Nokia se vrací k Androidu, představila tablet N1 s Lollipopem Aktualizováno

Nokia se vrací k Androidu, představila tablet N1 s Lollipopem [Aktualizováno]
2014-11-19T07:50:12+02:00
• 19. 11. 2014
4

n1_3

Po neúspěšných telefonech Nokia X s Androidem, které byly nakonec úplně zaříznuty Microsoftem, se finský výrobce opět vrací k systému se zeleným robotem. Tentokrát ale už bez Microsoftu za zády. Před několika okamžiky byl totiž světu odhalen tablet Nokia N1, který disponuje nejnovějším Androidem Lollipop na palubě.

Aktualizováno:

V systému nenajdete Obchod Play a ani další aplikace od Googlu. Evropská verze bude disponovat alternativních obchodem – Amazon nebo Yandex. Důvodem mají být podmínky Googlu, které jsou striktnější, co se týče nadstaveb. (čekáme na potvrzení informace z oficiálních zdrojů)

Dle informací, které získal web Android Police, Nokia N1 bude dodávaná s aplikacemi od Googlu. Součástí bude i Obchod Play. 

Výbavou se přitom model N1 zařadí mezi top tablety. Nabídne 7.9″ IPS displej ve formátu 4:3 s rozlišením 2048 x 1536 chráněný Gorilla Glass 3. Pořádný výkon zaručí čtyřjádrový 64bitový Intel Atom Z3580 taktovaný na 2,3 GHz, grafický čip PowerVR G6430 a 2 GB RAM. Díky akumulátoru o kapacitě 5300 mAh lze počítat s nadprůměrnou výdrží. Nezapomnělo se ani na fotografie a videa, ty Nokia N1 zvládne pořizovat 8MPx zadní kamerou s autofokusem, nebo 5MPx přední kamerkou bez autofokusu. Samotné rozměry zařízení zařadily Nokii N1 mezi nejtenčí tablety. S výškou 200,7 mm, šířkou 138,6 mm a tloušťkou 6,9 mm se hmotnost zastavila na příjemných 318 g.

n1

Nokia N1 rovněž zaujme některou netypickou výbavou. Nabídne třeba kvalitní audio čip Wolfson WM8958E, posluchači hudby si tak přijdou na své, a to i díky 32 GB vnitřnímu úložišti a podpoře SD karet. N1 je rovněž první tablet na světě s oboustranným micro USB konektorem typu C, zasouváním kabelu na několikátý pokus je tak konec. Samozřejmostí jsou také stereo reproduktory na spodní straně.

n1_2

Jak již bylo zmíněno, tablet N1 nabídne téměř čistý Android 5.0 Lollipop. Nokia se totiž rozhodla svůj tablet vybavit experimentálním Z Launcherem, o kterém jste si mohli přečíst zde. Ten si od dnešního dne můžete stáhnout z Google Play do libovolného zařízení (odkaz níže), vyzkoušet si ho tak může každý. Cena N1 se vyšplhala na pouhých $249, což je za takhle vybavený tablet skvělá cena. Nokia se zmínila o dostupnosti v Číně a na několika evropských trzích. O případné expanzi na český trh vám dáme vědět.

logo-app Z Launcher Beta Nokia Apps LLC Zdarma ANDROID

Zdroje: n1.nokia.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Martin Šindler

Technologický nadšenec, který si rád hraje se vším, co má displej. Na Dotekománii píše především o aplikacích pro Android a Windows Phone, které ho nějakým způsobem dokážou zaujmout. Občas nějakou tu aplikaci rovněž přeloží do češtiny.

Komentáře

Lukáš Pavlica

18. 11. 2014, 12:04

tak pokud to bude finská kvalita za tyto peníze, tak to bude mít nexus 9 hodně těžké……myslím si, že Nokia také nebude otálet s aktualizacemi androidu, pokud si bude chtít udržet kvalitu. no uvidíme jak se ji budou dařit tablety, a už se teším na rok 2016, kdy představí první smartphone s androidem…..super výbava a kvalita za rozumnou cenu….to by bylo super.

Ondrej Nekola

18. 11. 2014, 14:39

Bez Play bych videl na zapade sance dost omezene…

Igor Ďurček

18. 11. 2014, 15:05

No bože a to je nejaky problem stiahnut apk z netu a Play doinstalovat?….otazka 1 minuty…. :-)

Ondrej Nekola

18. 11. 2014, 15:10

Pro mne ne. Pro tebe ne. Pro cilovku jo.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat