Windows Phone se daří na úkor BlackBerry a Symbianu

Windows Phone se daří na úkor BlackBerry a Symbianu
2013-04-02T08:00:59+02:00
• 2. 4. 2013
3

Microsoft si může gratulovat, jelikož jeho systém Windows Phone se začíná prosazovat ve světovém měřítku. Prozatím jsme si mohli být jisti tím, že v současnosti existují dva dominantní systémy – Android a iOS. Dlouho jsme spekulovali o tom, jestli se WP dá považovat za 3. systém, ale zřejmě není pochyb.

4-1-2013kantarwp3

Konkurence je poměrně silná, ale Windows Phone dokáže růst na větším počtu trhů. Prozatím se nedostává ani do záporných čísel, což je zvrat k lepšímu v porovnání s minulým rokem. Nejde jednoznačně říci, jestli k růstu napomohly levnější varianty s verzí 7.x nebo rovnou s WP 8. Pokud se podíváme na americký trh,  zde si Microsoft polepšil o 1,4 %. Nejvýznamnější zemí je Itálie, kde došlo nárůstu o 7,7 %, což již není zanedbatelné číslo.

4-1-2013kantarwp2

V tabulkách je jednoznačně vidět, že nejrozšířenější systémy jsou Android a iOS, ale na druhou stranu ztrácí podíly Symbian a BlackBerry. Právě ze slábnutí těchto systémů těží Windows Phone, který se zdá být dobrou alternativou. Bohužel se nejedná o dobré zprávy pro firmu BlackBerry, jelikož její finanční stav si nemůže dovolit jakoukoliv ztrátu trhu. Samozřejmě se můžeme podívat na nedávná kladná čísla, ale zjevně Microsoft urychlí marketing, aby potvrdil své postavení na trhu.

Zdroj: pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Z těch čísel vidím jasně jen jedno…Symbian Nokii padl na držku a část uvolněného podílu se jí podařilo záchránit pro WP. Ostatní rozdíly jsou na úrovni statistické chyby a nedá se z nich, dle mého soudu, odvodit vůbec nic.

Celkom zaujimave je aj to, ze podla comscore android OS za posledne 3 mesiace pohorsil o skoro 2%, kdezto iOS za rovnake obdobie rastol o 3,5% :) a dalsia, podla mna ovela zaujimavejsia statistika ohladom online market share hovori, ze globalne vedia iOS so 65%, za nim Android s 21%. O ziskoch ani nehovorim :)

Promiňte, ale Vaše analytické schopnosti jsou na úrovni améby zelené. K finanční situaci BlackBerry: za to samé období vzrostla hodnota jejich akcí o třetinu a minulý týden vykázali zásobu hotovosti 2,9 mld. USD, což je pro představu roční rozpočet celé ČR na vědu a výzkum…

Symbian už nikdo nepodporuje. A BlackBerry až 30. ledna představilo nový OS, na který se už dlouho čekalo. Takže je logické, že za celý kvartál šly prodeje telefonů dolů – za únor se nových prodal jenom milión, protože byly dostupné pouze na dvou trzích (UK a Kanada).

Takže závěr by mohl znít, že to pomohlo WP a kdo ví, zda si toto tempo udrží. V tomto kvartálu totiž začnou být dostupné nové modely BB celosvětově a až pak nastoupí jejich mainstreamový model s klávesnicí. Pak můžete začít spekulovat. Z tohoto kvartálu nemůžete usuzovat vůbec na nic.

Natož blouznit o zoufalé finanční situaci BlackBerry.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat