Potřebujeme vůbec chytré hodinky? komentář

Potřebujeme vůbec chytré hodinky? [komentář]
2015-02-08T08:50:28+02:00
• 8. 2. 2015
8

Dlouho dobu jsem toužil po chytrých hodinkách. Vždycky jsem si říkal, to se mi líbí a jednou si nějaké takové určitě koupím. Velmi netrpělivě jsem pak vyhlížel hodinky od Applu, jelikož právě tato firma dokázala začít a zpopularizovat dotekové telefony a tablety. Po jejich představení jsem z nich byl poněkud zklamán, nepřinesly oproti hodinkám v prodeji nic zcela nového a revolučního. Má touha po chytrých hodinkách však neutuchala. Naopak po krátkém osahání Moto 360 jsem byl přesvědčen, že tuhle věc musím mít. Nakonec se tedy před pár týdny ke mně dostaly jedny chytré hodinky na test a já jsem se rozhodl podělit o své zkušenosti z používání.

smartwatch-comparison-guide

Chytré hodinky jsou dnes považovány za velmi perspektivní odvětví, do kterého se chce pustit skoro každý výrobce. Jako první vlaštovku lze považovat model Gear od Samsungu, který byl představen již v září roku 2013. Právě tato společnost má dnes již vcelku velké zkušenosti s těmito zařízeními a na test se ke mně dostal model Gear S. Samotný Apple své Apple Watch představil vloni na podzim. Do prodeje se však dostanou až letos v dubnu. Úspěch těchto hodinek hodně napoví o budoucnosti této kategorie.

Nyní si ale pokládám otázku, potřebujeme ale vlastně další displej na ruku? Po mých zkušenosí s hodinkami Samsung Gear S musím říci, že vlastně ani tolik ne. Tyto hodinky navíc vynikají možností s nimi telefonovat a krom toho zvládnout třeba i surfovat na internetu. Jenže tyto funkce většinou používat nebudete, protože to prostě není pohodlné. Telefon je k tomuto účelu zkrátka mnohem lepší.

Další věcí, kterou většina hodinek plní, je zasílání notifikací přímo na vaši ruku. Tato věc mi ale přijde zbytečná. Svůj telefon sám sleduji poměrně často a opravdu nepotřebuji o každém novince hned vědět. Přišlo mi to až otravující. Navíc i samotný telefon vydá vibraci či zvuk při upozornění a vyndat ho z kapsy není takový problém. A jako další mínus považuji, že hodinky vám pouze zobrazí krátkou notifikaci, pro další akci je stejně třeba provést akci na telefonu. Například odpovídat na sms nebo email sice v případě Gear S lze, ale je to neskutečně nepohodlné. Už po pár dnech mě hraní si s hodinkami přestalo bavit a jejich chytré funkce jsem stejně tolik nevyužíval.

 IMG_5496 IMG_5501
Samsung Gear S

Jako velký mínus pak vidím samotné zobrazování času, které není dokonalé. Tato věc by měla u hodinek být stoprocentně vyladěná. Mluvím především o tom, že zvednu ruku (provedu gesto pro probuzení), a než se rozsvítí displej se zobrazeným časem, tak to trvá a uběhne pár sekund. Nejhorší je, když to občas nefunguje vůbec. Musíte druhou rukou zmáčknout tlačítko. Ale toto přesně od hodinek nečekám, chci kouknout na ruku a okamžitě vědět, kolik je. Nechci řešit, zda se displej rozsvítí, a tak dále. Navíc velmi omezující je též výdrž baterie, a když se vám hodinky vybijí, to jste úplně nahraní.

Jediné vhodné využití u chytrých hodinek vidím pro sport. Měření tepu při běhu, zaznamenávání trasy pomocí vestavěné GPS je zde na místě a při běhání rozhodně dává smysl vzít si nějaký chytrý náramek a nemuset tahat telefon. V tomto vidím jejich potenciál.

apple_watch_guide-collectionsApple Watch

Celý tento článek berte jako můj názor, o který jsem se chtěl podělit po svých zkušenostech. A abych odpověděl na otázku z nadpisu, dle mého mínení jsou současné chytré hodinky zbytečné a hodí se akorát při sportování. Dnes sice nevidím potenciál tohoto zařízení na ruku, možná se šeredně mýlím a za pár let budou chytré hodinky samozřejmost. Však při představení iPadu před pěti lety se kategorii tabletů nevěřilo a podívejme se, kde jsou tablety dnes. Samotné Apple Watch by mohly také přinést určité smysluplné využití, ekosystém u Apple bývá velmi silný. Uvidíme, zda se tato nově vzniklá kategorie nakonec chytne mezi veřejností.

FullSizeRender

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Jiří Vacek

1. 10. 2021, 10:06

Naprosto souhlasím, za mě stejná zkušenost…
Nejvíc využívám k změření trasy na kole a ani tam nejsou stoprocentní. Myslím tím chytré hodinky obecně, ne jen tento model. O Applu Watch vůbec neuvažuji. Nabíjet hodinky každý den, jaký to má smysl.
Mám hodinky Huawei Watch Fit II, kupoval jsem je kvůli jejich elegantnímu vzhledu.

Peknej článek zrovna se rozhodují co koupit a zajímají mě recenze a názory. Díky.

David Erik Lacina

9. 2. 2015, 8:54

Já jen k těm vlastovkam Samsung opravdu neumí vše první byl Sony a to už hodně dávno rucickove hodinky s malým LCD které ukazovalo notifikace a pak samozřejmě Sony sw 1

Zdenek Dvorak

9. 2. 2015, 8:16

Já to s chytrými hodinkami vidím docela jinak, použitelné jsou dobře a hodně záleží na konkrétním člověku. Ale pořád jim chybí nějaká opravdu zásadní výhoda. Svoje dojmy z používání jsem napsal na http://www.geeklife.cz/hardware/chytre-hodinky-smart-watch/jak-se-zije-s-android-wear/

Stálo by za to, si po sobě článek přečíst! Moc nechápu, proč někdo jako tento autor píše na webu o mobilech, když na základě zkušenosti s jedněmi (nejhorším možnými) hodinkami hodnotí celé odvětví. Já používám už rok pebble a téměř je ne sundala z ruky. Zkoušel jsem i všechny ostatní hodiny na trhu a krom pebble je většina u nich zbytečně překombinovaná.

Také doporučuji hodinky nejnovější od sony a těch funkcí vidím víc než ty notifikace. Může s nimi volat a přijímat hovory když mám sluchátka s bluetooth. Dál hodně využívám net, když jsem na cestě a nechce se mi vytahovat mobil. Vůbec nejlepší jsou poznámky, které můžu psát nebo si nadiktovat a pak si je zase přečíst, když chci. Z notifikací spíš používám jako rss čtečku. Jsou to všechno věci na, které stačí mobil a je určitě i pohodlnější, ale zase ne vždy je pohodlné mobil vytahovat a stejně tak manipulovat, když máte mobil jak krávu třeba jako já :D

Madmaxkimi Madmaxkimi

8. 2. 2015, 11:01

Mám Gear 1,,, a z mého pohledu jsou nedocenitelný pomocník,,, telefón v kapse kolikrát necítím ani neslyším, ale hodinky jo,,, kouknu a vidím kdo volá,píše, zavibrují když se vzdálím od mobilu a je mi jasné že jsem ho zapoměl,,, párkrát se mi hodily jako baterka,,, často používám časovač,,, volání s nimi sice není ideální, ale v autě naprosto dostačující… Po zakoupení jednoho pěkného tématu teď vidím na domovské obrazovce vše potřebné, měsíc,den,datum,čas,bluetoot a hlavně stav baterie… Gesto pro probuzení funguje téměř dokonale a za těchto podmínek je nabíjím většinou po 3 dnech… Takže naprostá spokojenost… GO SAMSUNG GEAR GO…

disqus_14bdFN5mDd

8. 2. 2015, 9:58

Doporučuji vyzkoušet hodinky od Sony, které díky transreflexnímu displeji zobrazují čas pořád. K tomu notifikace, ke kterým nemusím lovit mobil v kapse. To je asi jediná, ale zato základní funkce chytrých hodinek. Jinak je to hračka:-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat