Android trhá rekordy v podílu na světových trzích

Android trhá rekordy v podílu na světových trzích
2013-02-06T06:30:47+02:00
• 6. 2. 2013
2

Android a Apple na základě výsledků za Q4 2012 tvoří rekordní podíl na trhu, který činí 92 procent. Za rok 2012 vzrostly dodávky smartphonů o 38 procent a za poslední čtvrtletí se vyšplhaly na 217 milionů prodaných kusů. Dle analýz se odhaduje, že za Q4 bylo dodáno celkem 152,1 miliónu zařízení s operačním systémem Android, což je téměř dvojnásobný nárůst oproti stejnému období v roce 2011. Podíl operačního systému Android na trhu vzrostl za loňský rok z původních 51 procent na 70 procent. Téměř půl miliardy zařízení s Androidem bylo během roku 2012 dodáno do celého světa a Android se tak stává nesporným dominantním hráčem na světových trzích se smartphony.

android_apple_stats

Apple, druhý veliký hráč na trhu se smartphony, zaznamenal za loňský rok 29procentní růst s celkovým počtem 47,8 milionu prodaných telefonů. Za Q4 pak jeho tržní podíl činil 22 procent, což je o dvě procenta méně než v předchozím roce ve stejném období. Pokud se pak podíváme ne celkový tržní podíl Apple iOS za rok 2012, tak ten představuje 19,4 procenta, což je oproti roku 2011 mírné zlepšení. Ve srovnání s růstem konkurenční platformy Android, se však jedná u Apple OS spíše o ustálený, nebo lehce stagnující stav.

Pokud se tedy zaměříme na současnou situaci, trhu jasně dominuje masově rozšířený Android, který se rozpíná díky levným smartphonům, jež jsou dostupné širokému spektru zákazníků. Pak je zde prémiový Apple, který si stále nachází své příznivce a fanoušky. Těmto dvěma lídrům pak zpovzdálí přihlížejí Microsoft a BlackBerry.

Zdroj: blogs.strategyanalytics.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

locomachine

6. 2. 2013, 7:36

Lehce stagnující 20% meziroční růst mně pobavil. 

Dobrý den, díky za upozornění, došlo k poněkud nesprávné formulaci. Samozřejmě se mělo jednat o stagnující stav Apple OS oproti platformě Android, která meziročně vzrostla o 20%. Opraveno.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat