího skla projevila známky poškození již na stupni tři.

To může být větší problém, než by se mohlo zdát, jelikož sklo s takto nízkým stupněm odolnosti snadněji podlehne poškození i při obyčejném nošení v kapse, kde se běžně nacházejí drobné nečistoty. Ty však u předchozí verze nepředstavovaly takové riziko, což se nyní mění a Note 7 se díky novému sklu takřka neobejde bez ochranné fólie.

Note7_scratch_dotekomanie-2

Zatímco se tedy Corning zaměřoval na zvýšenou odolnost proti pádům a nárazům, zapomněl zřejmě na další podstatnou věc, kterou je odolnost proti poškrábání. Jak vyplynulo i z několika našich recenzí, spousta telefonů se poškrábe i při obyčejném položení na stůl displejem dolů, přestože se povrch může zdát hladký. Není tedy těžké si představit, o kolik hůř na tom bude Note 7.

Výhled do budoucna také není příliš dobrý, jelikož Gorilla Glass 5 nalezneme pravděpodobně i u nového iPhonu a dalších top modelů, které na trh přijdou koncem roku a pak i v roce následujícím. Vypadá to tedy, že ochranná fólie se opět stane neodmyslitelnou součástí našich telefonů, pokud nechceme přijít ke škrábancům již pár dnů po zakoupení nového přístroje.

Aktualizováno:

Netrvalo dlouho a k vzniklé situaci se vyjádřil i samotný Corning, který má výrobu skla na svědomí. Redaktor webu Android Authority kontaktoval mluvčího výrobce, který na video reaguje následovně.

„Test, který byl proveden ve videu, samozřejmě není průmyslovým testem. Je sice proveden na základě Mohsovy stupnice tvrdosti, ale není pod kontrolou. Neví se také, jak velký tlak byl při zacházení s nástrojem vynaložen a zda se v průběhu testu neměnil.“

To nicméně nevysvětluje, jak se na displeji mohly objevit škrábance. Zack v úvodu zmíněného YouTube kanálu provedl obdobný test již na více než třiceti telefonech, takže i přes veškeré pochyby výrobce by měly tyto testy poskytnout alespoň základní srovnání a představu o odolnosti. S poněkud přesnějším, a o to záhadnějším vysvětlením, přichází další ze zástupců firmy Corning.

„Nástroj pro zkoušku tvrdosti o stupni tři, který byl ve videu použit, je podstatně měkčí než skleněný materiál ochranného skla. Častokrát v případě tření měkčího materiálu o testovaný subjekt může dojít k přesunu látek na testovaný předmět.

Přenesený materiál na zkušební plochu nemusí být nutně poškrábání, ale méně znalému člověku se to na první pohled může jevit jako škrábance. Nevíme však, jestli to je to, co je vidět ve videu. Při našem interním testu s podobnými nástroji jsme se s tímto problémem nesetkali.“

Zdá se tedy, že při provádění testu zřejmě došlo k uvedenému přenosu látek měkčího materiálu a nejde o škrábance. To však nic nemění na tom, že nelze vzniklou nečistotu vyčistit ani mikrovláknovou utěrkou, a tak v praxi pro běžného uživatele má přenesený materiál na vzhled telefonu stejný dopad, jako škrábanec.

Zdroje: youtube.com, bgr.com, techspot.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Ján Valkovič

10. 10. 2016, 12:58

Autor videa ukázal charakter a zverejnil video, kde priznal, že sa mýlil. Napriek tomu, že Note 7 je už prakticky mŕtvy telefón. U mňa má plus :-)
https://www.youtube.com/shared?ci=l8_KI9H-zi0

Ján Valkovič

20. 8. 2016, 14:15

Drop test dopadol dobre
https://youtu.be/7sLcN0pDjqg

https://youtu.be/QQXq0ewUJtU ochranné sklo už je a co se týče vyjádření Corning tak to je k smíchu, materiál z hrotu to nevymislíš.

StavebnyStroj

19. 8. 2016, 20:29

No ale keby bolo tvrde je krehké. Keď použijete fóliu tak problém nevidím. Radšej také sklo ako krehké. Aspoň viem že pri páde sa neroztriešti. Ja mám osobne radosť. Bez ochrannej fólii si už ani neviem predstaviť mobil. Davam palec hore aj keď som asi jediný. No fyzikalne vlastnosti skla neoklamete keď bude tvrdé.

No to je hezké za ty prachy teda. tak asi budu zřejmě šetřit dál.

Ján Valkovič

19. 8. 2016, 16:49

Zatial je to cerstve, nafuknute a stoji to na teste jedineho cloveka, ako je to s GG5 naozaj sa uvidi po dalsich testoch a vyjadreniach.
Btw, Corning tvrdi, ze sklo nie je poskriabane, ze ide o stopy materialu z hrotu „pera“, ktorym to testoval

to bohužel nemění nic na tom, že ty stopy na displeji zůstaly i po utření hadříkem

Ján Valkovič

20. 8. 2016, 14:31

Jasne, je to vec, ktora potrebuje vysvetlenie

Pokud bych tam měl po nošení v kapse škrábanečky tak to je na nic a když bych si tam dál fólii tak nepokryje celý displej ty zahnutý strany budou nekryté a ochranný sklo na to asi nebude.

Ján Valkovič

20. 8. 2016, 14:26

Okrem reakcii Samsungu a Corningu cakam aj reakcie vyrobcov ochrannych skiel.
A reaguje aj YT https://youtu.be/WBr_qKCqJwg

Ochrane sklo na note 7 je aj zaoblene tak v tom nevidim zadny problem.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat