5 aplikací ze storu: Monitoring a správa sítě

5 aplikací ze storu: Monitoring a správa sítě
2013-05-15T10:40:02+02:00
• 15. 5. 2013

Pohled na všechny možnosti správy routeru

Tentokrát se podíváme do oblasti aplikací, které mohou být velkými pomocníky zejména pro monitoring, ale i pro správu sítě nebo prozkoumávání sdílených složek v síti.

Fing Network Tools

Fing je opravdu ultimativní aplikací pro monitoring, hledání a řešení základních problémů v síti. Ihned po spuštění aplikace spustí skenování WiFi sítě, ke které jste připojeni. Po proskenování celé sítě uvidíte všechna připojená zařízení a uzly, které se v síti nacházejí. Na každý prvek sítě můžete tapnout a dozvědět se informace jako IP a MAC adresa, výrobce nebo kdy Fing poprvé dané zařízení v síti zjistil. K pokročilým funkcím aplikace patří také funkce skenování běžících služeb na portech zařízení, testování odezvy nebo třeba trasování a funkce wake on LAN.

Proskenovaná síť

Všechny výše zmíněné funkce umí i aplikovat na jakéhokoliv vzdáleného hosta s dvěma funkcemi navíc v podobě překladu IP adresy na doménové jméno (a naopak) nebo testování kvality TCP připojení k hostovi.

Test odezvy k zařízení

logo-app Fing - Network Tools Overlook Zdarma ANDROID

Wifi Analyzer

Velmi užitečná a jednoduchá aplikaci pro skenování okolních WiFi sítí se zjišťováním, na kterém kanálu vysílají. Když budete mít štěstí, naleznete škvíru na některém kanálu pro snížení zarušení vašeho signálu.

Analýza okolních wifi sítí a zjištění, že tu máme "čisto".

logo-app Wifi Analyzer farproc Zdarma ANDROID

Linksys Smart Wifi

Úzce zaměřená aplikace pro menší okruh uživatelů vlastnících několik modelů Linksys routerů podporujících službu Cisco Connect Cloud, ale za to umožňuje kompletní správu routeru i na dálku. Bez nutnosti jakékoli VPN či něčeho podobného, jen přihlášení, které platí i pro web.

Pohled na všechny možnosti správy routeru

logo-app Linksys Smart Wi-Fi Linksys LLC Zdarma ANDROID

ConnectBot

Ačkoli telefon není úplně vhodný na psaní příkazů, pro případ potřeby je to skvělé nouzové řešení například pro restart serveru nebo nahození aplikace. Jde o stejně jednoduchý SSH klient, který si můžete nainstalovat na libovolné zařízení.

SSH konzole na telefonu

logo-app ConnectBot Kenny Root, Jeff Sharkey, Torne Wuff, Paul Evans Zdarma ANDROID

Subnet Calc

Někteří budou zřejmě namítat, že sem tato aplikace nepatří, ale vím, že pro spoustu lidí je počítání IP adres, subnetů, masek, broadcastu, počtu hostů… doslova peklem a vyhýbají se tomu. Osobně považuji zvládnutí počítání IP adres z hlavy (bez papíru) za elementární znalost v počítačových sítích a příbuzných oblastech. Pokud se výpočty nechcete učit, aplikace vám to ulehčí, i když výpočet z hlavy bude asi i tak 2x rychlejší.

Všechny podstatné informace na jedním místě.

logo-app Subnet Calc John Rouda Zdarma ANDROID

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Vaníček

Jsem student IT, který rád bloguje, učí děti na počítačích v rámci počítačových táborů či kroužků a baví ho počítačové sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat