Jaké je Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile? recenze

Jaké je Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile? [recenze]
2016-02-02T12:31:24+02:00
• 2. 2. 2016
3

Na testování se nám do rukou dostal telefon Xiaomi Mi4, což by samo o sobě nebylo tak zajímavé, pokud by telefon neměl nainstalovaný systém Windows 10 Mobile. Xiaomi Mi4 je již rok a půl starý telefon, který se původně prodával s Androidem 4.4 KitKat a nástavbou MIUI 5.0 od výrobce. Začátkem minulého roku oznámil Microsoft, že právě pro Xiaomi Mi4 vytvoří speciální ROM, která poběží na Windows 10 Mobile a kdokoliv s tímto modelem si ji bude moci stáhnout a nainstalovat místo původního Androidu.

Dlouho se čekalo na výsledek tohoto experimentu a nyní je již systém k dispozici ke stažení. My jsme pro vás Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile vyzkoušeli a v tomto článku podrobně rozebereme funkčnost celého zařízení s novým systémem, věnovat se budeme také srovnání s totožnou verzí systému na nové Lumii 950 a odpovíme si na několik důležitých otázek, které se v souvislosti s tímto telefonem nabízejí.

xiaomi-mobile

O systému obecně

Jak již bylo sděleno o pár řádků výše, telefon je rok a půl starý, a tak jsem neočekával žádné zázraky a dopředu jsem se připravil na případné chyby či delší reakce. O to více jsem pak byl překvapen po pár hodinách používání. Telefon si se systémem dokáže zcela bez problému poradit, své stáří nedával nijak najevo a systém běžel zcela plynule, přesněji řečeno stejně rychle, jako na běžných telefonech s Windows 10 Mobile.

wp_ss_20160108_0001 wp_ss_20160115_0001 wp_ss_20160115_0003

I přes to, že se již systém vyskytuje na prodávaných telefonech, stále není zcela vyladěn a trpí občasnými chybami, kterých je však s každou aktualizací méně. Když už jsem zmínil aktualizace, pojďme si také objasnit, jak je to s aktualizacemi systému na Mi4. Stejně jako pro každou lumii, vydává Microsoft aktualizace také pro Xiaomi Mi4, a to jak aktualizace systému, tak i firmwaru. Aktuálně telefon běží na systému Windows 10 Mobile, sestavení 10.0.10586.29. Aktualizace systému pak přicházejí v podobnou dobu, jako pro nové lumie. Firmware byl naposledy aktualizován tento týden a přinesl například vylepšenou stabilitu, opravil problémy se synchronizací emailu, vylepšena byla kvalita fotografií a pár dalších drobností.

Pokud chcete přísun aktualizací urychlit, můžete si stáhnout aplikaci Windows Insider, čímž se zapojíte do testování nových sestavení systému, podobně jako na telefonech značky Lumia.

wp_ss_20160107_0005

Jinak se jedná o totožný systém Windows 10 Mobile, jako je ten, co lze nainstalovat to telefonů Lumia. Pokud se však rozhodnete pro vyzkoušení Windows 10 Mobile ve své Mi4, musíte si své konání důkladně rozmyslet, po Androidu totiž nezbude v telefonu jediný soubor, a tak v případě nespokojenosti s mobilními Windows bude poněkud komplikovanější vrátit se k Androidu. Naštěstí Xiaomi tuto možnost nabízí, přičemž instalace Androidu probíhá podobně jako instalace Windows 10 Mobile.

WP_20160110_15_28_19_Pro

Telefon jsem jako svůj hlavní přístroj používal přibližně 10 dnů, a kdyby na něm místo loga Xiaomi bylo logo Nokie či Microsoftu, zřejmě bych nepoznal, že se jedná o původně androidí zařízení, natož rok a půl staré. Opravdu systém pracuje svižně, bez znatelných chyb, záseků a jakýchkoliv samovolných restartů, se kterými mají například nové lumie při totožné verzi systému problémy.

Xiaomi Mi4 vs. Lumia 950

Jak jsem již nastínil v úvodu, na testování se nám v jednu chvíli sešla jak nová Lumia 950, tak i Xiaomi Mi4, které je, nebo alespoň při našem testování bylo vybaveno stejnou verzí systému, jako top model od Microsoftu. Nemohl jsem si tedy odpustit menší porovnání obou telefonů, protože vzniklá situace k tomu přímo vybízela.

Telefony jsem nejprve oba restartoval, aby začínaly s čistou operační pamětí a bez zbytečně spuštěných procesů. Samotné zapnutí proběhlo rychleji u lumie, na xiaomi se dlaždičky objevily o několik málo okamžiků později. Odezva a rychlost systému, přesněji úvodní obrazovky, animací, procházení a vyhledávání aplikací, bylo srovnatelné, nepociťoval jsem, že by na tom byl některý z telefonů rychlostně lépe.

IMG_20160110_153249

Dalším krokem byl na první pohled jednoduchý přechod do nastavení, již zde jsem byl ale překvapen, jelikož xiaomi zareagovalo o zlomek sekundy rychleji a toto již bylo zřetelně vidět. I otevírání jednotlivých položek v nastavení zvládlo rychleji xiaomi, s čímž jsem se jako fanoušek lumií nedokázal smířit, a pokračoval jsem do multitaskingu. Když i ten otevřelo xiaomi rychleji než lumia, usoudil jsem, že Microsoft asi opravdu něco udělal špatně, když pracoval na svých loňských top modelech. Přeci jen je trochu ostuda, když telefon z roku 2014 hravě porazí v rychlosti systému nejnovější a nejlépe vybavenou lumii.

Co však nemohu Lumii upřít, je celkově lepší dojem ze systému. O milisekundy sice v běžných operacích vyniká xiaomi, ale graficky a výkonově náročnější procesy, aplikace a hry zvládá znatelně lépe Lumia 950. Důvod je zřejmý, lumia disponuje procesorem Snapdragon 808, zatímco xiaomi pracuje se starším Snapdragonem 801. Operační pamětí se oba modely shodují, 3 GB RAM není rozhodně málo a bohatě tato kapacita dostačuje na veškeré operace.

IMG_20160110_153934

A proč vlastně porovnávám tyto dva telefony? Jedním z důvodů je značný cenový rozdíl obou modelů. Od jejich vydání je sice dělí více než rok, ale přesto výkonově jsou schopné si navzájem konkurovat, a tak pokud někdo uvažuje o telefonu s Windows 10 Mobile a nechce se mu investovat 16 000 do Lumie 950, má možnost zakoupit za něco málo přes 6 000 Xiaomi Mi4 a následně si do něj mobilní Windows nainstalovat. Má to však i své nevýhody, tou největší je absence Continuum, které je zatím dostupné jen u nových lumií a u Acer Liquid Jade Primo.

A abych nezapomněl, Lumie 950 a 950 XL měly ve Windows 10 Mobile sestavení 10.0.10586.29, problémy s náhodnými restarty. Za týden používání se mi Lumia 950 restartovala dvakrát, zatímco Xiaomi Mi4 ani jednou. A co z toho vyplývá? Ve Windows 10 Mobile je ještě velká spousta věcí, které potřebují opravit, vyladit a zrychlit. Microsoft ale musím pochválit za pravidelné aktualizace v rámci programu Windows Insider, kde jsou chyby opravovány poměrně často.

Hardwarová omezení aneb dioda jen pro nabíjení a LTE jen v Číně

Jak již možná někteří věrnější příznivci Microsoftu vědí, Windows 10 Mobile lze nainstalovat pouze na čínskou LTE variantu modelu Mi4, čímž se dostáváme k první nevýhodě, nebo chcete-li hardwarovému omezení, jelikož na další vyjmenované problémy tento pojem lépe pasuje. Ani s Androidem na totožném zařízení byste si moc nepomohli, jelikož i na něm je LTE omezeno jen na pár frekvencí, z nichž u nás využijete jen 2100 a 1800 MHz.

Další problém nastává u notifikační diody. Ti, kteří Xiaomi Mi4 používají s Androidem, jsou na ni zvyklí a běžně ji využívají k upozornění na nové hovory, SMS, emaily a další události. Zatímco uživatelé Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile si barevné světélko ve spodním rámečku užijí jen při nabíjení, kdy dioda svítí červeně při dobíjení a zeleně v případě, že je již baterie kompletně dobitá. Na druhou stranu můžeme být alespoň za toto rádi, jelikož je Xiaomi Mi4 historicky první telefon s Windows, kterému se povedlo notifikační diodu alespoň tímto primitivním způsobem zužitkovat. Snad i Microsoft brzy využije tento užitečný prvek ve svých telefonech.

V neposlední řadě se budou muset zájemci o Mi4 s Windows 10 Mobile smířit s nemožností využívání infraportu na horní straně telefonu. Stejně jako notifikační dioda, ani infraport není dosud v žádném Windows Phone zařízení, a tím pádem neexistují ani ovladače, ani aplikace, které by bylo možné k jejímu zprovoznění využít.

Závěr

Xiaomi Mi4 se systémem Windows 10 Mobile je důkazem toho, že možné je vše a třeba nejsme daleko od telefonů s dualbootem, tedy funkcí, která umožní běh více operačních systémů na jednom telefonu a jejich libovolné střídání. Nicméně nikdo netuší, jaká bude budoucnost, a v tomto případě se musí uživatel těžce rozhodnout mezi Androidem a Windows 10 Mobile. Ti, kteří již mají Mi4 s Androidem, se k přechodu na Windows 10 Mobile pravděpodobně dobrovolně nerozhodnou, jelikož jsou si zřejmě vědomi toho, že přijdou nejen o výše zmíněné funkce, ale také o kupu aplikací, které na Windows 10 Mobile nemusí fungovat.

Pokud o Xiaomi Mi4 s Windows 10 Mobile uvažuje někdo, kdo již má zkušenosti s tímto systémem a Android je mu spíše cizí, pak mohu jedině doporučit. Jedná se relativně levnou alternativu k dnešním lumiím, přičemž není toho moc, o co budete ošizeni, a pokud denně nesurfujete na LTE, pak ani nezaregistrujete některé nedostatky.

WP_20160110_15_40_48_Pro

Každopádně se jedná o velmi úspěšný experiment, za který musím Microsoft pochválit, a to nejen proto, že je systém plnohodnotný a zcela funkční, ale především proto, že stále věnuje nějaký ten čas pro rozvoj Windows 10 Mobile na Xiaomi Mi4. Vycházejí jak aktualizace systému, tak i firmwaru a jsou opravovány případné chyby a nedostatky, což je velká výhoda a nebude tak problém používat telefon i v budoucnu.

Pokud máte zájem o vyzkoušení Windows 10 Mobile na telefonu Xiaomi Mi4, pak máte dvě možnosti. Jestli patříte k těm zručnějším a již máte zkušenosti s flashováním telefonů, můžete si koupit Mi4 s Androidem a Windows 10 do telefonu dostat s vlastní pomocí, přičemž takovýto telefon vás vyje na 6 399 Kč. Pokud si s touto metodou nevíte rady, nabízí obchod xiaomimobile.cz také Xiaomi Mi4 s již předinstalovaným systémem, za takovýto produkt ale zaplatíte o 600 korun více, tedy 6 999 Kč.

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi4 taktéž děkujeme společnosti Lion Mobile s.r.o., která provozuje eshop XiaomiMobile.cz. Telefon s předinstalovanými Windows 10 Mobile zde lze zakoupit.

xiaomi-mobile

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Windows je pecka na tom telefone. nainstaloval som podla tohto navodu http://www.windowscentrum.sk/xiaomi-mi4-lte-windows-10-recenzia/ a pouzivam odvtedy nonstop uz pol roka

Vladimír Jícha

12. 2. 2016, 10:04

Připlácet si za Windows v telefonu? No to bude mega úspěch. Lumie se neprodávají ani za dvě třetiny ceny ekvivalentně vybavených telefonů s Androidem. Přítomnost WP cenu telefonů výrazně sráží. Xiaomi tohle asi nějak nepochopilo.

David Pilař

12. 2. 2016, 10:20

Tohle není rozhodnutí Xiaomi, oficiálně se prodává jen Android verze, jejíž majitelé si mohou W10M nainstalovat. To, že se bude prodávat rovnou s W10M a ještě k tomu dráž, je výmysl Xiaomimobile.cz, MS ani Xiaomi s tímto nemá nic společného..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat