Google zhodnotil zabezpečení Androidu v roce 2014

Google zhodnotil zabezpečení Androidu v roce 2014
2015-04-03T11:20:32+02:00
• 3. 4. 2015
1

Konec prvního čtvrtletí nového roku je vždy prostorem pro zprávy, kde jednotlivé společnosti hodnotí roky předešlé. Jinak tomu není ani letos. Zprávu si pro nás nyní připravil Google, který se zaměřil na oblast zabezpečení operačního systému Android v roce 2014. Zpráva se přesněji týká zhodnocení všeho, čeho tým zabývající se zabezpečením Androidu v minulém roce dosáhl.

Android-e1383828406448

Google v roce 2014 zaznamenal celkem 79 zpráv s různými nedostatky v operačním systému. 41 těchto zpráv bylo označeno za středně velké riziko. Celkem 30 zpráv pak obdrželo štítek s vysokým rizikem. Zbylých 8 zpráv pak bylo označeno za málo rizikové. V současnosti je 73 problémů opraveno a uvolněno v AOSP. Zbylých 6 problémů bude opraveno v další aktualizaci.

V roce 2014 se uživatelé Androidu mohli dočkat celkem 2 hlavních aktualizací – Android 4.4 a Android 5.0. Oba systémy jsou nyní na 41 % všech zařízení s tímto operačním systémem. A i tyto verze operačního systému zaznamenaly řadu vylepšení v oblasti zabezpečení. Došlo například k vylepšení šifrování disku či možnosti zapnout si režim pro hosty. Vylepšeny byly také metody pro autentizaci. O jedné takové novince jsme vás v minulých týdnech informovali. A nyní se vývojáři v Googlu zaměřili na vytvoření nástrojů, které budou schopné jednotlivé nedostatky a problémy lépe identifikovat a opravit. Tím by tak měl být zrychlen celý proces řešení těchto problémů.

Android Security

Řady vylepšení doznal i samotný Google Play. Zde došlo k vylepšení ochrany samotných uživatelů. Ti jsou tak nyní lépe chráněni například před síťovými útoky. Google se také zaměřil na ochranu uživatelů před nebezpečnými aplikacemi. Android je často označován za nebezpečný systém. Samotný průzkum však zjistil, že z jednoho milionu nainstalovaných aplikací je méně než jedna nebezpečná. Pravděpodobnost, že nainstalujete nebezpečnou aplikaci, je tedy poměrně malá. Pro efektivnější identifikaci potenciálně nebezpečných aplikací Google vylepšil samotný systém, který má tuto činnost za úkol.

Dle informací společnosti celkem 99,5 procent zařízení neobsahuje žádnou z takto potenciálně nebezpečných aplikací. Tato hodnota je v současnosti nejnižší od října 2014. Je nutné podotknout, že statistiky nezahrnují zařízení, které obsahují root. Google zmiňuje, že veškeré bezpečnostní prvky a služby, které Android obsahuje, chrání zhruba jednu miliardu zařízení. Služba pro ověření aplikací kontroluje denně přes 200 milionů zařízení. Společnost pak podotýká, že tato služba sbírá pouze ta data, která jsou potřeba k vylepšení zabezpečení zařízení. Tato data tedy nejsou využita ke sběru osobních informací.

android-42-security-verify-apps

Google bude i nadále vylepšovat zabezpečení tohoto mobilního operačního systému. Je pravdou, že je Android často označován jako potenciálně nebezpečný. Za to může především to, že je označován jako tzv. open source systém a na trhu se tak vyskytuje celá řada telefonů s tímto systémem. A samozřejmě Achillovou patou mnoha zařízení je absence aktualizací na nejnovější verzi systému. Pokud by vás zajímala celá zpráva, tak se můžete podívat na tento odkaz.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Google hodnotí zabezpečení Androidu? To je asi podobný princip, jako když si poslanci sami schvalují platy, ne? :-D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat