Apple vydal iOS 9.3 – nové možnosti 3D Touch, režim Night Shift a VoWiFi první pohled

Apple vydal iOS 9.3 – nové možnosti 3D Touch, režim Night Shift a VoWiFi [první pohled]
2016-03-23T16:12:04+02:00
• 23. 3. 2016
1

Apple mimo nových zařízení včera vydal také nové verze operačních systémů. Dočkali jsme se především nové verze iOS s číslovkou 9.3 a také watch OS verze 2.2. Tentokrát nová verze krom opravy chyb a optimalizace přináší také několik užitečných novinek. Pojďme se na ně podrobněji podívat.

maxresdefault

První novou funkcí je Night shift. Ta se stará o aktivaci teplejšího nádechu displeje, aby byl příjemnější pro vaše oči. Jedná se o obdobu populární aplikace f.lux. Potěšující je možnost naplánovat aktivaci této funkce podle času nebo dokonce podle východu/západu slunce.

Night shift si našel také místo do Control center. Tam se tedy na menších iPhonech nová ikonka moc nevejde a především je umístěna mezi odkazy na spuštění aplikací. Zajímavostí je také fakt, že název tohoto režimu nebyl přeložen a i v české mutace se tváří jako Night shift.

IMG_9131 IMG_9129 IMG_9130

Další novinkou je rozšíření zkratek 3D Touch pro více vestavěných aplikací. Tento krok je velmi vítaný, byla trochu ostuda, že to takto nebylo od začátku. Nově tak máte možnost při přitlačení na ikonce nastavení přejít do konkrétních sekcí, stejně tak v počasí, aplikaci zdraví a kompas. U Appstore přibyla možnost rovnou aktualizovat všechny aplikace nebo zobrazit zakoupené. A nakonec u kalkulačky máte možnost zkopírovat poslední výsledek do schránky.

IMG_0009 IMG_0007 IMG_0006

Aplikace Poznámky se naučila zaheslovávat vaše poznámky. V nastavení je nejprve nutno tuto možnost zapnout a nastavit heslo. Samozřejmě lze ale pak využívat TouchID. Zaheslovat pak můžete přímo jednotlivé konkrétní poznámky. Pokud však synchronizujete poznámky z jiného zdroje než iCloud, nebude tato funkce dostupná.

IMG_9125 (1) IMG_9126 IMG_9127

Zdraví nově bere Aktivity z Apple Watch. Do dneška byla tato data z hodinek oddělena v samostatné aplikace Aktivity. Ta však v systému zůstala a jen předává data i do aplikace Zdraví. Menší inovací také prošlo zobrazování grafů, zvláště v režimu na šířku. Zobrazení ušlých kroků za dané měsíce je tak zase o něco pohodlnější a hezčí.

Spolu s iOS 9.3 nám přináší dokonce i český T-Mobile funkci VoWiFi neboli WiFi hovory. To umožňuje využít signál WiFi pro telefonování a psaní SMS v místech, kde není dostupné pokrytí operátora. Může se to tak hodit například v nějaké restauraci či sklepě, kde třeba chytáte WiFi, ale nemáte signál operátora. Nyní si tak odtud zavoláte.

Účtování probíhá dle vašeho standardního ceníku pro hovory. Služba WiFi calling je dostupná pro iPhone 5s a novější. Další informace najdete na stránkách T-Mobilu. Po aktualizaci se pak v nastavení mobilních dat schová volba typu připojení (LTE, 3G, 2G) do sekce Volby dat.

IMG_9133 IMG_9128 (1) IMG_9138

Pokud využíváte Carplay a Apple Music, tak jistě oceníte nové kategorie New a For You přímo v aplikaci Hudba v autě.

Nakonec, jak jsem již v úvodu zmiňoval, došlo k opravě mnoha chyb a k optimalizaci, a to je hlavně na starších modelech výrazně znát. Osobně na iPhonu 5s jsem pocítil zlepšení reakce systému a vysouvání Control Center je již zcela plynulé jako na iOS 8. Na iPhonu 6s, kde jsem nový systém také zkoušel, není moc prostoru pro zrychlení. Pokud máte nyní jakékoliv zařízení s iOS 9 a vyšší, aktualizace na verzi 9.3 rozhodně doporučuji.

Zdroj: apple.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ja bych s tim updatem byl opatrny :/ od te doby co jsem updatoval od te doby nelze rozchodit ipad je stale ve startovni pozici a nelze ho verifikovat a nevedi rady ani v callcentru v americe

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat