EVOLVEO StrongPhone Q4 – společník do bláta recenze

EVOLVEO StrongPhone Q4 – společník do bláta [recenze]
2014-08-25T09:15:52+02:00
• 25. 8. 2014

V poslední době je u výrobců celkem populární vybavit své top modely určitým stupněm odolnosti, většinou proti vodě a prachu. Existuje ale i pár telefonů, které to s odolností myslí vážně a ihned je podle toho také poznáte. Na trhu nalezneme již více firem zaměřující se na toto odvětví. My se dnes podíváme na model StrongPhone Q4 od společnosti EVOLVEO.

IMG_9213

Obsah balení

Telefon mi na test dorazil na dnešní dobu v poměrně velké krabičce. Její obsah je ale standardní a nic speciálního zde nenalezneme. Mimo samotného zařízení balení vyplňuje microUSB kabel, který má prodlouženou část, jež zapojujete do telefonu. To z toho důvodu, že obyčejný microUSB kabel k tomuto Evolveu nepřipojíte. Dále se v krabičce nachází adaptér do zásuvky, sluchátka, sada uživatelských příruček a nakonec takový malý „šroubovák“ na otevření zadního krytu.

Konstrukce

Již na první pohled nevypadá StrongPhone Q4 jako obyčejný telefon. Zaujme totiž především svým masivním tělem a svou odolností. Zařízení nabízí certifikaci stupně krytí IP67, čímž je tedy úplně odolné vůči vniknutí prachu a částečně odolné vůči vodě. Pod vodou vydrží 30 minut do hloubky 1 metru. Podobnou certifikaci ale nabídnou i dnešní top modely ostatních výrobců. Co ale nenabídnou, je celková odolnost vůči pádům, kterou zajišťuje pogumovaný odolný povrch s vyztuženým vnitřním rámem.

IMG_9141 IMG_9137

Mimo to je smartphone certifikován podle standardu MIL-STD-810G:2008, který zajišťuje navíc přežití telefonu ve vlhkém a kyselém prostředí, na slunečním záření a při nízkém tlaku. Že tato černá cihla nějaký ten pád vydrží, se můžete podívat na videu níže, které jsme natočili. Pokud vám tedy nešťastně telefon vypadne z kapsy na beton, nic se neděje. A nebo si s ním můžete dobře házet do dálky. Celkové rozměry činí 140 x 76 x 17 mm a hmotnost dosahuje vysokých 240 gramů.

Telefon nabízí nadstandardní počet kláves na běžný dotykový smartphone. Na čelní straně nalezneme pod displejem celkem pět kláves. Tři z nich jsou klasická androidí tlačítka – zpět, domů a nabídka a jsou senzorová. Pod nimi se nachází ještě další dvě, tentokrát již hardwarová, jež slouží k přijetí či ukončení hovoru. Červený tlačítkem, pokud netelefonujete, lze telefon také odemykat/zamykat. K tomu však primárně slouží tlačítko na svrchu telefonu. Jeho stisk je ale velmi tvrdý.

Boky StrongPhonu jsou pogumované a ukrývají celkem čtyři klávesy. Na pravém boku nalezneme standard v podobě regulace hlasitosti. Na druhé straně se pak nachází netradiční tlačítka – první slouží jako spoušť fotoaparátu a druhá pro vyslání SOS signálu. Ten si nastavíte v nastavení. Abyste toto tlačítko nezmáčkli omylem, je úmyslně více zapuštěné a jeho stisk je velmi tvrdý.

IMG_9140 IMG_9142

Nahoře vedle tlačítka pro odemknutí se pod krytkou schovává konektor microUSB a 3,5mm jack. Oba konektory jsou ale příliš zapuštěné v těle zařízení, a tak nelze použít jiný než dodávaný microUSB kabel. U sluchátek je situace lepší, avšak některé tam stejně nezasunete.

Záda telefonu obsahují fotoaparát s přisvětlovací diodou, velmi hlasitý reproduktor a odnímatelný zadní kryt. Pro jeho odmontování je třeba používat dodávaný klíč. Pod ním se nachází vyměnitelná baterie, slot na paměťovou kartu microSD a pak slot na dvě klasické velké SIM karty, přičemž jen jedna je schopna přijímat 3G sítě.

Displej

Úhlopříčka displeje činí 4 palce a rozlišení pouhých 854 x 480. To nám ve výsledku složí jemnost 245 PPI, což ještě tak špatné není, a pokud nejste nároční, nebude vám to vadit. Zobrazovací panel je typu IPS a jeho pozorovací úhly jsou dobré. Ochranu proti poškrábání potom zajišťuje sklo Gorilla Glass 3. Nad displejem je také schováno čidlo pro automatickou regulaci jasu, proximity senzor a notifikační dioda.

IMG_9123

Hardware

Evolveo Strongphone Q4 je vybaven čtyřjádrovým řešením od Mediateku, kde je každé jádro taktováno na frekvenci 1,2 GHz. Všechna jádra jsou založena na úsporné bázi Cortex-A7, což zajišťuje velmi dobrou výdrž baterie. Použitým grafickým čipem je PowerVR SGX 544MP. Paměť RAM dostala do vínku hodnotu 1 GB a ta vnitřní má pak 4 GB. Tu lze dále rozšířit paměťovými karty microSD až do velikosti 64 GB. Odezva systému je bez problémů, čemuž zajisté napomáhá také téměř čistý Android. V benchmarku AnTuTu dosahuje přístroj na hodnoty kolem 14 tisíc.

Mediatek-Logo

Jak jsem již dříve zmínil, jedná se o Dual SIM telefon. Jedna SIM karta je schopna přijímat signál přes 3G sítě, zatímco ta druhá jen EDGE. LTE zde bohužel nenalezneme, v poslední době se jeho pokrytí u nás výrazně zlepšuje a již se tak nejedná o zbytečnou funkci. Z oblasti konektivity zařízení dále nabízí WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 a FM rádio. Lokaci vaší polohy zajišťuje GPS, A-GPS a GPS EPO, což je obdoba předchozí zmíněné technologie speciálně pro procesory MediaTek. I přesto není její příjem zcela bezchybný a občas si na chycení satelitů počkáte.

Strongphone také disponuje kompasem, senzorem přiblížení, polohovým senzorem a gyroskopem. Výdrž baterie je potom velmi dobrá. Kapacita akumulátoru činí 2800 mAh. Potěší také fakt, že je vyměnitelná. Prodloužit výdrž napomáhá také ECO režim, která při vybité baterie vypíná například GPS či WiFi. Reálná výdrž se potom pohybuje na velmi příjemných 2-3 dnech běžného používání.

Software

Evolveo StrongPhone Q4 je vybaven na dnešní dobu již poměrně starou verzí Androidu, a to konkrétně verzí 4.2.1 Jelly Bean. Zda dostane tento model někdy novější verzi, není příliš pravděpodobné. Navzdory tomu potěší téměř čistý Android. Nenalezneme zde žádnou nadstavbu a systém se dočkal jen pár nových položek v nastavení a pár přidaných aplikací. Většinou se ale nejedná o vychytávky od Evolveo, nýbrž vlastnost Androidu nasazeného na procesor MediaTek.

 Screenshot_2014-07-28-09-42-05 Screenshot_2014-07-28-09-42-39 Screenshot_2014-07-28-09-43-32

V nastavení pak přibyly celkem čtyři nové možnosti. První položkou úplně na vrchu je Správa SIM, díky ní pohodlně spravujete obě SIM karty. Další z nich jsou integrovány zvukové profily známé z tehdejších hloupých telefonů, jako jsou profily normální, tichý, schůze a venku, přičemž si můžete vytvořit i vlastní. Nalezneme zde také nastavení SOS tlačítka. Poslední novou položkou je možnost načasovat vypnutí/zapnutí. To funguje opravdu dobře a můžete si nastavit například vypnutí na 22 h a zapnutí v 6 hodin ráno, čímž ušetříte baterii.

Screenshot_2014-07-28-09-44-45 Screenshot_2014-07-28-09-45-50 Screenshot_2014-07-28-09-45-36

Z aplikací zde nalezneme Kompas, který jako by z oka vypadl tomu na staré verzi iOS. Další aplikace se jmenuje Flashlight, umí jednoduše rozsvítit zadní LED diodu. Úkoly je jednoduchá aplikace opět pěkně zapadající do vzhledu systému na poznamenávání věcí, co máte udělat. Dále zde máme Správce souborů, ten umí vše potřebné a vypadá pěkně. Aplikace s názvem Zápisník nabízí možnost psaní poznámek v jednoduchém rozhraní pěkně zapadajícím do designu systému. K dispozici je také možnost je roztřídit do různých skupin označených jinou barvou. 

Screenshot_2014-07-28-09-44-31 Screenshot_2014-07-28-09-47-02 Screenshot_2014-07-28-09-47-11

Fotoaparát

Fotoaparát nabízí rozlišení 8 MPx  s automatickým ostřením a LED diodou pro blesk. Výslední snímky nejsou na svoji kategorii vůbec špatné. Jsou dostatečně ostré a barvy jsou věrné. Jedinou výtku bych měl k tomu, že někdy působí až moc přesvíceně. Aplikace fotoaparátu není výchozí androidová, nýbrž je zde vlastní od výrobce. Ta disponuje spousty režimy – normální, snímání tváře, HDR, focení ve 3 expozicích najednou, panorama a bohužel chybí Photosphere, jež má originální aplikace od Googlu. V nastavení lze ještě nastavit rozlišení fotografií, vylepšení tváře a GPS tagy. Fotoaparát také umožňuje nafotit 40 snímků v sekvenci rychle za sebou. Nahrané video má rozlišení 1280 x 720 a to na tom už tak dobře není. Za to může především nahrávání do formátu 3gp.

IMG_20140727_123420 IMG_20140727_123458 IMG_20140727_123320

IMG_20140701_122235 IMG_20140727_123417 IMG_20140727_123428

Zhodnocení

Evolveo StrongPhone Q4 není telefon určený pro každého. Běžného uživatele asi příliš nezaujme vzhledem ke svým obrovským rozměrům. Jeho konstrukce a odolnost si ale své příznivce určitě najde. Ti se potom opravdu nemusí bát, co s telefonem dělají, a nějaké prasklé sklo, což je velmi častý neduh dnešních smartphonů,  nemusí řešit. Model Q4 dále také nabízí dostatečný výkon pro bezproblémový chod systému, nadprůměrnou výdrž baterie, dostačující fotoaparát a specialitu v podobě SOS tlačítka. Trochu naopak zamrzí starší verze systému Android s nejistou aktualizací a nižší rozlišení displeje. Za cenu kolem 7 tisíc korun dostanete telefon, se kterým se nemusíte bát vyrazit prozkoumávat třeba i džungli.

IMG_9119

 Za zapůjčení zařízení EVOLVEO StrongPhone Q4 pro účely této recenze děkujeme společnosti Evolveo, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat