Patentový troll žaluje vývojáře kvůli využívání lokalizace smartphonu

Patentový troll žaluje vývojáře kvůli využívání lokalizace smartphonu
2013-08-29T09:00:40+02:00
• 29. 8. 2013

Ve světě existuje několik společností, jejichž jediný smysl spočívá v nákupu patentů a v jejich následném vymáhání. Takové firmy jsou označovány jako patentoví trollové. Nikdy nic nevyrobí a jejich jediný přísun financí jde z vyhraných patentových sporů. Dnes tu máme ale opravdovou chuťovku v podání společnosti Remote Locator System LLC, která se snaží vymáhat „svá práva“ na základě 17 let starého patentu.

patent_trolls

Portál Android Police se na tento patent podíval blíže a v podstatě popisuje využití IR snímačů a vysílačů v nemocnici. Každý zaměstnanec by měl vlastní vysílač, přičemž by nemocnice byla vybavena snímači pro registrování jejich polohy. Tato záležitost se týkala i vybavení. Jednoduše řečeno, vše pracovalo na principu lokalizace zaměstnanců a vybavení v nemocnici. Pokud byste potřebovali sehnat následně nějaké zaměstnance, tak by stačilo v lokální telefonní síti vytočit kód daného člověka a systém by následně vybral k němu nejbližší telefon, který by začal zvonit.

Jak dnes již víme, tento systém se nikdy nerozšířil, ale společnost Remote Locator System uviděla v tomto patentu šanci  a vidinu financí. Rozhodla se žalovat několik vývojářů za porušení tohoto patentu ve svých aplikacích. Konkrétně se jedná o Lookout, SeekDroid, Footprints, LogSat, Life360, Glympse a Aries Apps. Všechny tyto aplikace nějakým způsobem lokalizují smartphone, případně zobrazují pozici jiných. Patentový troll uvádí, že vývojáři porušují 17 let starý patent, který využíval jiné technologie.

Samozřejmě můžete poukázat na to, že i daleko větší společnosti využívají podobný systém lokalizace, ale problém je zde v penězích. Remote Locator System si netroufá na velké soudní spory, přičemž doufá, že vyhraje nad malými vývojáři. Zde je větší šance na vzniknutí precedentu, což by mohlo vést k větším soudním sporům. Můžeme jen doufat, že americké soudy tento spor smetou ze stolu a vývojáři se nebudou muset starat o malicherné soudní přestřelky.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat