Xiaomi MI3 – top model potvrzující své prvenství recenze

Xiaomi MI3 – top model potvrzující své prvenství [recenze]
2014-06-02T21:38:51+02:00
• 6. 4. 2014
6

Co telefon, to bestseller. Toto heslo by si mohla čínská společnost Xiaomi nechat vypracovat jako reklamní slogan. Fráze není pouze slovem do pranice, ale holým faktem, který potvrzují i prodejní čísla. Mezi aktuální model portfolia této firmy patří Xiaomi MI3. Dnes se na něj podrobně podíváme.

SAMSUNG CSC

Ihned po vybalení z balíku mě očekává známý pohled na klasické neměnné balení z továrny Xiaomi. Krabice přírodní barvy s nenápadným logem vespod. Po otevření krabice se dostávám k velmi příznivému pohledu na krásný přístroj. Posléze pod vaničkou, ve které se telefon nachází, už nalezneme pouze nutnost v podobě micro USB kabelu, sloužícího k připojení k počítači či na koncovku nabíječky a samotnou koncovku nabíječky.

Dále pak už v balení nalezneme pouze brožurky v čínštině a malou brožurku, specifickou pro náš trh, kterou je návod, zhotovený českou internetovou komunitou MIUI.CZ. Toť vše nedočkáme se ani sluchátek, ba dokonce obalu apod.

 Video natočené Samsungem NX300

DESIGN

Xiaomi MI3 mě zaujalo ihned na první pohled, jedná se o velmi povedený kousek, jehož designové prvky a především zpracování vás přesvědčí o tom, že i Čína dokáže vyrobit luxusní telefon. Na MI3jce se kloubí kombinace plastu a skla, což je možná škoda, jelikož hliníková záda by tomuto přístroji dodala neodolatelný vzhled. Na telefonu najdeme ostré a zaoblené hrany. Ostré jsou hrany nahoře a dole a boky posléze zaoblené.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Celkový design lze velmi blízce připodobnit vzhledu Lumií od Nokie, nicméně musím říci, že i přesto, že je ten vzhled podobný, neměl jsem sebemenší pocit, že bych držel zařízení zmiňované značky. Možná právě díky rapidně nízké tloušťce a příjemné hmotnosti. Design budí celkový elegantní dojem ze zařízení a mohu říci, že směle konkuruje i prestižním vlajkovým lodím ostatních výrobců.

KONSTRUKCE

Konstrukce smartphonu je typu unibody, tudíž se do útrob uživatelsky nedostaneme a baterii taktéž nevyměníme. Sluší se dodat, že vnitřní, zpevňující rám se skládá z odolné hořčíkové slitiny a navíc je zpevněn 3 vrstvami uhlíku. Tato skutečnost zajišťuje radikální pevnost přístroje. Rozměry smartphonu jsou 144 x 73,6 mm.

Jak už jsem zmiňoval, tloušťka dosáhla na velmi příjemnou hodnotu, a to konkrétně 8,1 mm. Váha se posléze zastavila na 145 gramech. Přístroj se v ruce nedrží příliš pohodlně právě díky kombinaci zaoblených a ostrých hran, které vám dokonce i zmenšují užitkovou plochu, při ovládání jednou rukou. Na pravém boku se nenachází zhola nic.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Na levém boku nalezneme shora kolébku hlasitosti a pod ní velmi dobře dostupné tlačítko, sloužící pro vypnutí/zapnutí displeje či přístroje samotného. Vrchní hrana skrývá zleva klasický 3,5mm jack konektor a vedle něj posléze uprostřed šuplíček, překvapivě na klasickou miniSIM. Na spodní hraně se nachází zleva zdířka microUSB konektoru a vedle ní opět uprostřed hlasitý reproduktor, který vás svou kvalitou nijak neuchvátí.

Na zádech smartphonu nahoře vlevo se nachází čočka 13MPx fotoaparátu a vedle něj velmi příjemné překvapení, kterým je dvoudiodový blesk, pro focení při zhoršených světelných podmínkách. Vedle blesku si můžeme posléze ještě povšimnout dírky mikrofonu.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Dole už se pak nachází pouze stříbrné logo Xioami, na které jsme u všech smartphonů této značky zvyklí. Na čelní straně začnu opět zleva nahoře, kde vidíme stříbrné logo Xiaomi a vedle něj klasické senzory, kterými jsou senzor přiblížení a senzor snímaní světla pro automatické nastavování jasu. Vedle těchto senzorů uprostřed je klasický výřez sluchátka.

Vedle sluchátka vpravo se nachází přední čočka 2MPx fotoaparátu a vedle něj, nově informační, vícebarevná notifikační LED dioda, která vás upozorňuje na zmeškané události. Dioda bývala většinou pod tlačítkem ,,Domů‘‘, nově ji výrobce umístil zde. Bohužel její rozměry se nezměnily, a tak se často může stát, že si ani nevšimnete, že bliká. Pod těmito prvky se nachází dominanta čelní strany, kterou je 5palcový IPS displej,jenž nabízí FullHD rozlišení, čítající 1920 x 1080 pixelů.

Panel samotný je posléze kryt ochranným sklíčkem Gorilla Glass, nikoliv Dragon Trail, jak jsme byli u zařízení od Xiaomi doposud zvyklí. Pod displejem se nachází tři senzorová a teď pozor, konečně podsvícená tlačítka. Xiaomi konečně vyslyšelo volání nespočtu uživatelů a odstranilo největší kámen úrazu, kterým byla nepodsvícená tlačítka. Za to posílám obrovské plus přímo do Číny.

To je, co se konstrukce týče vše, a mně nezbývá jen zmínit, že zpracování je příkladné a absolutně nikde nic nevrže, ani nijak neskřípe. Podotknu, že to platí i při náročném zatížení apod.

DISPLEJ

Xiaomi MI3 bylo osazeno 5palcovým IPS displejem, disponujícím rozlišením FullHD, čili 1920 x 1080 pixelů. Takto nastavené parametry nám ve výsledku zobrazují obraz o jemnosti úctyhodných 441 PPI. Obraz je opravdu radikálně jemný a vy nemáte nejmenší šanci všimnout si jediného pixelu, a to i při bližším zkoumání. Barvy displeje jsou velmi dobré, bílá je opravdu bílá a  dovolím si říci, že jsou mírně živější, než je u IPS displejů známo. Tento fakt mi absolutně nevadí, ba naopak.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Komu by ale i přesto barevné podání vadilo, je možné si systémově v nastavení upravit sytost a teplotu barev, dle vlastního uvážení. Pozorovací úhly jsou bez jediného problému i při vysokém náklonu. Co bohužel nepochválím, je viditelnost na přímém slunci, která by možná mohla být lepší, kdyby na přístroji bylo možné nastavit vyšší jas. Ten bohužel ale i v maximu neposkytuje perfektní podmínky, a tak je ta viditelnost poměrně slabá. Nicméně za displej suma sumárum uděluji jedno veliké +.

HARDWARE

Jak je to už této firmy známo, i MI3 bylo vybaveno maximální možnou výbavou. Než začnu s výčtem údajů, podotknu, že Xiaomi vypustilo do světa 2 verze smartphonu MI3, kdy jedna, která není určená pro náš trh, obsahuje procesor značky Nvidia, konkrétně Tegra. Druhá verze, určená pro evropský trh, má následující výbavu.

Uvnitř smartphonu tudíž naleznete 4jádrový procesor firmy Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2.3 GHz. Tato sestava je posléze doplněna pamětí RAM v hodnotě 2GB a grafikou Adreno 330. Není ani potřeba zmiňovat, že takto nastavené parametry v benchmark testu Antutu porazily veškerou konkurenci na plné čáře 36 247 body.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Xiaomi taktéž exceluje i v plynulosti práce v systému a při hraní her, kdy například, ani graficky náročná hra GTA San Andreas, s nastavením na maximální detaily, nedala smartphonu nijak zabrat. Výkonu připisuji obrovské + a smekám. Uvnitř zařízení se skrývá ještě baterie o kapacitě 3050 mAh. Dále pak nalezneme takřka všemožnou výbavu, v podobě Bluetooth, Wi-Fi modulu, GPS čipu, NFC modulu, Gyroskopu apod. Bohužel se nám nedostává vymoženosti v podobě LTE modulu, tudíž na tuto rychlou síť se nepřipojíte.

SOFTWARE

Xiaomi MI3 dostalo do výbavy systém Android ve verzi 4.3 Jelly Bean. Jak je nám známo u značky Xiaomi, tento systém obsahuje radikální grafickou nadstavbu zvanou MIUI. Zde na MI3, konkrétně ve verzi 5. Verze systému je velice často aktualizována, tzv. týdenními aktualizacemi, za což posílám palec nahoru.

Systém jako takový mě graficky nijak neuchvátil, jelikož zůstává neměnný již od prvního uvedení na trh, nicméně abych nepohoršil naše čtenáře a potencionální zákazníky, musím poznamenat, že kompletní vzhled je možno upravit pomocí nespočtu témat, nacházejících se na MIUI marketu.

Screenshot_2014-04-02-15-54-46 Screenshot_2014-04-02-15-57-12

Systém je jinak velmi svižný a přináší, dovolím si říci, nejširší spektrum modifikací a všemožných nastavení. Náročnější uživatelé si zde přijdou na své. Úvodní obrazovka se skládá z ukazatele času a data, tapety a posléze z kruhu, do jehož 4 světových stran můžete tažením přejít do navolené aplikace.

Po odemčení se dostáváme na pohotovostní obrazovku a dá se říci prakticky i do menu. MIUI totiž neobsahuje žádné menu, a tudíž všechny nainstalované aplikace se vám shlukují na úvodní obrazovce, tedy abych byl přesný, na jednotlivých kartách. Mimo tuto změnu zde od klasického androidu nenalezneme nijak zásadní rozdíly. Karet, na které si můžete přidávat i vámi navolené widgety, může být nespočet.

Screenshot_2014-04-02-15-55-03 Screenshot_2014-04-02-15-55-00

Screenshot_2014-04-02-15-57-45

Nedobral jsem se k žádnému konkrétnímu číslu. Notifikační roletu vyvoláme klasicky tažením vrchní lišty směrem dolů a zde vidíme ukazatel času a data a samotné notifikace. Dole vpravo se posléze můžeme přepínat do ovládacího centra, kde lze snadno pomocí navolených vypínačů například vypnout/zapnout Wi-Fi, Bluetooth atp.

Screenshot_2014-04-02-15-55-27 Screenshot_2014-04-02-15-55-09 Screenshot_2014-04-02-15-56-20 Screenshot_2014-04-02-15-55-47

V systému můžete vyvolat i takzvanou jednoduchou nabídku spuštěných aplikací, jakousi podobu multitaskingu, stisknutím a podržením středové klávesy. Zde ukončujete aplikace tažením ikonky směrem nahoru či můžete ukončit všechny najednou a pročistit paměť ram stisknutím tlačítka uprostřed. Systém je velmi plynulý a vy se nemáte šanci potkat se sebemenšími záseky či zpomalením. Systém nabízí mnoho možností úprav, modifikací a vychytávek.

Screenshot_2014-04-02-15-57-04 Screenshot_2014-04-02-15-56-51 Screenshot_2014-04-02-15-55-09

Umožňuje taktéž nastavit citlivost displeje pro ovládání v rukavicích či možnost nastavení sledování využitých dat, přes připojení k mobilnímu internetu atp. Skvělý je i mnou často vychvalován nástroj optimalizace, který oskenuje celé zařízení, včetně spamů, virů, cache, atd. Následně odstraní nepotřebné soubory a pročistí celé zařízení.

Velmi jsem si na přístrojích značky Xiaomi oblíbil hudební přehrávač, který je hezky graficky zpracován a nabízí širokou škálu nastavení. Nechybí zde propracovaný ekvalizér, a dokonce možnost zapnutí automatického stahování obalů alb a textu písní. Tento doplněk bohužel nefunguje vždy úplně přesně, a tak se vám může stát, že systém stáhne špatný cover atp. Za systém uděluji plus.

FOTOAPARÁT

Čínská vlajková loď dostala do výbavy 13MPx fotoaparát, pyšnící se i přítomností 2diodového blesku, pro lepší pořizování snímků za zhoršených světelných podmínek. Snímač dodávala firma Sony a konkrétně se jedná o jejich proslulý Exmor. Fotoaparát taktéž dokáže zaznamenávat videa ve FullHD kvalitě, s četností 30 nebo 60 snímků za sekundu.

Dalším příjemným zjištěním je bezesporu přítomnost funkce zaznamenávání časosběrného videa. Prostředí fotoaparátu je dobře propracované a nabízí opravdu širokou škálu možností, musím ale upozornit na přítomnost tzv. jednoduchého režimu, který prostředí o mnoho funkcí oseká. Zprvu jsem si myslel, že prostředí je tak opravdu neobsáhlé.

SAMSUNG CSC Screenshot_2014-04-02-15-56-06

Jako jednu z největších předností oceňuji HDR režim, který vám opravdu dokáže pořídit velmi hezké snímky, které ale trpí jemnou, nepřirozenou přílišnou saturací. Výsledné fotografie jsou na tom velmi dobře, barevné podání je ukázkové, jediný neduh shledávám ve vykreslování detailů. Tam obrysy jednotlivých objektů splývají do sebe. Tento nedostatek by se možná dal odstranit softwarovou aktualizací, nicméně zprávu o tom, zda-li Xiaomi nějakou chystá, jsem nenašel.

Ukázkové fotografie:

IMG_20140320_204232 IMG_20140321_152805_HDR IMG_20140322_134830

IMG_20140321_153715 IMG_20140322_135638_HDR

Jako velmi pozitivní zjištění, musím upozornit na extrémně krátkou dobu pořízení snímku od zmáčknutí spouště. Tento akt  probíhá opravdu okamžitě a vám už tak neunikne jediný důležitý moment. Nutno zmínit, že smartphone disponuje i  čelním fotoaparátem, který se pyšní rozlišením 2 MPx, využití je vhodné maximálně pro videohovory, přes messangery typu skype, viber apod.

BATERIE

Xiaomi MI3 disponuje akumulátorem s kapacitou 3010 mAh. Tato hodnota zní velmi sympaticky a v praxi je zkušenost naprosto stejná. Baterie mi mnohdy vydržela i den a půl středně aktivního využívání. Má aktivita na smartphonu se skládá většiny těchto úkonů: non stop zapnutá synchronizace, non stop zapnuté internetové připojení skrze mobilní datovou síť, cca 5 sms zpráv, 15 minut hovoru, pár videí na youtube skrze připojenou Wi-fi, náhodné surfování po internetu, cca 3 hod. Denně poslech hudby 1,5 hod. A to je zhruba vše.

Screenshot_2014-04-02-15-55-40 Screenshot_2014-04-02-15-55-36

Příjemný faktem zůstává možnost zvolení jednoho ze 3 provozních režimů a konkrétně máte na výběr režim výkonný, vyvážený nebo úsporný. Klasickým kamenem úrazu u telefony značky Xiaomi v České republice je neoriginální koncovka nabíječky, která vám garantuje extrémně dlouhou dobu nabíjení. Doporučuji si před koupí odložit pár korun na silnější adaptér. Xiaomi MI3 za výdrž velmi chválím.

Závěr

Aktuální vlajková loď donedávna nenápadné čínské společnosti válcuje mobilní konkurenci jak svou výbavou, tak svou cenovkou a prodejními výsledky. Jako plusy zmíním dobrý design, perfektní displej, velmi vyladěný software, bezkonkurenční hardware a obstojný fotoaparát. Jako malé nenápadné mínus zmiňuji použité materiály, které ubírají už tak povedenému telefonu na dokonalosti, což je škoda.

Zařízení bych doporučil zejména těm nejnáročnějším, kteří hledají maximální porci výbavy za bezkonkurenční cenu a nevadí jim méně renomovaná značka. Mezi konkurenty tohoto smartphonu lze považovat ještě donedávna takřka veškeré vlajkové lodě, jako jsou například Samsung Galaxy S4, HTC One, Sony Xperia Z1 apod.

Je důležité ale zmínit, že cenovky těchto telefonů se pohybují o několik tisíc výše, a tak Xiaomi MI3 vyhrává tento boj na plné čáře. Osobně uděluji Xiaomi MI3 9 bodů z 10 a musím říci, že se jedná o opravdu povedený přístroj, o kterém bych možná sám uvažoval.

alza

Za zapůjčení Xiaomi MI3 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Orliczek

Za svůj život jsem vystřídal okolo 32 zařízení. Mám rád Android, který mě vždy nakrkne občasnou nestabilitou a nyní běžím na iOS 7, který mě začíná překvapovat nestabilitou s iPhonem 4s. Dělám už 9 let muziku, jezdím na koncerty, vydal jsem 3 alba a pár videoklipů.

Komentáře

zdravim osobne tento telefon niekolko dni mam vymenil som ho za moj rocny Samsung G. Note2 za uplne novy tento Mi3w a musim povedat ze je to vazne spicka a lubi sa mi aj SW na hry vazne nema konkurenciu ale ma aj ine prednosti urcite skocim aj po Mi4 :) len ten koniec clanku sa mi nepaci „Za zapůjčení Xiaomi MI3 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.“ co su chory? realne hodnota sa pohybuje od 240e po 300e, ako hovorim ja som ho vymenil za rocny Note2 co ma hodnotu pod 300e za uplne novy tento co mam a to je myslim ze ta najlepsia Xiaomi Mi3 verziarenci

mi3 nedokáže natáčet 60 snímků za sekundu

mylis sa, osobne mi3w mam

Taky ho mám, v nastaveni žádná možnost 60 snímků není. Řešilo se to aj na miui fóru.

nema na to SW vybavenie treba stihanut z GP co dokaze 60fps snimat

Nějaká konkrétní appka?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat