Nexus 7 (2013) – hrdý zástupce 7palcových tabletů recenze

Nexus 7 (2013) – hrdý zástupce 7palcových tabletů [recenze]
2013-09-01T10:00:45+02:00
• 1. 9. 2013
6

Tento rok jsme se dočkali druhé generace sedmipalcového tabletu Nexus 7 z dílny Asusu. Samotné představení se obešlo bez jakýchkoliv ceremonií. V podstatě jsme mohli sledovat uvedení vylepšené verze, přičemž pro mnohé současné majitele Nexusu 7 z minulého roku nenabízí dostatek novinek, aby se rozhodli pro výměnu. U nás jsme samozřejmě nezaháleli a jeden jsme si nechali zaslat z USA, abychom se přesvědčili, jestli se Asus poučil z chyb z minulé verze. Musím jen dodat, že jich mnoho nebylo.

2013-08-31 16.39.00

Samotná cena byla navýšena, ale dá se to pochopit vzhledem k vylepšeným specifikacím, mezi kterými nyní najdeme například i zadní kameru nebo možnost napojit Nexus 7 na externí zobrazovací zařízení v podání televizoru, projektoru nebo monitoru. Ačkoliv ve specifikacích najdeme mnoho změn, tak i samotná konstrukce prošla obměnou.

Konstrukce

Předchozí verze tabletu není nijak velká, ale i tak se v Googlu a Asusu rozhodli, že novinka musí být tenčí. Konkrétně tloušťka dosahuje na hodnotu 8,65 milimetru, což mi připadalo poměrně málo na takový tablet. Po měsíci testování ale musíme uznat, že samotné držení a přenášení po kapsách a v rukách je daleko pohodlnější. Abych řekl pravdu, původní model se mi zdá jako těžký „cvalda“. Samozřejmě je to jen o zvyku, ale i samotná váha vás překvapí – 290 gramů je opravdu příjemná hodnota.

2013-08-31 16.57.19

Rozměry jsou sice jiné, ale i design prošel změnou. I po několika týdnech se nemohu zbavit dojmu, že ladné hrany mi připomínají dražší modely od Nokie, ale je to jen pocit. Nexus 7 jsem samozřejmě nabídl i ostatním redaktorům, aby zhodnotili jeho design a hlavně mě zajímal jejich pocit z držení. Jejich názor byl totožný s mým. Pokud nebudu brát v potaz cenu, tak i dnes mám dojem, že držím v ruce luxusnější zařízení, nebo aspoň dražší.  Povrchová úprava se změnila, ale nemohu říct, jestli je to k horšímu nebo k lepšímu. Jedná se spíše o gumovou úpravu, která rozhodně neklouže z ruky a je příjemná na omak.

Již při představení si mnozí všimli, že nad i pod displejem jsou tlusté okraje, které na první pohled nepůsobí příliš vábně. Ani já jsem se neubránil tomuto pocitu, ale i zde jsem se mýlil. Při sledování videa u některých zařízení hledáte specifickou pozici pro své palce, aby jste měli nerušivý prožitek . Právě v tomto okamžiku oceníte silnější okraje.

Kvůli držení došlo i ke změně umístění přední kamerky, která je vychýlena ze středové osy. Když držíte tablet na šířku, tak můžete odložit palec na střed, ale zároveň si nezastíníte kamerku při videokonferenci. Opět se jedná o drobnost, která rozhodně potěší.

2013-08-31 17.08.22

Na spodní straně najdeme microUSB port, který slouží výhradně na nabíjení, ale tentokrát jsme se dočkali podpory pro připojení třeba televize. Bohužel se nejedná o MHL standard – musíte si zakoupit speciální redukci SlimPort na HDMI, jenž se u nás těžce shání. Jedinou možnost máte na internetu skrze zahraniční obchody.

Na levé straně najdeme běžnou kolébku hlasitosti, nad kterou se nachází tlačítko pro vypínání/zapínání displeje/zařízení. Tlačítka míně vystupují nad povrch, takže je neminete ani v noci, když nevidíte na zařízení. Jejich úprava je značně odlišná – tvrdší lesklý plast. Poslední viditelnou záležitostí (občas) na zařízení je notifikační dioda pod displejem, když jej držíte na výšku. Zde jsem mírně zklamán, jelikož disponuje jen bílou barvou. Zapomeňte tedy na nějaké nastavování pro specifické aplikace. Jakmile máte notifikaci, tak prostě bliká a musíte se podívat, co vám vlastně dorazilo za upozornění. Někdy se mění frekvence, ale zde si nejsem jistý ani po delší době používání.

2013-08-31 16.43.38

Hardware

Jednou ze skrytých výhod Nexusu 7 je možnost bezdrátového nabíjení, přičemž se vše skrývá na zadní straně pod nápisem NEXUS. Bohužel jsem neměl možnost otestovat tento způsob – je nutné dokoupit nabíječku. Naštěstí se Asus nevydal cestou nějakého proprietárního řešení. Stačí zakoupit takovou, která podporuje standard QI.

V zadní oblasti se nachází taktéž NFC (Near Field Communication), takže stačí dvě zařízení přiblížit k sobě a můžete sdílet fotografie, kontakty, webové stránky nebo i aplikace. Vše pracuje spolehlivě, ale je nutné najít správné místo, kde je anténa umístěna.

Testovaný kus byl vybaven pouze WiFi modulem typu Dual-band podporující 2.4G a 5G (802.11 a/b/g/n). Zde jsem byl mile překvapen, jelikož jsem neočekával jakékoliv zlepšení. Při opouštění domu jsem byl zvyklý u předchozího modelu, že dosah mé domácí WiFi není dostatečný, ale nový model mě přesvědčil, že dokáže lépe zachytit signál. V oblasti rychlosti je vše standardní a zajisté zde nebudete mít problémy.

Výkon

Pokud se podíváme na výkon tabletu, tak zde si asi nikdo nemůže stěžovat. Snapdragon S4 Pro dokáže dodat dostatek výpočetního výkonu u při normálních operací a v této oblasti jednoznačně převyšuje svého předchůdce. Samozřejmě vám sem dám nějaké výsledky z benchmárku, ale z mého používání jsem si všiml, že došlo k velkému nárůstu. Jelikož se jedná o WiFi verzi, tak pro offline použití někdy stahuji Youtube videa. K tomuto účelu používám aplikaci TubeMate (nenachází se v Gooogle Play). V ní si zvolíte video a následně kvalitu. Vše stáhne do zařízení, přičemž dochází ke spojení do výsledného videa, jelikož stahování probíhá po částech. U předchozího modelu jsem si mohl dovolit takto uložit jen jeden film, přičemž došlo na takové zatížení, že Nexus 7 (2012) nebyl použitelný ani pro normální práci na webu nebo sociálních sítích. U N7 2013 klidně zadám úkol na dvě videa a stále mohu pracovat s tabletem – nepoznáte, že probíhá náročná operace na pozadí.

2013-08-31 15.35.05

V oblasti výkonu si tedy nemohu stěžovat a i po delší době používání je tablet neustále svižný. Zatím jsem nedošel na aplikaci nebo hru, která by mu dala pořádně do těla, abych zaznamenal sekání nebo zpomalení systému. Pokud se ptáte na RAM, tak 2 GB vám bohatě vystačí a ani zde jsem se nesetkal se nedostatkem.

Bohužel mnohým nebude stačit úložné místo. U naší 16GB verze jsem měl k dispozici jen 12 GB a na možnost rozšíření pomocí SD karty rovnou zapomeňte. Chybí zde slot i podpora. Máte pouze dvě možnosti, jak si zvětšit prostor. Buď použijete cloud nebo si zakoupíte speciální příslušenství, kde je ale vyžadována instalace doplňkové aplikace.

Displej

Největší chloubou Nexusu 7 2013 je samozřejmě displej, který je chráněn sklem od společnosti Corning, ale typ Gorilla zde nenajdete. I tak můžete očekávat ochranu proti poškrábání. Zatím se mi nepodařilo udělat ani jeden zářez do skla, což mě potěšilo, jelikož se mi to u většiny zařízení při běžném používání podaří tak do jednoho týdne.

2013-08-31 17.02.48

Rozlišení 1920 x 1200 pixelů je opravdu extrémní a na úhlopříčce 7 palců nemáte šanci rozeznat jednotlivé pixely. Museli byste použít nějaké zvětšovací zařízení nebo silnou lupu. Jas i kontrast je na hodně dobré úrovni. Nepozoroval jsem nějaké nedostatky nebo vady, mile překvapil i na přímém slunci.

Při testování jsem si pouštěl videa s maximálním jasem, ale ani tehdy jsem nezaznamenal přehřívání. Tablet byl chladný, a to dokonce i v případě Full HD videí.

Systém

Zde by možná stačilo říci, že čistý Android nepřináší nějaké velké změny a do jisté míry je to pravda. Nexus 7 2013 byl prvním zařízením na trhu s verzí 4.3, která ale nese stejné označení jako předchozí – Jelly Bean. Jsou zde změny spíše kosmetického rázů, ale jedna z největších novinek jsou Omezené účty, které se hodí zejména tehdy, když půjčujete zařízení někomu druhému nebo rovnou dítěti. Jednou ze skrytých vylepšení je podpora funkce TRIM, která zlepšuje IO operace. Zde neucítíte zlepšení a v podstatě si ničeho ani nevšimnete. Ovšem po delší době používání nebude docházet ke zpomalování.

Google vylepšil i aplikaci pro focení, kde největší změnou je nové uživatelské rozhraní a vyladění fungování Photosphere. To již uvítáte, jelikož je na tabletu i foťák.

Mezi běžnými aplikacemi zde najdeme ten nejnutnější základ – kalendář, email, kalkulačka, galerie fotografií, webový prohlížeč Chrome, Hangouts (komunikační služba) a další. Co vám zde bude chybět, tak si bez problémů doinstalujete z obchodu Play.

Kamera

Samotná zadní kamera je velkou novinkou a musel jsem si položit otázku, jestli se jedná o nezbytnou součást tabletu. Z mého pohledu mohla být klidně vynechána, s čímž by následovalo i snížení ceny. Pokud bych měl hodnotit vlastnosti a schopnosti foťáku, tak se nejedná o nic hrozného. Samotné fotografie jsou spíše průměrné, ale hodně záleží na světelných podmínkách. V šeru nebo za tmy nedostanete kvalitní fotografie, což může dokazovat snímek níže, který byl pořízen bez přisvětlení.

IMG_20130802_070621

Pokud ale budete mít dostatečně dobré světelné podmínky, můžete pořídit docela kvalitní fotografie, s kterými se můžete pochlubit mezi přáteli. Samozřejmě fotografové nebudou spokojeni, ale jako náhradní a nouzové řešení můžete zadní foťák vystačovat.

2013-08-17 09.38.37 2013-08-17 09.37.36 2013-08-17 09.18.31 IMG_20130731_171144

IMG_20130802_071526 IMG_20130802_071929 IMG_20130802_072258 IMG_20130802_072408

IMG_20130802_105746 IMG_20130802_111118 IMG_20130802_111925 IMG_20130802_113650

IMG_20130802_115654 IMG_20130810_065956

Kromě fotek si můžete natočit i video, přičemž 5MPx senzor zvládne i Full HD rozlišení. Ani zde nečekejte zázraky, ale jedná se o poměrně dobrou kvalitu výchozího záznamu.

Timelapse (časosběrné) video pořízené tabletem

Baterie

Při srovnání Nexusů 7 obou generací si zajisté všimnete rozdílu v bateriích. Nový model má menší rozměry, s čímž souvisí i menší kapacita baterie. Jedná se ale jen o specifikace, jak jsem si mohl všimnout z testování. S výdrží na jedno nabití se nešlo nijak dolů. V podstatě zde nejsou výrazné rozdíly a novinka dokáže vydržet stejně dlouho a někdy déle.

Při běžném používání se normálně dostanu na dva dny, ale v mém případě to znamená sledování videí na Youtube (cca 1 až 2 hodiny denně), komunikace s lidmi přes Hangouts (text, video, hlas), brouzdání na webu a příležitostné hraní her spojené s poslechem hudby. K tomu je nutné započítat ještě 3 aktivní Google účty se zapnutou synchronizací.

Pokud ale budete chtít vybit baterii na minimum za pár hodin, tak se vám to zajisté podaří. Schválně jsem nechal Nexus 7 přehrávat neustále dokola video ve Full HD při maximálním jasu (100 %) a z plně nabité baterie se dostal na 27 % během 4 hodin a 30 minut.

2013-08-31 14.26.08 2013-08-31 14.26.15

Při snížení jasu na polovinu se zajisté dostanete na daleko lepší údaje a nebojím se říci, že tablet klidně pokoří 8 hodin přehrávání videa.

Specifikace

  • Displej: 7 palců, 1200 x 1920 pixelů, IPS LCD
  • Interní paměť: 16 GB
  • RAM: 2 GB
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon S4Pro, 4 jádra Krait s taktem 1.5 GHz
  • Grafika: Adreno 320
  • Foťák: 5 MPx, 1080p@30fps
  • Přední kamerka: 1.2 MPx
  • Systém: Android 4.3 (Jelly Bean)
  • Baterie:  3950 mAh
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band
  • Bluetooth 4.0 s A2DP, LE
  • microUSB (SlimPort) v2.0
  • A-GPS, NFC, bezdrátové nabíjení
  • stereo reproduktory
  • Rozměry: 200 x 114 x 8.7 mm, 290 gramů

Hodnocení a závěr

Zprvu jsem byl velmi spokojeným majitelem prvního Nexusu 7, ale po čase jsem si začal všímat nedostatků Tegry 3 při náročnějších operací s daty. S nákupem nejnovějšího modelu jsem neotálel a jednoznačně jsem udělal dobrou koupi. Výkonu má na rozdávání a zatím jsem nezaznamenal nějaké zaváhání. Displej dosahuje na vysokou kvalitu. Pro sledování videí, prohlížení webů a hraní her dostačuje.

Neustále mě překvapuje jeho zpracování a samotná konstrukce. Zde si opravdu nemohu stěžovat. Jedinou výtku mám k zadnímu foťáku, který je na tabletu zbytečný a jeho absence by mi vůbec nevadila. Jakoby byl na Nexusu jen do počtu. Notifikační LED dioda potěšila, ale zde bych uvítal aspoň základní barvy pro rozeznání, co vás čeká za upozornění.

Cena je opět přívětivá, přičemž ji Asus extrémně nenavyšuje ani v oficiální české distribuci. Pokud již máte předchozí model, tak asi není důvod k výměně, ale pokud teprve přemýšlíte nad koupí sedmipalcového tabletu, tak určitě neprohloupíte. Na trhu najdete podobné tablety, ale zde je jednoznačné plus v podání aktualizací systému přímo od Googlu. Vlastním jej již jeden měsíc a Google vyslal již 3 minoritní aktualizace.

Nexus 7 z roku 2013 se stane na dlouhou dobu mým pracovní nástrojem, který zajisté využiji i k zábavě.

Graf ceny produktu Google Nexus 7 II 16GB WiFi poskytuje server Heureka.cz

Nexus 7 (2012) vs. Nexus 7 (2013)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

disqus_QlLrIcuL7I

7. 9. 2013, 12:23

Zdravím,
rád bych se redekce zeptal. V září plánuji jet do ameriky a tam tablet pořídit. Stojí tam jen 229 dolarů což je nižší cena, než v ČR. Chtěl bych vědět, jestli se mám připravit na nějaká omezení a nevýhody v užití, která vyplnou z koupi za oceánem? Například bez češtiny apod. :-)
Moc děkuju za rady a podněty
Hezký den

Přemysl Vaculík

VIP 7. 9. 2013, 12:39

Problém by mohl být na celnici, ale jinak čeština v systému je.

Tak hlavně nabíječka nepůjde bez redukce do CZ zásuvek…

Pro ty, kteří stále váhají zda zvolit první nebo druhou generaci tabletu Nexus 7, může přijít
vhod vzájemné porovnání http://tablety.megaduel.cz/porovnani-google-nexus-7-ii-vs-google-nexus-7.htm

Zdeněk Pohl

2. 9. 2013, 12:30

Dnes jsem dal přednost recenzi na dotekomanii než na konkurenčním webu. Musím ocenit že recenze není otravně dlouhá, je vyvážená, má srovnání a obsahuje i video pohled. Dobrá práce.

Richard Néveri

1. 9. 2013, 17:20

Tie fotky ma docela prekvapili, cakal som horsiu kvalitu :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat