Asus Transformer Pad TF701T – kovová skládačka recenze

Asus Transformer Pad TF701T – kovová skládačka [recenze]
2013-12-21T11:15:04+02:00
• 21. 12. 2013
1

Společnost Asus má již se svými konvertibilními zařízeními řady Transformer již nějaké zkušenosti a dnes recenzovaný model je již několikátá generace. Té první jsme se dočkali v roce 2011 a od té doby existují kousky nejen s Androidem, ale na trhu nalezneme podobné zařízení i s Windows 8. Asus měl tedy již dost času na dostatečné odladění celého konceptu včetně mechanizmu skládání tabletu a jeho doku. Jak se mu to povedlo?

Tento model přímo navazuje na model Asus Transformer Pad Infinity, který se na trhu objevil v druhém čtvrtletí roku 2012 a sdílí s ním téměř totožný design. Nový model přináší totiž inovace především pod pokličkou, ale to není zdaleka vše.

P1030662

Obsah balení

Ačkoli vám nový Transformer dorazí v poměrně velké krabici, obsah uvnitř již zas tak velkorysý není. Nalezneme zde kromě samotného tabletu a doku již jen adaptér do zásuvky a nabíjecí kabel, který slouží i pro připojení k počítači. Ten překvapivě nepoužívá typický microUSB kabel, ale Asus přichystal vlastní řešení v podobě proprietární konektoru. Samozřejmostí je i sada uživatelských příruček, tím ale obsah končí.

Konstrukce

Začneme konstrukcí u samotného tabletu, na dokovací stanici se zaměřím o pár odstavců níže. Tablet jakoby z oka vypadl předchůdci s názvem Transformer Prime. Sdílí s ním velmi povedenou a především kvalitní konstrukci. Ta je tvořena kovovými zády, která jsou navíc vroubkovaná do kruhu kolem loga výrobce, což vytváří velmi pěkný efekt. Na zádech nalezneme ještě kromě kovu i horní plastový proužek, ve kterém se ukrývají všechny antény a je v něm také osazen fotoaparát. Na levé straně zadní strany nalezneme ještě také reproduktor, který si bohužel při držení lehce zakryjete. Jeho hudební výstup a hlasitost ale není vůbec špatná a jedná se o mírný nadprůměr.

P1030612 P1030642

Na levém boku tabletu se nachází dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti. Zhruba uprostřed zde nalezneme slot na paměťové karty microSD, který překvapivě ani nedisponuje jakoukoliv krytkou. Vespod se nezapomnělo na 3,5mm jack pro sluchátka, a dokonce ani na microHDMI pro připojení k externímu monitoru či televizi. Tlačítko pro zapínání se nachází jako u většiny tabletů na svrchní straně. Jeho zajímavostí je integrovaná LED dioda, která vám dává oranžovou barvou vědět, zda se tablet nabíjí z doku. Stejnou signalizací pak dává vědět i klávesnicový dok. Čelní straně dominuje 10,1 palcový displej. Okraje vedle displeje jsou na dnešní dobu možná až příliš široké, na druhou stranu tak bez problému tablet uchytíte a nezakryjete si právě zobrazovací panel. Uprostřed nad ním nalezneme kamerku pro videohovory a nalevo naopak logo Asus. Malou výtkou mohou být vcelku snadno se usazující otisky prstů.

    P1030635 P1030614

Celkové rozměry tabletu činí 263 milimetrů na šířku, 181 na výšku a tloušťka je pěkných 8,9 milimetrů. Vzhledem ke kovové konstrukci ale nabobtnala hmotnost, která činí 585 gramů. To by nebyl problém, kdyby tabletový dok nevážil 570 gramů. Dohromady totiž stoupne hmotnost celého kompletu na 1,13 kilogramu, a to už pocítíte nejen v ruce. Nyní se zaměříme na konstrukci samotné dokovací stanice s klávesnicí. Pro propojení tohoto doku s tabletem je připraven masivní kloub. K udržení propojení poslouží dvě pacičky po stranách prostředního proprietárního konektoru. Po zapojení obou částí do sebe lze cítit jisté zacvaknutí a pro odpojení slouží malý posuvník, který tablet od základny odjistí.

P1030648 P1030651

Celkové zpracování klávesnicového doku není dokonalé, jelikož námi testovaný kus dorazil již s vybouleným plastem nad touchpadem, což lze vidět na obrázcích výše. Jak jsem již načal, dok je vyroben celý z plastu. Problémem může být také občasné převážení, a to i navzdory tomu, že jsou tablet a dok téměř stejně těžké. Samotný tablet se také v zámku dokovací stanice celkem viklal.

Samotná klávesnice neobsahuje žádné nestandardní prvky, samozřejmě je zde ale nahrazena klávesa Windows tlačítkem domů. Escape je zase suplován tlačítkem zpět a levý alt lupou. Horní sada nabízí místo kláves F1-12 rychlý přístup k některých užitečným funkcím, jako je například zapnutí WiFi, Bluetooth, prohlížeče, a dokonce i klávesu pro pořízení screenshotu. Psaní na klávesnici není špatné, na delší romány to ale není. Navíc její pravá část měla klapavý zvuk, jako by nebyla dostatečně upevněná.

P1030650 P1030679

Na levém boku doku se nachází plnohodnotné velké USB 3.0 pro připojení dalších periferií. Díky podpoře USB host připojíte bez problémů myš, externí harddisk a třeba i další klávesnici. Na tomto boku nalezneme také slot pro paměťovou kartu SD. Na druhé straně je již jen vlastní konektor pro nabíjení s diodou.

Displej

Zobrazovací panel s úhlopříčkou 10,1 palce nabízí úctyhodné rozlišení 2560×1600, čímž činí hodnota PPI pěkných 298. To je dokonce víc, než nabízí slavná Retina u iPadů. Kvalita displeje je díky použité technologii IPS na velmi vysoké úrovni a obrázky na něm díky výbornému barevnému podání vypadají opravdu dobře. A pokud by se vám hra barev nelíbila, lze ho v konfigurovat.

P1030684

Lze nastavit teplotu, odstín a sytost barev. Krom toho je zde také možnost aktivovat Režim Živý, díky kterému dostanete podstatně výraznější barevné podání. Viditelnost na přímém slunečním světle je na dobré úrovni. Pozorovací úhly jsou špičkové a o ochranu displeje se stará Gorilla Glass.

Screenshot_2013-12-01-16-25-10

Hardware – v čele s Tegrou 4

Uvnitř tepe čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 4, taktovaný na frekvenci 1,9 GHz. Jednotlivá jádra jsou založena na architektuře  ARM Cortex-A15. Grafický čip disponuje 72 jádry GeForce. Operační paměť RAM má kapacitu 2 GB. To se sice může zdát dostatek, bohužel po startu tabletu je volných pouze okolo 400 MB. Systém tedy se všemi doplňky od Asusu zabere více než 1,5 GB, což už je pomalu více než plnohodnotné Windows na počítačích.

nVidia-Tegra-4

Výkonu má tablet dostatek, všechny hry včetně nejnovějších pecek běhají bez problémů. Samotný systém má někdy trochu delší odezvu, ale to se s poslední aktualizací výrazně zlepšilo. Interní paměť má kapacitu dle varianty 32 GB nebo 64 GB a lze ji dále rozšířit paměťovými karty microSD až do velikosti 128 GB. Z oblasti konektivity v tabletu nalezneme WiFi 802.11 a/b/g/n, dále starší Bluetooth 3.0, GPS modul, kompas a gyroskop. K televizi se pak můžete připojit přes microHDMI. Podpora USB On-The-Go je vzhledem k přítomnosti velkého USB 3.0 samozřejmostí. Zařízení také podporuje Miracast ke sdílení obrazu bezdrátově.

Nyní se již dostáváme k samotné výdrži baterie. Asus vybavil nový Transformer vlastní konektorem, což udělal nejspíše kvůli rychlosti nabíjení. Přístroj se totiž nabíjí na plnou kapacitu okolo 3 hodin, přes standard microUSB by to vzhledem ke kapacitě baterie trvalo zaručeně déle. Kapacita samotného tabletu činí 31 Wh a klávesnicový dok má 16 Wh. Slibovaná výdrž je až 17 hodin celého kompletu, bez doku hodin 14. Takovým hodnotám se lze opravdu velmi blízko přiblížit a běžně jsem tablet při aktivním používání pár hodin denně nabíjel ob den.

Výdrž také ještě ovlivní, jaký režim baterie si nastavíte a zda zapnete chytrou úsporu. K dispozici je Zcela úsporný, Optimalizovaný a Přizpůsobený. Poslední jmenovaný si můžete seštelovat, jak je vám libo. Bohužel se mi jednou během testování stala nepříjemná věc, při které se během nepoužívání tablet z téměř 100 procent najednou naprosto vybil. Tento defekt jsem zachytil na snímku níže.

Screenshot_2013-11-13-21-52-12

Prostředí

Nový Transformer dorazil na test s Androidem ve verzi 4.2, avšak již během prvního týdne testování Asus překvapil aktualizací na Android 4.3. Sice to stále není nejnovější verze, ale i tak zaslouží pochvalu. Zlepšila se totiž odezva celého systému. Ten je opatřen nadstavbou od výrobce včetně hromady bonusových aplikací. Již na uzamčené obrazovce vidíme první změny. Tím je vlastní widget s hodinami a počasím. Ten lze ale jakožto v čistém Androidu 4.3 změnit za jiný.

Screenshot_2013-12-01-15-37-53 Screenshot_2013-12-01-15-43-22

Po odemčení na nás vykoukne stejné rozložení prvků, jako je dnes u androidích tabletů zvykem. Tím mám na mysli především tři tlačítka vespodu uprostřed a notifikační lištu nahoře. Ta je ale pouze jedna s různými přepínači, nastavování jasu a samozřejmě s notifikacemi.  Vlevo v dolním rohu se nachází tlačítko, po jehož stisku vyvoláte nabídku miniaplikací. Těch můžete mít posléze na tabletu otevřeno neomezený počet.

K dispozici jsou předinstalované tyto miniaplikace – kalkulačka, stopky, časovač, kompas, zvukový ekvalizér AudioWizard, slovník, přehrávač videa a převodník jednotek. Ploch je v základním stavu 5 a jejich počet nelze nějak měnit.

Screenshot_2013-12-01-16-24-50 Screenshot_2013-12-01-15-38-17 Screenshot_2013-12-01-15-42-53 Screenshot_2013-12-01-15-39-28

A nyní již k předinstalovaným aplikacím. Začneme aplikací AppLocker, která vám umožňuje uzamknout vámi vybrané aplikace na heslo. K dispozici je také aplikace pro nastavení rodičovského zámku. Další aplikací je MyLibrary, ve které můžete stahovat a číst knížky. Asus také předinstaloval povedenou aplikaci na tvoření poznámek s názvem SuperNote, kde máte možnost využít již předpřipravené šablon k vytvoření efektních poznámek.

Screenshot_2013-12-01-15-41-42 Screenshot_2013-12-01-15-43-49 Screenshot_2013-12-01-16-27-08 Screenshot_2013-12-01-16-26-49

Movie Studio vám pomůže se střihem videa v jednoduchém rozhraní a aplikace Story zase slouží k vytváření fotoknih. Změn se dočkaly aplikace Kalendář a Kontakty a zcela přibyla aplikace Tasks, ve které si můžete překvapivě přidávat své úkoly. V plné verzi je v tabletu předinstalovaný také balík Polaris Office, který slouží k prohlížení a i editaci dokumentů a prezentací.

Fotoaparát

Fotoaparát dostal do vínku rozlišení 5 MPx. Ačkoli se to může zdát dostatečné, kvalita výsledných fotografií je podprůměrná. Snímky jsou sice celkem ostré, ale barevné podání je špatné a jakoby celou fotografii překrývala bílá mlha. V horších světelných podmínkách pak lze pozorovat šum. Ale přeci kdo fotí tabletem? Na takovéto vyfocení dokumentu fotoaparát dostačuje. Přední kamerka má rozlišení 1,2 MPx. Natočené videa jsou v rozlišení 1080p, tedy 1920×1080 a jsou na tom podobně jako snímky.

P_20131201_155540 P_20131201_155546 P_20131201_155522 P_20131201_155602

P_20131201_155227 P_20131201_155206 P_20131201_155532 P_20131201_153902

 

Zhodnocení

Inovovaný Asus Transformer Pad přináší oproti svému předchůdci především kvalitnější displej s vyšším rozlišením a také vysoký výkon díky čipu Tegra 4. Malé nedostatky tablet dosahuje v oblasti softwaru, výrobce se ale snaží a aktualizace stále vycházejí. Velkým plusem je dlouhá výdrž baterie a celý komplet jako celek se až na vysokou váhu povedl. Klávesnice sice mohla být pohodlnější, ale co čekat od malého nástupce netbooků. Velkým plusem je bezesporu poměrně příznivá cena, která se pohybuje okolo 13 tisíc korun za 32 GB model. Pro některé může být jistě mínus absence 3G verze, ale Wi-Fi je dnes již na každém rohu.

Klady

  • velmi jemný a kvalitní displej
  • výborná výdrž baterie
  • Android již ve verzi 4.3
  • příznivá cena
  • USB 3.0

Zápory

  • převažuje se
  • vlastní napájecí konektor
  • celková hmotnost

Za zapůjčení Asus Transformer Pad TF701T pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu 12 990 Kč.

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ondřej Gardavský

22. 12. 2013, 17:57

Transformer má díky té výdrži potenciál být fajn zařízením na cesty, ale Asus to vždy zazdí tím 3G/4G, resp. jeho absencí. Kdyby tam dali slot na SIM kartu třeba místo toho fotoaparátu (jehož jediné použití si dokážu představit v situaci, kdy bych chtěl při videohovoru přes Skype osobě na druhém konci něco ukázat), tak by imho udělali mnohem lépe. Wi-Fi rozhodně není všude a tethering telefon jednak vyšťaví a jednak mají pouze datové SIM typicky větší FUP… no nic, tak snad příště…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat