Nokia bude stavět testovací sítě 5G

Nokia bude stavět testovací sítě 5G
2014-09-06T08:40:21+02:00
• 6. 9. 2014
1

Zbývající, nebo jestli chcete „originální“, firma Nokia má stále co do činění s mobilními věcmi. Mají pod sebou mapy Here a nyní budou zkoušet i jimi nově vyvíjenou mobilní síť. Firma Nokia sepsala v  minulosti partnerství s firmou Siemens,  společně provozovali Nokia Siemens Network. Nokia nyní část patřící Siemensu odkoupila a přejmenovala to pouze na Nokia Network.

Nokia touto dobou staví rozvaděče, které by v budoucnu mohly využívat mobilní operátoři k rozšiřování a řízení svých sítí. Mezi protihráči Nokie můžeme najít hlavně známá jména jako Ericsson, Alcatel-Lucent a Huawei. Všechny tyto společnosti budou rozhodovat o standardu, který se stane pátou hlavní generací bezdrátové komunikace a která zřejmě ponese jméno 5G.

Nokia-to-build-a-5G-test-network

Příští rok postaví Nokia testovací síť v Oulu ve Finsku. Ke stále blížícímu se datu Nokia prohlásila, že bude sdílet API s investovanými partnery i konkurenty. Cílem tohoto je formovat nový systém spolupráce. Je to výtečná věc, jelikož se v budoucnu nemusíme setkat s více standardy, které by se mohly objevit.

Bohužel zatím neexistuje žádná pevná specifikace, která by nám ukázala, co to vlastně 5G bude. Většina nápadů, které by mohla 5G síť přinést, souvisí s poskytnutím až 1000krát větší kapacity než dnešní LTE sítě. Datová propustnost sítě by se měla také zvýšit, a to možná až o 100krát více, než to dnešní standardy dovolují. Spotřeba energie bude určitě také součástí standardu. Tam by se mohli pokusit až o 90% snížení potřebné energie. Také můžeme očekávat až pětkrát menší latenci v principu end-to-end.

Tato čísla na vás mohou zapůsobit, a nebo vám také jako laikům nemusí nic říkat. V praxi by to však mělo znamenat to, že přenosové rychlosti by měly být vyšší než 500 megabitů za sekundu a latence až v 20 milisekundovém rozsahu.

Nokia je již v jednání s NTT DoCoMo (mobilní operátor v Japonsku). Samsung se chce spojit s Nokií a společně být součástí DoCoMo 5G pokusu v Japonsku. Tato mobilní síť by měla ovšem být dostupná pro obyčejné uživatele až někdy v roce 2020.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

technológiu ktorú zažijú možno moje pravnúčatá ak ostanem na Slovensku … Wáau

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat