Intel implementoval do Androidu podporu dual-boot

Intel implementoval do Androidu podporu dual-boot
2013-03-13T11:34:50+02:00
• 13. 3. 2013

Intel se teprve nedávno začal silně angažovat ve světě smartphonů. Dodnes existuje jen několik mobilů, které mají jeho procesory pod kapotou. Příkladem může být Motorola Razr i, kterou jsme u nás před nedávnem testovali. Bohužel u těchto zařízení nejde použít běžný Android, takže musí docházet ke speciálním úpravám a kompilacím.

android-intel

Kvůli rozdílnosti mezi Atomy od Intelu a ostatními ARMovými mobily se musí vyvíjet trochu odlišná verze systému Android. Proto existuje Intel Open-Source Technology Center, kde se pracuje na projektu Android-AI. Nedávno byla vydána alpha verze Android-4.2.2_r1-ia0, která je založena na 4.2.2 a využívá linuxové jádro 3.8, Ačkoliv se nejedná o nějak zajímavou novinku, vývojářům se podařilo implementovat celkem zajímavé rozšíření, které ještě doposud nebylo viděno na tomto systému od Googlu.

Disponuje totiž podporou UEFI, což je dnešní náhrada staršího BIOSu. Díky tomu je nová verze systému vybavena o podporu duálního bootování systému. Je zde i implementován nový instalátor, který má vše ulehčit. Sám vývojář Matt Gumbel se k tomu vyjádřil následovně:

 We just released a particularly cool feature: our installer is now capable of installing Android-IA side-by-side with a pre-existing Win8 installation.

Právě jsme vydali skutečně cool věc: náš instalátor je nyní schopen instalovat Android-IA vedle již existující instalace Win8.

To znamená, že na smartphonech a tabletech budete moci nainstalovat vedle Androidu i Windows 8. Tento způsob se zejména využije u tabletů. Na sociálních sítích jsme pozorovali, že by se jednalo o žádanou funkci, bohužel se nedá nyní říct, že by se novinka objevila v dohledné době v produkci. Prozatím je samotná verze testovacího systému poněkud nestabilní a není plynulá. Navíc se zde vyskytují problémy s Bluetooth.

Zdroj: phoronix.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat