Ubuntu Touch Developer Preview je k dispozici pro Nexus zařízení

Ubuntu Touch Developer Preview je k dispozici pro Nexus zařízení
2013-02-21T22:53:20+02:00
• 22. 2. 2013
1

Společnost Canonical nás již nějakou dobu láká na kompletně nový systém Ubuntu pro dotyková zařízení. První byla oznámena verze pro smartphony Nexus 4 a Galaxy Nexus. V tomto týdnu došlo k uvedení Ubuntu pro tablety, kam zatím zapadají modely Nexus 7 a Nexus 10.

Prozatím je předčasné jásat, že zde máme nový operační systém, který by mohl nabídnout více než Android nebo Windows RT. V tuto chvíli jsou totiž k dispozici verze označované jako Developer Preview, což znamená, že se nejedná o dokončený systém. Navíc je určen jen pro lidi, kteří ví, co dělají. Samotná instalace není na jedno kliknutí a budete potřebovat větší znalosti z oblasti flashování.

V tuto chvíli je k dipozici na Wiki stránkách Ubuntu kompletní návod na instalaci, který je vytvořen pro dospělý systém Ubunutu. V první řadě budete potřebovat odemčené zařízení, po čemž bude následovat samotná instalace. Je nutno podotknout, že přijdete o veškerá data v zařízení, takže je zde nutnost udělat zálohu. V následující tabulce můžete vidět podporovaná zařízení.

ZařízeníKódové jménoFirmare od Googlu pro obnovu Androidu
Galaxy Nexusmagurotakju nebo yakju
Nexus 4makooccam
Nexus 7groupernakasi nebo nakasig
Nexus 10mantamantaray

Samozřejmě návod obsahuje i postup na obnovu samotného systému Android, takže vše můžete vrátit do původního stavu. Bohužel tentokrát bez možnosti záchrany dat ze systému Ubuntu Touch DP, ale jsou zde možnosti  podobě zálohy na internet.

Samozřejmě se pokusíme otestovat tento nový systém, ale není kam spěchat. Ostatně první zařízení s tímto systémem se má objevit na začátku příštího roku, byť jsou zde náznaky toho, že se první modely objeví ještě na podzim tohoto roku.

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zdeněk Skalický

22. 2. 2013, 17:29

Budete Ubuntu zkoušet na Nexus 7?? :) Myslím tuto developerskou verzi :) HOdilo by se třeba jen krátké video pro představu jak tato verze sviští :) 

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat